«Προτάσεις των αγροτών από τα μπλόκα της Θεσσαλίας»
«Προτάσεις των αγροτών από τα μπλόκα της Θεσσαλίας»

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση, τον Κυριάκο Βελόπουλο, σχετικά με το θέμα «Προτάσεις των αγροτών από τα μπλόκα της Θεσσαλίας». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι, Υπουργοί,

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Λάρισας, τα χρόνια αιτήματά τους μπορούν να επιλυθούν αν η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα ασχοληθούν σοβαρά με τις προτάσεις των αγροτών. Όπως μας τόνισαν οι ως άνω, το 2016 ήταν η τελευταία χρόνια που καταβλήθηκε κάποιο ποσό για το αγροτικό πετρέλαιο στους Έλληνες αγρότες. Έκτοτε, παρά τις εκλογικές υποσχέσεις, όπως αυτή που ακούστηκε προεκλογικά το 2019, «στη Λάρισα δεν υφίσταται αγρότης χωρίς αγροτικό πετρέλαιο», δεν έγινε τίποτα για την αγροτιά της Θεσσαλίας. Μας μετέφεραν οι ως άνω τις προτάσεις των συναδέλφων τους από τα μπλόκα της Θεσσαλίας που μεταξύ άλλων είναι οι εξής: Α) Προτάσεις για το αγροτικό πετρέλαιο: 1) αγροτικό πετρέλαιο για όλους τους αγρότες με κάρτα πετρελαίου, αναλογικά στον καθένα αγρότη με βάση τη δήλωση (ΟΣΔΕ), 2) τιμή πετρελαίου όση η μέση τιμή στην Ε.Ε., ενδεικτικά π.χ. στην Ιταλία το αγροτικό πετρέλαιο τιμάται 0,67 € , στην Κύπρο 0,72 € το λίτρο. Β) Πρόταση για τα Αγρό εφόδια: Προτείνουμε πρόγραμμα ανάλογο του (de minimis) και όχι (voucher) για τους αγρότες. Γ) Πρόταση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής: Ζητάμε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς μια γεώτρηση στη Θεσσαλία για να ποτίσει ο παραγωγός χρειαζόταν 100 € το στρέμμα, σήμερα χρειάζεται 290 € ανά στρέμμα, γεγονός που εξανεμίζει το ελάχιστο κέρδος του παραγωγού με όποιο είδος καλλιέργειας και να προσπαθήσει να καλλιεργήσει. Δ) Υδάτινο πρόβλημα της Θεσσαλίας: Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα δεσμευτικές προτάσεις και τη συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του θέματος της εκτροπής του Αχελώου ποταμού για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη Θεσσαλία.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

Προτίθεσθε να ενεργήσετε αρμοδίως, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να ικανοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις των αγροτών από τα μπλόκα της Θεσσαλίας;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις