ΔΗΜΑΡ: Βγάλτε εγκύκλιο  για τα βιβλία εσόδων - εξόδων

Το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης για την τήρηση των βιβλίων εσόδωνεξόδων των αγροτών θέτουν κι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκη Φούντα.

 Όπως επισημαίνουν, παρότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από πλευράς της πλειοψηφίας των αγροτών, οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα πολυσυζητημένα βιβλία. Κι αυτό, γιατί κανείς δεν γνωρίζει ακόμη λεπτομέρειες για τον τρόπο φορολόγησης, για το ποιες δαπάνες θα περνούν στα έξοδα και άλλα συναφή.

«Το μόνο που γνωρίζουν οι αγρότες είναι το περιεχόμενο της ΠΟΛ 1281, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2013, όπου αναφέρεται ότι από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων απαλλάσσονται οι αγρότες, που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. και που κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων είχαν ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενιαίας ενίσχυσης λιγότερα των 5.000 ευρώ».

Κατά την άποψη των δυο βουλευτών, η εν λόγω ΠΟΛ 1281 δεν απαντά σε ερωτήματα που έχουν σχέση με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, τα έξοδα και τις δαπάνες, που θα μπορούν να περνιούνται σε αυτά, τον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος των παραγωγών, την τύχη των συνταξιούχων του ΟΓΑ και πολλά άλλα ζητήματα.  Το  αποτέλεσμα είναι το μέτρο να βρίσκεται στον “αέρα”αυτή τη στιγμή, αφού ελάχιστοι αγρότες έχουν μεταβεί στις εφορίες για να κάνουν έναρξη, ενώ κι οι φοροτεχνικοί δεν έχουν σαφή ενημέρωση για όλες τις πτυχές του νέου καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.

Οι δυο υπουργοί ερωτώνται αν θα βγάλουν διευκρινιστική εγκύκλιο ή οδηγίες, σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις προσαρμογής, αφού οι αγρότες μέχρι σήμερα εντάσσονταν στο ειδικό καθεστώς; Και τι μέλλει γενέσθαι με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν δικαιώματα;
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις