«Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023 αιτείται η ελληνική κλωστοϋφαντουργία»

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση, τον Κωνσταντίνο Χήτα, σχετικά με το θέμα    «Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023 αιτείται η ελληνική κλωστοϋφαντουργία». Ακολουθεί η ερώτηση: 

Κύριε Υπουργέ,

 

Μέχρι την κατάρρευση του «σιδηρού παραπετάσματος», ο κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας παρουσίαζε τεράστια άνθιση, απασχολώντας χιλιάδες εργαζομένους είτε σε βιοτεχνίες είτε σε οικιακές επιχειρήσεις και με τις εξαγωγές της συνεισέφερε τα μέγιστα στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Η κατάρρευση όμως των κομμουνιστικών καθεστώτων είχε βαρύτατες οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα, διότι χιλιάδες επιχειρήσεις «μετανάστευσαν» στις βαλκανικές χώρες για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους (χαμηλότερη φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.). Ιδιαίτερα επλήγη η Βόρεια Ελλάδα, όπου απασχολούνταν η πλειοψηφία των μεταποιητικών αυτών επιχειρήσεων. Στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στην περιοχή του Βαρδαρίου, την οδό Μοναστηρίου, την Παλαιά Συμμαχική οδό κλπ. παραμένουν τα κενά κτήρια αυτών των επιχειρήσεων ως θλιβερά απομεινάρια μιας ευκλεούς κατά το παρελθόν οικονομικής ανθίσεως μαζί με την καπνοπαραγωγή όλης της Βορείου Ελλάδος. Τώρα τα κινέζικα και τα τουρκικά προϊόντα της κλωστοϋφαντουργίας έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, με συνέπεια τον άνισα έντονο ανταγωνισμό με τα εγχωρίως παραγόμενα είδη, λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, με αποτέλεσμα ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας να μειώνεται έτι περαιτέρω, ενώ αντιθέτως αυξάνεται η παραγωγή βάμβακος η οποία αποτελεί την πρώτη ύλη του κλάδου. Συνεπώς, ενώ η χώρα στην εξαγωγή βάμβακος βαίνει καλώς, αντιθέτως η κλωστοϋφαντουργία και η μεταποίηση βαίνει συνεχώς μειούμενη. Προς αποφυγήν περαιτέρω επιδεινώσεως, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών σας απέστειλε επιστολή με την οποία σας ζητά να «παγώσετε» τις ασφαλιστικές εισφορές για το 2023, έστω και αν υπάρχουν ήδη πολλές ανείσπρακτες, ώστε να διευκολυνθεί ο επιχειρηματικός κόσμος. Πέραν αυτού ζητούν την αύξηση των 120 δόσεων, ώστε να δυνηθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους όσοι μέχρι στιγμής αδυνατούν.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε τα ανωτέρω αιτήματα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, όπως τα ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις