Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους
Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους

Mε ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά  άμεσα και  ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας, από τον Έβρο ως την Κρήτη, αφού η μεγάλη πτώση  του εισοδήματος σε συνδυασμό με την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής, τους αναγκάζουν ακόμη και να τερματίσουν την δραστηριότητα τους.

Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, η εκτίναξη του κόστους παραγωγής (μέσα σε μόλις 20 ημέρες έχει ξεπεράσει σε ποσοστό το 200%) τους αναγκάζει να σφάζουν τα ζώα τους ενώ όσα μένουν ζωντανά κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία.

Ταυτόχρονα, τα αποθέματα ζωοτροφών και συγκεκριμένα του καλαμποκιού στην Κρήτη τείνουν να μηδενιστούν ενώ ήδη εργοστάσια παραγωγής έχουν επιβάλλει ανώτατο όριο τα 10 τσουβάλια ζωοτροφής ανά πελάτη και μάλιστα με απαίτηση πληρωμής τοις μετρητοίς, γεγονός αποτρεπτικό για τους ίδιους τους παραγωγούς.

Επειδή η μη επαρκής σίτιση του ζωικού κεφαλαίου συνεπάγεται μείωση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πάρα πολλούς κλάδους.

Επειδή τα αποσπασματικά μέτρα της Κυβέρνησης της Ν.Δ δεν επαρκούν

Επειδή εδώ και καιρό ως Κίνημα Αλλαγής σας έχουμε ζητήσει άμεσα και  ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους αλλά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας μας και για εναλλακτικές πηγές προμήθειας σιτηρών και πρώτων υλών για τις ζωοτροφές

Ερωτασθε κε Υπουργέ:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ληφθούν άμεσα και  ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, δεδομένου ότι τα υφιστάμενα δεν επαρκούν;

-Προτίθεστε να ενισχύσετε οικονομικά τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση;

-Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζετε την ασιτία δεκάδων ζώων, αφού οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να αγοράσουν ζωοτροφές;

-Τι έχετε πράξει για  την διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας μας και για εναλλακτικές πηγές προμήθειας σιτηρών και πρώτων υλών για τις ζωοτροφές;».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις