Υπέρ των κτηνοτρόφων το πολυνομοσχέδιο Τσαυτάρη

 

Μια σειρά από ζητήματα ρυθμίζει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργού Θανάση Τσαυτάρη, που κατατέθηκε και συζητείται αυτές τις μέρες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής κι αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο, μετά από καθυστερήσεις πολλών μηνών, λόγω και των μνημονιακών ρυθμίσεων, που ήταν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επιχειρεί να ρυθμίσει θέματα που αφορούν υγιεινή κι ασφάλεια των τροφίμων, σταβλικές εγκαταστάσεις, προβλήματα με αδέσποτα ζώα κ.ά.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις έχουν σημειωθεί από ζωοφιλικές οργανώσεις και τους Οικολόγους Πράσινους που διαφωνούν και κάνουν λόγο για φωτογραφική διάταξη υπέρ του Ζωολογικού Αττικού Πάρκου σε ό,τι αφορά παραστάσεις ζώων για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Άλλες αντιδράσεις προέρχονται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, που θεωρεί ότι υποσκελίζονται μπροστά στους γεωτεχνικούς και δη τους γεωπόνους, στο θέμα της ασφάλειας των τροφίμων.

Αντιδράσεις προέρχονται κι από το χώρο των γεωτεχνικών για το θέμα της διαχείρισης φυτοφαρμάκων.

Παρόλα αυτά στα θετικά του νομοσχεδίου καταγράφονται ότι βελτιώνεται το κακό χάλι με τις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται.

Υπέρ γεωργών και κτηνοτρόφων και κατά των εμπόρων είναι ο καινοτόμος θεσμός των Αγορών Παραγωγών, που ανοίγει το δρόμο για να διαθέτουν την παραγωγή τους, χωρίς εμπόδια αλλά και με κανονισμούς αντί να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Εισάγεται ο θεσμός των Θεσμοφορίων που  ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία εφαρμόστηκε και στην Αθήνα και στην επαρχία κι αν βελτιωθεί μπορεί να δημιουργήσει μια καλή μαγιά για τον εσωτερικό και τον εξωτερικό τουρισμό, ειδικά σε περιοχές που είναι δυσπρόσιτες, στη βάση των παλαιών λαϊκών παζαριών.

Σημαντικό είναι ότι εισάγεται ο θεσμός των πολυαγροκτημάτων, των κτηνοτροφικών πάρκων και των ζωνών για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και του κτηνοτρόφου εκτροφής ενώ βελτιώνει την κατάσταση για παραγωγούς που είχαν διπλές καλλιέργειες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Κοδέλας και Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου κατέθεσαν τροπολογία για τη συνταξιοδότηση των αγροτών που είναι γεννημένοι τα έτη 1948 και 1949. Τονίζουν ότι «πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των γεννημένων τα έτη 1948 και 1949 αγροτών για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνταξιοδότηση πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, ακόμη και αν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης».

Επίσης  «12» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων κι οι «4» που προαναφέραμε, κατέθεσαν τροπολογία και για τις διώξεις των αγροτών, ζητώντας ρυθμίσεις για την εξάλειψη του αξιόποινου πράξεων που τελέσθηκαν  κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις