Στόχος του ΥΠΑΑΤ ήταν η δημιουργία μιας ευέλικτης, αποτελεσματικής κεντρικής υπηρεσίας


Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κοζάνης των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών κ. Γεώργιου Κασαπίδη, σχετικά με το σχεδιασμό του Υπουργείου για στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών και τη δημιουργία νέου οργανογράμματος του Υπουργείου.

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:


«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το Υπουργείο στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας ευέλικτης, αποτελεσματικής κεντρικής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ  μαζί με τα περιφερειακά της στοιχεία, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία της.

Συστατικό αυτής της αποτελεσματικότητας δεν είναι μόνο το οργανόγραμμα. Το Υπουργείο ήταν το πρώτο που κατέθεσε ένα πολύ συμπυκνωμένο, αποτελεσματικό, απλουστευμένο οργανόγραμμα για το ΥπΑΑΤ. Μάλιστα, πρόσφατα, στη συζήτηση και για το κυρωτικό νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, είδατε τις δυσκολίες που είχαμε να ενσωματώσουμε νέες υπηρεσίες που προσετέθησαν έκτοτε και μας καθυστέρησαν, όπως ήταν η επιστροφή της αλιείας πάλι στο Υπουργείο, όπως ήταν η επιστροφή του ΕΦΕΤ για να ενοποιηθεί το σύστημα ελέγχων είτε στον πρωτογενή τομέα είτε στο μεταποιητικό σκέλος. Κομμάτι αυτής της προσπάθειας ήταν και η συγκέντρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου σε μία συγκεκριμένη κοινή στέγη. Δεν μπορεί μια Διεύθυνση της Ζωικής Παραγωγής να είναι σε ένα κτίριο, μία Διεύθυνση της Φυτικής Παραγωγής να είναι αλλού κ.λπ.

Σχεδόν από την πρώτη εβδομάδα που αναλάβαμε το Υπουργείο, διερευνούσαμε να βρούμε έναν χώρο ικανό. Έτσι, από την πρώτη εβδομάδα, με τον κ. Χαρακόπουλο και με το ΤΑΥΠΕΔ, την ΕΤΑΔ Α.Ε. επισκεφθήκαμε στον Πειραιά το συγκεκριμένο κτίριο, το «Κεράνης», το οποίο είχε γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό ήταν ένα εξαιρετικό κτίριο. Θα μπορούσε πραγματικά να συστεγάσει και τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς.. Βέβαια, για το ίδιο κτίριο τις ίδιες προσπάθειες έκαναν και άλλα Υπουργεία. Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση προέκρινε ότι μπορεί πραγματικά να στεγάσει αυτές τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εμείς, μάλιστα, για να είμαστε έτοιμοι,  κάναμε το αίτημα στο ΤΑΥΠΕΔ, και κάναμε διαγωνισμό για τη μεταφορά, αν χρειαστεί. Όλα αυτά ευοδώθηκαν. Κάναμε ειδική επιτροπή μελέτης του κτιρίου, κατανομής των χώρων κ.λπ., προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, μόλις συμφωνήσουν, να μεταφερθούμε γρήγορα. Σας είπα ότι πιστεύαμε σ’ αυτό το πράγμα.

Τι έγινε, όμως; Η Κυβέρνηση έκρινε ότι έπρεπε να ικανοποιήσει το αντίστοιχο μεγάλο αίτημα που είχαν οι δικαστικοί για ενοποίηση όλων των δικαστηρίων του Πειραιά, που ήταν και αυτά διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του Πειραιά. Όλος ο δικαστικός κόσμος ζητούσε αντίστοιχο πράγμα που έγινε στην Αθήνα με την προσπάθεια στην Ευελπίδων να γίνει και στον Πειραιά, αξιοποιώντας το κτίριο «Κεράνης», λέγοντας, μάλιστα, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να βρει και άλλους χώρους στην Αθήνα, καθώς έχει.

Αυτό κάνουμε τώρα, διερευνούμε μια σειρά τέτοιων χώρων και σύντομα πιστεύω θα καταλήξουμε. Αντιθέτως, τέτοιους χώρους στην Αθήνα δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα δικαστήρια του Πειραιά, γιατί λένε ότι το πιο λογικό είναι να είναι κοντά τους σ’ αυτού του είδους τις δραστηριότητες το κτίριο που θα αξιοποιήσουν.

Έτσι, προτάχθηκε για την Κυβέρνηση να δοθεί στα δικαστήρια, στον δικαστικό κόσμο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το κτίριο «Κεράνης».

Δευτερολογία

«Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πείσουμε ο ένας τον άλλον για το πόσο σημαντικό είναι να συγκεντρωθούμε σε έναν ενιαίο χώρο, ότι θα ανεβεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας μας  ή ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα είναι πολύ πιο κοντά η μία με την άλλη και οι συνεννοήσεις θα είναι ακόμη καλύτερες. Επίσης, οι αγρότες που έρχονται, οι συνεταιριστές, οι επιχειρήσεις που καθημερινά επισκέπτονται το Υπουργείο για μια σειρά θεμάτων, θα έχουν μια πόρτα να λύσουν τα προβλήματά τους κλπ.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που αγωνιούσαμε από την πρώτη στιγμή να πάμε σε ένα ενιαίο κτίριο του Πειραιά και που κάναμε όλες αυτές τις ενέργειες. Φαντάζομαι, όμως, ότι με το ίδιο σκεπτικό και για τους ίδιους λόγους έκαναν αντίστοιχες ενέργειες και τα διάσπαρτα δικαστήρια του Πειραιά και οι δικηγόροι κλπ.

Επομένως, το γεγονός ότι το κτίριο βρίσκεται στον Πειραιά και η Κυβέρνηση πρόκρινε να αξιοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, δεν αναιρεί τις δικές μας προτεραιότητες, ούτε σταματήσαμε εκεί. Ακριβώς την επόμενη μέρα συγκάλεσε ο κύριος Πρωθυπουργός σύσκεψη και είπαμε: «Ωραία, εάν το κτίριο πάει εκεί τώρα, με τη βούληση που εκφράσαμε να συγκεντρωθούν και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι εποπτευόμενοι φορείς υπό ενιαίο χώρο, τι θα γίνει»; Και έτσι άρχισαν να διερευνώνται στο τραπέζι δυο, τρεις τέτοιες δυνατότητες. Λυπάμαι που δεν έχουν καταλήξει ακόμη, για να μπορώ να σας τις ανακοινώσω.

Πιστεύω, εφ’ όσον οριστικοποιηθούν σύντομα και ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις, θα σας το ανακοινώσουμε» .
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις