«Απόγνωση στους κτηνοτρόφους της Κρήτης εξαιτίας παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων»
«Απόγνωση στους κτηνοτρόφους της Κρήτης εξαιτίας παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων»

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το θέμα «Απόγνωση στους κτηνοτρόφους της Κρήτης εξαιτίας παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από κτηνοτρόφους της Κρήτης, ο κλάδος τους βρίσκεται σε απόγνωση, εξαιτίας των παράνομων ελληνοποιήσεων που, όπως λένε, έχουν προκαλέσει πτώση στις τιμές παραγωγού των κρητικών αμνοεριφίων. Σύμφωνα με τους ίδιους, η πτώση τιμών ήρθε απροσδόκητα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Ως τότε η τιμή παραγωγού των κρητικών αμνοεριφίων κυμαινόταν από 5,8 ως 6,2 ευρώ το κιλό.

Τιμή αρκετά ικανοποιητική, παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής. Όμως, αμέσως μετά τις γιορτές η τιμή παραγωγού μειώθηκε στα 4,5 ευρώ, καθιστώντας ασύμφορη και μη βιώσιμη την παραγωγή κρέατος. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, η κατακόρυφη αυτή πτώση τιμών οφειλόταν σε εισαγωγές αμνοεριφίων από Βουλγαρία κι άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες μπορεί μεν να θεωρηθούν νόμιμες αλλά με πολλά ερωτηματικά δε ως προς την ταυτότητα με την οποία τα κρέατα διατίθενται στην αγορά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ορισμένοι επιτήδειοι κερδοσκοπούν σε βάρος των πολλών παραγωγών και καταναλωτών, εισάγοντας ζωντανά αμνοερίφια, τα οποία σφάζονται σε εγχώρια σφαγεία αποκομίζοντας την ντόπια σφραγίδα σφαγής. Όπως χαρακτηριστικά λένε, αυτό δε θα συνέβαινε αν λειτουργούσαν υποδειγματικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις τέτοιου είδους και να αποτραπούν οι κερδοσκόποι.

Αγανακτισμένοι οι κρητικοί κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται «με τη θηλιά στο λαιμό», αφού αναρωτιούνται πώς θα εξακολουθήσουν να παράγουν υπό το καθεστώς τέτοιων τιμών και τόσο δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής. Ζητούν από την Πολιτεία να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι στην αγορά, ώστε να προστατεύονται παραγωγοί και καταναλωτές. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, ο κλάδος τους πρέπει να τύχει κρατικής ενίσχυσης, ώστε να εξισορροπηθεί η μεγάλη οικονομική απώλεια εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη έχουν ζητήσει από την Πολιτεία να ενταχθούν στον Κανονισμό de minimis, ώστε να τύχουν κοινοτικών ενισχύσεων, η Πολιτεία προβάλλοντας γραφειοκρατικά κωλύματα και ζητώντας τους στοιχεία που ήδη γνωρίζει οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε μαρασμό και απαξίωση.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε, ώστε να βοηθήσετε και να ενισχύσετε τους κρητικούς κτηνοτρόφους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τα οποία τους ταλανίζουν;

 

  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα αναδιάρθρωσης των ελεγκτικών μηχανισμών της αγοράς, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων, όπως αυτά που αναφέρουν οι κρητικοί κτηνοτρόφοι;

 

  1. Για ποιους λόγους προβάλλετε γραφειοκρατικά κωλύματα που εμποδίζουν την ένταξη των κρητικών κτηνοτρόφων στον Κανονισμό de minimis, ώστε να λάβουν κοινοτικές ενισχύσεις που θα αποτελούσαν ανάσες για τις ήδη δοκιμαζόμενες οικονομικά κτηνοτροφικές μονάδες τους;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις