Aναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών-25 εκ. υπολείπονται για την Περιφέρεια Κρήτης
Aναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών-25 εκ. υπολείπονται για την Περιφέρεια Κρήτης

Mε ερώτηση προς το Υπουργείο Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει ότι είναι αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών-25 εκ. υπολείπονται για την Περιφέρεια Κρήτης .

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 1ης αξιολόγησης των αιτήσεων για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών (υπομέτρο 6.1, εγκατάσταση Νέων Γεωργών) συνολικού προϋπολογισμού 520 εκατ. ευρώ,  αναδεικνύεται η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός δικαιούχων που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και δεν εντάσσονται, λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιμων κονδυλίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου στις επτά περιφέρειες (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Αν Μακεδονία και Θράκη, Δ. Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και Κρήτη), υπεβλήθησαν συνολικά 13.105 αιτήσεις σύμφωνα ενώ εγκρίθηκαν 9.336, καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών και θα επανεξετασθούν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις που θα υποβληθούν,  2.414 αιτήσεις προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος, όταν οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, κατατέθηκαν συνολικά 2.599 αιτήσεις, με αιτούμενο ποσό 90.957.500 Ευρώ, όταν το διαθέσιμο ποσό ήταν 65.103.000 Ευρώ και εντάχθηκαν 1459 δικαιούχοι ενώ προκειμένου να ενταχθούν όλοι απαιτούνται ακόμη 25.854.500 Ευρώ.

Επιπλέον, καταγγέλλονται περιπτώσεις, αφού υπάρχουν υποψήφιοι σε περιφέρειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα  ακόμη και µε μόλις 52 µόρια, ενώ σε άλλες περιοχές δεν φτάνουν ούτε τα 68 μόρια. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς και οι ενδιαφερόμενοι ζητούν να βρεθούν έγκαιρα τα αναγκαία πρόσθετα κονδύλια, προκειμένου να µη συντελεστεί αυτή η εξόφθαλµη, όπως επισηµαίνεται, αδικία.

Επειδή υπάρχουν άλλα προγράµµατα του ΠΑΑ τα οποία είτε έχουν αδιάθετους πόρους είτε δεν έχουν λειτουργήσει και όπως φαίνεται δεν θα προλάβουν να προκηρυχθούν, από τα οποία θα µπορούσαν να µετακινηθούν κάποια κονδύλια προς το υποµέτρο 6.1 που υπάρχει και ζήτηση και ενδιαφέρον, αρκεί βέβαια να υπάρξει πολιτική βούληση από το υπουργείο.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος νέων γεωργών και να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και χαρακτηρίζονται επιλαχόντες, λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιμων κονδυλίων;

-Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Κρήτης που υπολείπονται 25.854.500 Ευρώ, προτίθεστε με αύξηση του προϋπολογισμού ή ανακατανομή από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ να καλύψετε τη διαφορά, προς όφελος των επιλαχόντων και του πρωτογενούς τομέα;».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις