«Αύξηση των εισαγωγών γεωμήλων, ντομάτας και λεμονιών κατά το 2022»

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση, τον Κωνσταντίνο Χήτα σχετικά με το θέμα «Αύξηση των εισαγωγών γεωμήλων, ντομάτας και λεμονιών κατά το 2022».

Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα οποία δημοσιεύθηκαν την 1η Μαρτίου, κατά το 2022 η εισαγωγή γεωμήλων κατά το πλείστον από την Αίγυπτο ανήλθε στους 208.104 τόνους και αντιπροσωπεύει το 52,9% των εισαγωγών του συνόλου των λαχανικών.

Είναι επιεικώς άτοπο και δυσεξήγητο οι καλλιεργητές γεωμήλων της Μεσσηνίας, όπως κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κ. Κ. Βελόπουλος, σε σχετική προς εσάς ερώτηση, να εγκαταλείπουν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια λόγω υψηλού κόστους μη έχοντες αρωγό την Πολιτεία ως προς την οικονομική στήριξη και να εισάγονται αυτές οι τεράστιες ποσότητες από το εξωτερικό.

Η εισαγωγή λεμονιών, κυρίως από την Τουρκία, ανήλθε στους 26.870 τόνους, αξίας 27,63 εκ. ευρώ, της ντομάτας προερχόμενης κυρίως από τη Αίγυπτο και το Μαρόκο σε 15.729 τόνους και των μήλων σε 12.942 τόνους αξίας 6,65 εκ. ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία οι μηλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές προϊόντων και την αδυναμία πλήρους διαθέσεώς τους.

Συνολικά, η εισαγωγή λαχανικών ανήλθε στους 387.000 τόνους 306,03 εκ. ευρώ (αύξηση κατά 29,9% έναντι του 2021). Συγκεντρωτικά, η χώρα εισήγαγε 729,44 χιλ. τόνους αξίας 714,1 εκ. ευρώ κατά το 2011, αυξάνοντας τον όγκο κατά 2,9% και την αξία κατά 15% έναντι του 2021.

Κατά τον Ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Inc fuit- Hellas (agronews bomb 01.03.2022, otrg, gargalianoion line. gr), η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται «σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στον τόπο παραγωγής αυτών των χωρών (φυτοϋγειονομικούς, περιβαλλοντολογικούς κλπ.).

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Προτίθεσθε, σαν Υπουργείο, μέσω των ελεγκτικών σας αρχών, να επιτηρείτε αυστηρότερα την τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας για τα εισαγόμενα και διακινούμενα στην ελληνική αγορά ανωτέρω προϊόντα;

 

  1. Προτίθεσθε να λάβετε οικονομικά μέτρα στηρίξεως των αγροτών, για την αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων οι οποίες από την προηγούμενη σχετική έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., για την οποία σας υποβάλαμε και ερώτηση, αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τα τελευταία έτη;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις