Η παραγωγή γάλατος όνου ως επιχειρηματική ιδέα

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση, τον Κωνσταντίνο Μπούρα, σχετικά με το θέμα « Η παραγωγή γάλατος όνου ως επιχειρηματική ιδέα ».

Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως πληροφορούμαστε, η συστηματική εκτροφή όνων στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ο προσανατολισμός των εκτροφών είναι, κυρίως, γαλακτοπαραγωγικός στις ελάχιστες γαλακτοπαραγωγικές μονάδες όνων στην Ελλάδα. Εκτροφές με όνους υπάρχουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με σύγχρονες μεθόδους, από το 1996 (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία κ.α.), ενώ το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται, κυρίως, για την παρασκευή καλλυντικών (κρέμες προσώπου, αφρόλουτρα), αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση (είτε νωπό, είτε ως τυρί, είτε ακόμη και σε μορφή λικέρ). Οι εξοπλισμοί των σχετικών Μονάδων στην Ελλάδα είναι περιορισμένοι, ενώ απουσιάζει η χρήση ειδικής τεχνολογίας, με συνέπεια, οι αρμέξεις να γίνονται χειρωνακτικά.

Η χρήση των αρμεκτικών συστημάτων που υπάρχουν στην Ευρώπη, δεν έχει επεκταθεί στη χώρα μας, ακόμα, λόγω του μικρού αριθμού των ως άνω εκτροφών αλλά και λόγω του υψηλού κόστους τους. Η εκτροφή του όνου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και βιολογική, καθώς, δεν υπάρχει κάποια μορφή παρεμβατικότητας και δεν γίνονται ιδιαίτεροι χειρισμοί επί του προϊόντος, ενώ, η στέγαση των ζώων γίνεται σε υπόστεγα, χωρίς την αναγκαιότητα βαριών κατασκευών, καθώς, πρόκειται για ανθεκτικά ζώα στις διάφορες ακραίες θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα, κυρίαρχοι τύποι όνων είναι ο Αρκαδικός, ο Κυπραίικος και ο Ροδόπης, ενώ, ο πληθυσμός τους κυμαίνεται στους 14.000, ενώ, την δεκαετία του 1950, ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο.

 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να αναπτυχθεί η ανωτέρω καινοτόμος επιχειρηματική δραστηριότητα εκτροφής όνων στην Ελλάδα, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα σχετικά κίνητρα σε κτηνοτρόφους, που θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν με αυτόν τον τύπο κτηνοτροφίας;

 

  1. Διατίθεσθε να ενισχύσετε τις ήδη υπάρχουσες Ονοτροφικές Μονάδες στην χώρα μας, προκειμένου, αφενός, το προϊόν γάλακτος που παράγουν και τα υποπροϊόντα του να τύχουν προβολής στην εγχώρια αγορά, και αφετέρου, να αυξήσουν οι εν λόγω την αξιοπιστία τους στην διεθνή αγορά;

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις