Ερώτηση του Β.Αποστόλου για τους Δασικούς χάρτες Εύβοιας


Επερώτηση για την  πορεία κατάρτισης των δασικών χαρτών της Εύβοιας και της χώρας γενικότερα, κατέθεσε ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, και βουλευτής της περιοχής,Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως επισημαίνει  από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου 4163/2013 μέχρι σήμερα,  παρότι έχει παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δεν έχει φανεί κανένα σαφές δείγμα προόδου στο συγκεκριμένο έργο.

Η πορεία των μελετών, από τα νέα προγράμματα προς προκήρυξη μέχρι τις εκκρεμότητες προς επικαιροποίηση παλαιοτέρων προγραμμάτων, τονίζει, δεν εμφανίζει καμία εξέλιξη, ως προς την έκδοση των προβλεπομένων ρυθμιστικών πράξεων και οδηγιών εφαρμογής του νέου νόμου ενώ παρατηρούνται ασάφειες.

Χαρακτηριστική όπως λέει, είναι  «η περίπτωση της ασάφειας των αρμοδιοτήτων της επιτελικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της Ειδικής Γραμματείας Δασών ως επισπεύδουσας των Κανονιστικών Εγκυκλίων και Υπουργικών Αποφάσεων, που είναι θεσμικά ασύμβατες με τις διατάξεις της δασικής και της αντίστοιχης περί των δημοσίων κτημάτων νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αργοπορίες και κίνδυνοι κατά την κατάρτιση των δασικών χαρτών».

Τονίζει ότι αυτές μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση κατά την εφαρμογή «όπως π.χ. η υπόδειξη των σχεδίων πόλεων από την ΕΚΧΑ Α.Ε. στις περιπτώσεις μη θεώρησης των σχετικών στοιχείων από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει πλέον η διάταξη του άρθρου 23 του Ν. 3889/ 2010».

Επίσης αστοχίες του νέου νόμου θα υπάρξουν, τονίζει, με τη μη πρόβλεψη της διόρθωσης σφαλμάτων της κατάρτισης αλλά και της ενημέρωσης και συμπλήρωσης του δασικού χάρτη, ακόμα και μετά την κύρωσή του, με τις περιπτώσεις ισχυρών πράξεων χαρακτηρισμού και αναδασωτέων που δεν συμπεριελήφθησαν σ’ αυτούς.    

Ένα τέταρτο σημείο, υπογραμμίζει, είναι η εμπλοκή της Δασικής Υπηρεσίας στην εγκυροποίηση του περιεχομένου του δασικού χάρτη. Πρόκειται για μια απαρέγκλιτη αναγκαιότητα, αφού με αυτήν διασφαλίζεται η υποχρέωση του Κράτους για την προστασία των δασών ως φυσικό περιβάλλον και η συνταγματική επιταγή για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας. Και προσθέτει ότι δεν διαφαίνεται καμία ενεργοποίηση της αναβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας, με προσωπικό και μέσα, παρότι το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο των μεγάλων έργων, και βασική προϋπόθεση αξιόπιστης ολοκλήρωσής του (όπως και ο νομοθέτης προέβλεψε, αλλά και είναι κοινώς αποδεκτό) είναι η θεώρηση και κύρωση των δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία, ως μοναδικού υπεύθυνου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κ.Αποστόλου ρωτά μεταξύ άλλων πότε θα ολοκληρωθεί το έργο του Δασικού Χάρτη Εύβοιας (Σύνταξη Δασικού Χάρτη, θεώρηση, ανάρτηση, Οριστικοποίηση) και με ποιο χρονοδιάγραμμα και πότε θα γίνει η προκήρυξη των Δασικών Χαρτών για το υπόλοιπο της χώρας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις