Αποστόλου: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εμπαίζει με τις ανακτήσεις τον αγροτικό χώρο

 

Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 - Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία - Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις - Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων - Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις»:

 

«Η παρέμβασή μου έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής επίκαιρης ερώτησης μου και θα περιοριστεί στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ανακτήσεις και ιδιαίτερα για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2019/2235 με την οποία αναγκάζεστε να επαναπροσεγγίζετε τη διαδικασία ανάκτησης των ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων.

 

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν γνωρίζατε από το 2019 την παραπάνω οδηγία, γι αυτό θεωρώ τουλάχιστον ασυγχώρητη επιπολαιότητα την ενέργεια σας με το νόμο 4920/2022 πριν 6 μήνες, όταν επιχειρήσατε τους σχετικούς συμψηφισμούς.

 

Με αυτά που έχετε κάνει κύριε Υπουργέ, τι θα πείτε στους συνεταιρισμούς; Ισχύουν ή δεν ισχύουν οι συμψηφισμοί που έχετε κάνει ως τώρα;

Και τι θα κάνετε από δω και πέρα; Θα στείλετε χρηματικούς καταλόγους, όπως οι διατάξεις του προτεινόμενου νόμου προβλέπουν;

Δεν μας ακούσατε τότε. Εκτεθήκατε όχι μόνο στην Ε. Επιτροπή αλλά και σε όσους είχατε υποσχεθεί ότι θα ωφεληθούν από εκείνη τη ρύθμισή σας. Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά. Ασφαλώς και δεν διαφωνώ με τη λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος, διαφωνώ όμως με την διαδικασία του εμπαιγμού που ακολουθείτε και οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιφυλάξεις μου.

 

Οι καταλογισμοί και οι δημοσιονομικές διορθώσεις αποτελούσαν και αποτελούν προβλήματα που απασχολούν διαχρονικά τον αγροτικό χώρο. Γι αυτό θεωρώ ότι θα έπρεπε, παρότι η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει σε σας κ. Υπουργέ, στο Υπουργείο Οικονομικών, να βρίσκεται δίπλα σας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Όταν το Γενάρη του 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μου ανέθεσε την ευθύνη του αγροτικού χώρου βρήκα στα πρόθυρα της έκρηξης υποχρεώσεις ανάκτησης 1 δις και πρόστιμα 1,3 δις.

Τα πρόστιμα αφορούσαν κυρίως στην αδυναμία της χώρας μας να διασφαλίσει τις επιλέξιμες για τη κτηνοτροφία εκτάσεις, πράγμα που αντιμετωπίζονταν με παράνομες μετακινήσεις (στα χαρτιά βέβαια) ζώων και ιδιαίτερα των αιγοπροβάτων, διαδικασία που μας κόστιζε εκατομμύρια ευρώ

Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με το ν.4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες, εντάσσοντας σε αυτές περί τα 79 εκατ. στρ. εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που όμως είναι βοσκήσιμα.

Πρόκειται για ένα νόμο ορόσημο για τη ζωική παραγωγή, που δεν τον ψήφισε η τότε αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα προχωρήσαμε στη σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, αναλαμβάνοντας και τη νομική δέσμευση για τη σύνταξη των οριστικών Σχεδίων Βόσκησης.

Έτσι πετύχαμε ένα σημαντικό πρώτο στόχο: Να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευρύνει ανάλογα και τον ορισμό των βοσκοτόπων στο κανονισμό Οmnibus, εξασφαλίζοντας με αυτό να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση αρκετές βοσκήσιμες γαίες.

 

Έρχομαι τώρα στους καταλογισμούς και στις ανακτήσεις.

Η προσπάθεια για την λύση είχε δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς συνέχεια από την δική σας διακυβέρνηση.

Εμείς τους καταλογισμούς που επιβλήθηκαν στη χώρα μας εξαιτίας σας δεν τους κρύψαμε το 2015 κάτω από το χαλί. Οι καταλογισμοί αφορούσαν, το πακέτο Χατζηγάκη, τις ρυθμίσεις των συνεταιρισμών, γνωστές ως πακέτα Μωραϊτη- Κοσκινά και περίπου 12 εκ του πακέτου Κοντού, συνολικού ύψους 896 εκατ ευρώ.

Ήταν από τα πρώτα θέματα που διαπραγματευτήκαμε με την Ε. Επιτροπή και μάλιστα σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους συνεταιριστές.

 

Η Ε. Επιτροπή σε πρώτη φάση μας αντιμετώπισε με δυσπιστία, λόγω της αδιαφορίας που είχαν δείξει οι προηγούμενες δικές σας κυβερνήσεις (υπάρχει σχετική επιστολή) και επέμενε να επιστραφούν τα συγκεκριμένα χρήματα έντοκα.

Αυτή λοιπόν τη δυσάρεστη πραγματικότητα βρήκαμε και αποφασίσαμε να τη διαχειριστούμε άμεσα. Παραδώσαμε δρομολογημένες διαδικασίες που μείωναν αυτούς τους καταλογισμούς κατά 551 εκατ., δηλαδή στα 345 εκατ., από τα οποία των συν/σμών ήταν 96 εκ του πακέτου Κοσκινά- Μωραϊτη και 12 εκ του Κοντού.

 

Μάλιστα για την κάλυψη του υπολειπόμενου ποσού είχαμε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για τη χρήση του DE MINIMIS που λόγω δημοσιονομικών δυσκολιών δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια .

Αυτά τα διαχειρίστηκα ο ίδιος προσωπικά μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι δεν ολοκληρώθηκε στην συνέχεια ή ασχοληθήκατε αποσπασματικά.

 

Τελικά ποια είναι τα ακριβή ποσά των συνεταιρισμών σήμερα και με ποια έγγραφα αποδεικνύονται; κανένας δεν γνωρίζει.

 

Με το ν.4920 /2022 που ουσιαστικά ακυρώνεται σήμερα, επιχειρήσατε μια γκρίζα νομοθέτηση, ακροβατώντας όχι μόνο με την περίπτωση των συνεταιρισμών, αλλά και προσθέτοντας κι άλλες εκτροπές που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν οι κυβερνήσεις σας, τις οποίες επιχειρείτε να τις συμψηφίσετε κι αυτές με τις ενισχύσεις covid.

 

Είμαι κάθετα αντίθετος να εμπαίζετε και να ρίχνετε στάχτη στα μάτια του αγροτικού κόσμου γιατί όλα αυτά που κάνετε εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Γιατί έτσι θέλετε να κρατάτε όμηρους τους συνεταιρισμούς δια βίου, και να ζουν με τον φόβο της εμπλοκής στην Επιτροπή.

 

Τέλος ήταν αδιανόητο να συμπεριλαμβάνετε στην συγκεκριμένη ρύθμιση ακόμη και την ονομαζόμενη, από τον πρώην Υπουργό κ. Λιβανό εποποιία της Ηλείας, όταν έπρεπε να γνωρίζετε ότι πρόσφατα εκδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση των πυροπλήκτων του 2007 και αναμενόταν η έκδοση της απόφασης, που τελικά ήταν καταδικαστική.

 

Είναι πρωτοφανής η προχειρότητά σας. Επιχειρήσατε να λύσετε με λάθος τρόπο, ως συνήθως, το πρόβλημα των καταλογισμών, που μας έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1992 μέχρι το 2009.

 

Σε σχετικό δημοσίευμα των Νέων 13/04/2022, αναφερθήκατε σε διαγραφές χρεών 812 εκατ., προβλέποντας μάλιστα ότι έτσι θα μπορούν μελλοντικά να λάβουν κι άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Βαπτίζετε τις σχετικές ανακτήσεις, ως διαγραφές χρεών των συνεταιρισμών και αγροτών μας, όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι καταλογισμοί προήλθαν από λάθη και παραλείψεις των δικών σας κυβερνήσεων, τα οποία επαναλαμβάνετε και σήμερα.

Και από όσα γνωρίζω στο συνεταιριστικό χώρο γίνονται συζητήσεις και προαλείφονται για εντάξεις στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Τα υλοποιείτε αυτά σε μια περίοδο που οι ανάγκες τόσο των αγροτών, όσο και των συνεταιρισμών απαιτούν όχι κατασυκοφάντηση, αλλά έμπρακτη στήριξη για να επιβιώσουν και να διασφαλίσουν την επισιτιστική επάρκεια της χώρας μας.

Είναι απορίας άξιο γιατί συνεχίζετε την ίδια τακτική και τα ίδια λάθη στην αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών θεμάτων.

Όταν μάλιστα τα λάθη αυτά έχουν σαν συνέπεια την διαφαινόμενη νέα εκτροπή, που θα οδηγήσει τον πιο ευαίσθητο τομέα της χώρας μας, τον αγροτικό σε καταστροφή.

Οι ευθύνες σας είναι πολύ μεγάλες.

Στα χρόνια της διακυβέρνησής σας δεν αγγίξατε ουσιαστικά το θέμα των ανακτήσεων.

Τώρα, με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας κληροδοτείτε στην επόμενη κυβέρνηση ένα τεράστιο θέμα με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Αν είχατε ακολουθήσει το δρομολόγιο που είχαμε χαράξει εμείς θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα.».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις