Ερώτηση για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αγροτών
Ερώτηση για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αγροτών

Για ολική επαναφορά στην εποχή της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων των αγροτών, των καταλογισμών και των προστίμων επί διακυβέρνησης Ν.Δ. κάνουν λόγο σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο Σταύρος Αραχωβίτης και άλλοι 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Οπως αναφέρουν επικαλούμενοι δημοσίευμα, η αρμόδια διεύθυνση της ευρωπαϊκής επιτροπής (DG AGRI) προχώρησε στις 19 Οκτωβρίου σε πολυσέλιδη επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός παρατηρήσεων και διαπιστώσεων ασυμφωνίας με τους κανόνες της Ε.Ε. στις στρεμματικές ενισχύσεις, τις συνδεδεμένες αλλά και την πολλαπλή συμμόρφωση. Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιστρέψει ένα 10% επί του ποσού που έλαβαν οι αγρότες ως επιδότηση τα προηγούμενα χρόνια (2020, 2021).

Στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν ποιες κατηγορίες επιδοτήσεων και σε ποιο χρονικό διάστημα διερεύνησε ο ευρωπαϊκός έλεγχος για να φτάσει στην επιστολή και ποια είναι τα επίμαχα ποσά που καταλογίζονται και απειλούν με ψαλίδι τις αγροτικές επιδοτήσεις. Επίσης, σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αρμόδιος Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αφότου έλαβαν τη επιστολή, όπως και εάν άλλα ευρωπαϊκά όργανα ερευνούν τη νομιμότητα της καταβολής των ενισχύσεων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η χώρα μας καλείται να απαντήσει στις παραπάνω ευρωπαϊκές παρατηρήσεις εντός δύο μηνών. «Δυστυχώς για τη χώρα μας η επιστολή της Ε.Ε. φαίνεται ότι απλώς επιβεβαιώνει ότι η επάνοδος της Ν.Δ. στην εξουσία σημαίνει για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την πλευρά του κάνει λόγο για μία προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων διευκρινίζοντας αρχικά ότι η επιστολή των ευρωπαϊκών θεσμών δεν αφορά την πληρωμή της προκαταβολής του έτους 2022. Η επιστολή περιλαμβάνει προκαταρκτικές παρατηρήσεις, μετά από τακτικό έλεγχο που τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορά τις προηγούμενες χρήσεις των ετών 2020 και 2021.

Ο οργανισμός χαρακτηρίζει γνωστό γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια τα όργανα της Ευρ. Επιτροπής έχουν προβεί σε παρατηρήσεις και καταλογισμούς, οι οποίοι αφορούν τα καθεστώτα ενίσχυσης και την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για μία μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αρθούν όλα τα σημεία των σχετικών παρατηρήσεων, στο πλαίσιο της οποίας συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά της διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και των πληρωμών στο κρατικό υπολογιστικό «νέφος».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις