Αποστόλου: Απαξιώνετε τον ΟΑΕΔ για να τον παραδώσετε σε ιδιωτικά συμφέροντα
Αποστόλου: Απαξιώνετε τον ΟΑΕΔ για να τον παραδώσετε σε ιδιωτικά συμφέροντα

Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 13/4/2022, του σ/ν Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

"Κύριε Υπουργέ, κύριε Χατζηδάκη, μου φαίνεται ότι και η σημερινή σας νομοθετική πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια γνωστή σε εσάς μεθόδευση, που έχετε εφαρμόσει στις εταιρείες ευρύτερα του δημοσίου που ακουμπήσατε, από τη ΔΕΗ πριν ένα χρόνο, από τη ΛΑΡΚΟ πριν μήνες που συνεχίζετε μέχρι σήμερα και βεβαίως από σήμερα, από τώρα, με τον ΟΑΕΔ.
Τι κάνετε εσείς με αυτή τη μεθόδευση; Προετοιμάζετε το έδαφος για την οικονομική και λειτουργική απαξίωση που οδηγεί τον φορέα στην αδυναμία να ανταποκριθεί στο έργο που επιτελεί. Έτσι λοιπόν, ο ολικός ανασχεδιασμός πλέον για εσάς αποτελεί μονόδρομο.

Στη συνέχεια, εμφανίζονται διαφόρων ειδών σκάνδαλα και κακοδιαχείριση, προκειμένου να δεχθεί και η κοινωνία ότι «τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους». Και ποια είναι αυτή η θέση; Είναι η εκχώρηση των κρίσιμων αρμοδιοτήτων και κατ' επέκταση των κονδυλίων στα ιδιωτικά συμφέροντα. Στον οργανισμό απασχόλησης εργατικού δυναμικού έγινε συνολική περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών το 2021 κατά 56% ή κατά περίπου 1,2 δισεκατομμύρια στα έσοδά του και από αυτήν την περικοπή κυρίως ωφελημένες ήταν οι επιχειρήσεις που είδαν το μισθολογικό κόστος να μειώνεται αισθητά.

Τι ακολούθησε όμως; Μια περίοδος πλήρους απαξίωσης του φορέα, κατά την οποία εκτός από τους περιορισμένους πόρους, υπήρξε τρομακτική έλλειψη προσωπικού, εντατικοποίηση της εργασίας, δίχως ψηφιακά μέσα κατά την πανδημία, απουσία οργανογράμματος του φορέα, έξαρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων λόγω έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών κ.λπ. Η εικόνα της κατάντιας που σκηνοθετήσατε ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση των «απατεώνων» ανέργων, το επαναλάβατε και σήμερα πολλές φορές, το είπε και ο Πρωθυπουργός, «τεμπέληδων» με μεγάλα εισοδήματα που δεν ανέχονται τις απαξιωμένες θέσεις εργασίας. Δεν καταλαβαίνω σε τι σας εξυπηρέτησε η μετονομασία του ΟΑΕΔ από Οργανισμό Απασχόλησης Δυναμικού σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Πόσο μάλλον όταν είναι ο ΟΑΕΔ χαραγμένος στη λαϊκή συνείδηση ως ο αρωγός των ανέργων και των νέων. Είναι από τα λαϊκά στρώματα, κύριε Υπουργέ, και την εργατική τάξη αυτοί που φοίτησαν και φοιτούν στις σχολές μαθητείας και στα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης του οργανισμού.

Το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο Προκρούστης. Κονταίνει και μακραίνει το φορέα προκειμένου με λεπτές κινήσεις να μειωθεί το πλήθος των ανέργων, για να χωράνε στα στατιστικά μιας επιτυχημένης διακυβέρνησης και μοιράζει το αποθεματικό του και τα κονδύλια για την εκπαίδευση-κατάρτιση, δίνοντας τη δυνατότητα για την ανάθεση συμβάσεων έργου προμηθειών και υπηρεσιών κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία. Απευθείας αναθέσεις σε όλα. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα θα γίνει κατ' εσάς εφικτό με την εκκαθάριση του μητρώου των ανέργων και τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων που αποκλείουν αρκετούς σημερινούς εγγεγραμμένους.


Θεσμοθετείτε την επιβολή ποινών που σχετίζονται με τη διαγραφή ανέργων σε περίπτωση που δεν δεχθούν τρεις συνεχόμενες προτάσεις των εργασιακών συμβούλων για εύρεση εργασίας -δύο χρόνια αποκλεισμός- ή αρνηθούν τυχόν κατάρτιση -εδώ έχουμε εξάμηνο εξοπλισμό- ή αν ο άνεργος που παρακολούθησε κατάρτιση δεν καταφέρει να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση. Το νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Δουλειές Ξανά». Η ερώτηση μας είναι για ποιους; Σίγουρα όχι για τους άνεργους και τους νέους από τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη.

Βέβαια για εσάς, κύριε Υπουργέ, θα υπάρξει και μια ειδική αναφορά, θα μείνετε στην ιστορία ως ο Υπουργός που επανακαθόρισε ποιος είναι ο άνεργος και ποιος όχι. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας όχι μειώνοντας την ανεργία, αλλά με νόμους στη Βουλή.
Για παράδειγμα τι πάτε να ανατρέψετε με το άρθρο 16; Το βασικό εργαλείο της ετεροαπασχόλησης και του συμπληρωματικού εισοδήματος στην επαρχία; Είναι χιλιάδες, το τονίζω, οι άνεργοι που ασχολούνται με γεωργικές, δασικές και κτηνοτροφικές εργασίες οι οποίες τους εξασφαλίζουν ένα μικρό εισόδημα. Να μην έχουν πρόσβαση στα επιδόματα-ωφελήματα του οργανισμού; Δεν έχετε ακόμη αντιληφθεί ότι ένα από τα δύο, το επίδομα του ΟΑΕΔ ή το συμπληρωματικό εισόδημα, αν χαθεί από τους κατοίκους της επαρχίας, χάνεται και το ζητούμενο για την επαρχία που είναι η παραμονή τους στα χωριά τους;


Είπε ο κύριος Υπουργός ότι θέλει να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας. Το κάναμε εμείς ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για την καλύτερη οργάνωση της πυροπροστασίας των δασών. Ένα παραπάνω βήμα με εργαλείο τον ΟΑΕΔ. Είχαμε επιδοτήσει τότε πέντε χιλιάδες ανέργους. Είχαμε μετατρέψει στην πράξη την ανεργία τους σε εργασία. Στους δώδεκα μήνες που ίσχυε το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσπαθήσαμε η απασχόλησή τους να συνδεθεί, πέραν της αποτελεσματικότητας στους καθαρισμούς των δασών, και με την ικανότητα ανάληψης συγκεκριμένων εργασιών πρόληψης. Δεν καταλάβατε τι σας παραδώσαμε. Γι' αυτό και δεν ανανεώσατε το πρόγραμμα στερώντας από τη δασοπροστασία την απασχόληση χιλιάδων εξειδικευμένων συνανθρώπων μας.

Ήρθε ο κύριος Πρωθυπουργός στη Βόρεια Εύβοια και μιλούσε για την αναγκαιότητα αυτοί οι άνθρωποι να απασχοληθούν. Ευχές! Το πρόβλημα όλων των ανθρώπων είναι το πώς θα παραμείνουν την επόμενη μέρα στις ρίζες τους όταν δεν υπάρχει καμία δυνατότητα απασχόλησης και δεν υπάρχει κανένα εισόδημα για να τους κρατήσει.
Όσον αφορά την τροπολογία σας για τις συντάξεις, για να τελειώσω, ειπώθηκαν πολλά. Άνθρακες ο θησαυρός. Για ακόμη μια φορά το μόνο τελικά που καταφέρατε με το τωρινό σας νομοθέτημα είναι να μετατρέψετε τον ΟΑΕΔ σε μια απαξιωμένη δομή κοινωνικής προστασίας. Δεν θα σας το επιτρέψουμε, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.
Ευχαριστώ."

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις