Οι Δραμινοί αγρότες στρέφονται στην καλλιέργεια ηλίανθου
Οι Δραμινοί αγρότες στρέφονται στην καλλιέργεια ηλίανθου

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση, τον Κυριάκο Βελόπουλο, σχετικά με το θέμα «Οι Δραμινοί αγρότες στρέφονται στην καλλιέργεια ηλίανθου».

Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως ενημερωθήκαμε από αγρότες της Δράμας, υφίσταται εν δυνάμει στροφή προσανατολισμού, όσον αφορά τις τοπικές καλλιέργειες στη Δράμα. Τα υπέρογκα ποσά στο ηλεκτρικό, που από μόνο του σημαίνει τεράστιοι λογαριασμοί, εξαιτίας των γεωτρήσεων, το αγροτικό πετρέλαιο, οι τιμές στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και οι αυξήσεις σε όλα τα εν γένει αγροτικά εφόδια, ωθούν αρκετούς να κατευθυνθούν προς τις καλλιέργειες με χαμηλότερο κόστος. Μια απ’ αυτές τις καλλιέργειες είναι ο ηλίανθος, ο οποίος ανήκει στη συμβολαιακή γεωργία και έχει σίγουρη τιμή, εν αντιθέσει με τις δυναμικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι - που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα -, οι οποίες έχουν υψηλότερο κέρδος αλλά ταυτόχρονα και υψηλό κόστος καλλιέργειας. Η εκτόξευση των τιμών των ηλιελαίων, κατόπιν και του ξεσπάσματος του ρωσοουκρανικού πολέμου, δίνει το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση του τοπίου των δυνητικών καλλιεργειών στη Δράμα από τους τοπικούς αγρότες που αντιλαμβάνονται τι χειρότερο θα επακολουθήσει (έλλειψη ηλιελαίων στην εγχώρια αγορά).

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεστε όπως δια των ενεργειών σας άμεσα να στηρίξετε τη βούληση των αγροτών της Δράμας να στραφούν στην παραγωγή ηλίανθου είτε να την επαυξήσουν, εκ της οποίας μέρος θα παραχθούν ποσότητες ηλιελαίου, το οποίο με τη σειρά του θα αυξήσει την επάρκεια σε αυτό το αγαθό της χώρας, συμπιέζοντας ταυτοχρόνως τις τιμές αυτού καθοδικά;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις