Αθ.Τσαυτάρης:προχωράμε συνεταιρισμούς, υδατοκαλλιέργειες, βαμβάκι

«Ομόνοια» ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Θανάσης Τσαυτάρης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος πέρασε τελικά με 153 ψήφους υπέρ και παρών από τον ανεξάρτητο, Γιώργο Κασαπίδη.

Κατά την ομιλία του το περασμένο Σάββατο στη Βουλή έκανε ευρεία αναφορά στον στον προγραμματισμό του Υπουργείου, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, η έναρξη της οποίας συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε από την Ελλάδα.

Ο κ.Τσαυτάρης υποστήριξε ότι υπάρχει στρατηγική στον αγροτικό τομέα, η οποία προσπαθεί να βελτιώσει τομείς υποδομών: αγροτική έρευνα, ενίσχυση του πολλαπλασιαστικού υλικού και της σποροπαραγωγής, δράσεις υποστήριξης της ποιότητας και της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων.

Έκανε λόγο για τη στήριξη σημαντικών παραγωγικών κλάδων κι υποστήριξε πως το βαμβάκι, φέτος σημειώνει ρεκόρ αποδόσεων στην παραγωγή με 322 κιλά ανά στρέμμα και στις εξαγωγές. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προγραμματιζόμενες δράσεις υποστήριξης και βελτίωσης της συγκεκριμένης καλλιέργειας, όπως και για την υποστήριξη των ίδιων των βαμβακοκαλλιεργητών.

Ο κ.Τσαυτάρης χαρακτήρισε καλή και παραγωγική, τη χρονιά που πέρασε και πρόσθεσε ότι έρχονται προτεραιότητες για τη νέα ΚΑΠ. Υποστήριξε ότι είναι στα σκαριά μεγάλο κυρωτικό νομοσχέδιο, το οποίο ελπίζει να ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου και αφορά στις Υδατοκαλλιέργειες ενώ τόνισε πως αλλάζει ο νόμος για τους συνεταιρισμούς.

Σε ό, τι αφορά το βαμβάκι τόνισε ότι από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας. Αφορά περίπου 50.000 εκμεταλλεύσεις και η Ελλάδα είναι η μακράν πρώτη βαμβακοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης. Υποστήριξε ότι ήδη εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, προκειμένου οι βαμβακοκαλλιεργητές να συνεχίσουν να λαμβάνουν, πέραν της ενιαίας και συνδεδεμένη ενίσχυση, ενώ διοργανώνεται και Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC),  στη Θεσσαλονίκη, το Νοέμβριο του 2014, ως μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι «η χώρα μας είναι ευλογημένη» κι ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι το πιο γερό θεμέλιο για να πατήσει ο τόπος, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις