Μακροχρόνια άνεργοι: Μη μας εμπαίζετε κιόλας

Ταλαιπωρημένοι χωρίς δουλειά και χωρίς επίδομα ανεργίας, που είδαν το νέο θεσμικό πλαίσιο, παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες για επέκταση του δικαιώματος επιδόματος ανεργίας, χάρηκαν στην αρχή, αλλά μετά είδαν πως πρέπει ΄χεις μπάρμπα στην Κορώνη, για να πετύχεις τις προϋποθέσεις.

Στο θέμα παρενέβη ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό χιλιάδων πολιτών που είναι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας ως 66 ετών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και 15 βουλευτές του, με επικεφαλής τον Δημήτρη Στρατούλη,υποστηρίζει πως καταργείται ουσιαστικά το επίδομα μακροχρόνια ανέργων αφού λόγω των προϋποθέσεων, που τίθενται, εξαιρείται περίπου το 70% των –ως σήμερα- επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων.

Με την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 109527/24-12-2013 του ΟΑΕΔ ορίστηκε ότι για να μπορούν οι άνεργοι να πάρουν την ειδική επιδότηση των 200 ευρώ θα πρέπει να ασκήσουν το δικαίωμά τους μέσα σε διάστημα 2 μηνών από τη λήξη της 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας, δηλαδή το επίδομα δικαιούνται μόνον όσων το επίδομα έληξε από 1/11/2013 κι έκτοτε.

Βάσει της εγκυκλίου, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μειώνεται το προβλεπόμενο όριο εισοδήματος από τα 12.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να δικαιούται κάποιος το επίδομα. Πρόκειται, μάλιστα, στην πραγματικότητα για εισοδήματα του 2012, έτος κατά το οποίο οι δυνητικοί δικαιούχοι εργάζονταν, με αποτέλεσμα να υφίσταται ακόμα ένας περιορισμός που μειώνει δραματικά τον αριθμό των πραγματικά δικαιούχων βάσει της εγκυκλίου. Επειδή, βάσει της εγκυκλίου αυτής καταργείται επί της ουσίας η οποιαδήποτε προβλεπόμενη προστασία των «μακροχρόνια ανέργων» αφού για τους ανέργους αυτούς έχει ήδη παρέλθει το χρονικό διάστημα των 2 μηνών από τότε που τέλειωσε η 12μηνη επιδότησή τους.

Κατά το ΣΥΡΙΖΑ δικαιούνται το επίδομα μόνο 15.000 άνεργοι από τους 50.000 εγγεγραμμένους που είχαν λάβει την περσινή επιδότηση και ζητά να δώσει απαντήσεις στη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις