Βαγγέλης Αποστόλου: Λάθη και προχειρότητες στις ενισχύσεις της αιγοπροβατοτροφίας

Για λάθη και προχειρότητες σε ότι αφορά τις ενισχύσεις στον κλάδο της αιγοπροβατοτρφοίας κάνει λόγο ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου υπογραμμίζοντας ότι πολλοί έχουν μείνει εκτός πληρωμών.

« Μετά τη δημοσίευση των πινάκων με τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, για την έκτακτη στήριξη ύψους 89 εκατ. ευρώ λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκύπτει για άλλη μία φορά το ίδιο συμπέρασμα: η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα ενίσχυσης μόνο για επικοινωνιακούς σκοπούς και όταν έρχεται η ώρα του ταμείου οι πληττόμενοι καταλαβαίνουν ότι είναι και αυτοί θύματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε σχετικά ο κ. Αποστόλου.

Παράλληλα σημειώνει ότι «πολλά είναι τα παράπονα των κτηνοτρόφων που αποκλείστηκαν από την καταβολή του εν λόγω βοηθήματος, τόσο εξαιτίας της πρόχειρης οργάνωσης, όπως οι περιπτώσεις των νέων παραγωγών, ή όσων απέκτησαν ΚΑΔ ή όσων είχαν εισόδημα μετά το 2021, όσο και εξαιτίας των λαθών».

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δε φρόντισαν εξαρχής να είναι ακατάσχετο το βοήθημα ή να μην υπάρχουν αδήλωτα τιμολόγια από εμπόρους και σφαγεία εν αγνοία των παραγωγών. Επίσης πολύ επιβαρυντικό πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους αποτέλεσε και η πολύπλοκη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή που γίνεται η εξειδίκευση των κριτηρίων της πολλαπλής συμμόρφωσης».

Ο κ. Αποστόλου προσθέτει ότι «αίνεται ότι το Υπουργείο δεν είχε εξασφαλίσει και το απαραίτητο κονδύλιο για την κάλυψη όλων των περιπτώσεων. Γι αυτό θα πρέπει να δεσμευτούν επιπλέον χρήματα προκειμένου να πληρωθούν όσοι προκύψουν από τις ενστάσεις αλλά και για όσους έχουν μείνει εκτός των πληρωμών λόγω κακής οργάνωσης και λαθών».

Υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα είναι μεγάλο στις ορεινές περιοχές. Οι αιγοπροβατοτρόφοι της νοτιοκεντρικής Εύβοιας βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και πρέπει να βρεθεί τρόπος να πάρουν κι αυτοί τις ενισχύσεις που δικαιούνται».

Και καταλήγει «ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σε λίγες μέρες αναμένεται μία συμπληρωματική πληρωμή στο Μέτρο 22, για όσους κτηνοτρόφους είχαν πρόβλημα λόγω πολλαπλής συμμόρφωσης, αλλά και τους νεοεισερχόμενους. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις του». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις