Καταστροφές αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Κοζάνης, λόγω χαλαζόπτωσης

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση , τον Αποστόλο Αβδελά  και τον Κωνσταντίνο Χήτα σχετικά με το θέμα «Καταστροφές αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Κοζάνης λόγω χαλαζόπτωσης».

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση: 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών Κοζάνης, ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε στις 8-6-2022 καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Δρεπάνου Κοζάνης, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Οι ολικές καταστροφές, κατά τις αρχικές εκτιμήσεις, εντοπίζονται σε εκτάσεις με ελαιοκράμβες, καλαμπόκια, σιτηρά, πατάτες. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο είχε διάρκεια πλέον των 30 λεπτών και το χείριστο του γεγονότος ήταν ότι οι περισσότερες παραγωγές βρίσκονταν στη φάση της συγκομιδής, εκτός της πατάτας η οποία βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης. Επιπλέον, καταστροφές διαπιστώθηκαν και σε καλλιέργειες άλλων τοπικών κοινοτήτων, όπως του Μαυροδεντρίου και της Ποντοκώμης. Τέλος, επλήγησαν οι ελιές στα Ίμερα Σερβίων και οι δεντροκαλλιέργειες στο Βελβεντό.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προβήκατε άμεσα στους απαραίτητους ελέγχους και στις εκτιμήσεις της απώλειας της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ζημιές και να εκκινήσουν οι καταβολές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες των αναφερόμενων περιοχών Περιφερείας Κοζάνης;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις