Αθ.Ταυτάρης:Θα υποστηρίξουμε τη σταφίδα και στην νέα ΚΑΠ

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανάσιου Πετράκου, σχετικά με την εξαίρεση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας από τη νέα ΚΑΠ και λήψη μέτρων για την προστασία και προώθηση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας

·    Θα υποστηρίξουμε τη σταφίδα και στην τρέχουσα περίοδο της νέας ΚΑΠ, μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων, όπως της ορεινής οικονομίας, των προγραμμάτων προώθησης ή μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
·   
·    Ο διάλογος είναι μόνιμος και συνεχής με τους αγρότες και το Υπουργείο μας, ανεξάρτητα αν αφορά τη φορολογική πολιτική που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.
·    Ο αντικειμενικός σκοπός των στοιχείων εσόδων – εξόδων είναι να σταματήσουν τα εικονικά τιμολόγια,  οι ελληνοποιήσεις, οι διογκώσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ κ.ά.

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:


 «Κύριε Πετράκο, δε χρειάζεται να πούμε ότι το έθνος μας σε κρίσιμες περιόδους πάτησε στη σταφίδα για να ανορθωθεί και κυρίως να βρει συνάλλαγμα, γιατί η σταφίδα ως ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα είναι συναλλαγματοφόρο προϊόν, όπως επίσης αργότερα μετά τον πόλεμο και ο καπνός.

Επομένως, δεν χρειάζεται να μας πείσετε για να υποστηρίξουμε τη σταφίδα. Θα την υποστηρίξουμε. Και θα την υποστηρίξουμε και επειδή εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε από αυτό το Βήμα, ότι δεν θέλουμε να πάμε σε μία γεωργία χαμηλού κόστους. Θέλουμε να πάμε σε μία γεωργία ποιότητας και η ποιότητα είναι συνυφασμένη, όπως και εσείς περιγράψατε, με τη σταφίδα. Μάλιστα εγώ είπα «περιμένετε και θα δείτε ότι η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, καθώς μελετά πολλά παραδοσιακά προϊόντα μας, θα αναδείξει, χάρη στα νέα επιστημονικά δεδομένα, πρόσθετες αξίες για τα παραδοσιακά προϊόντα μας». Χάρη στην πρόοδο που έγινε σε ό,τι αφορά στη μεταγονιδιωματική κατανοήσαμε τα προβιοτικά τρόφιμα και δείτε τώρα τη μεγάλη ζήτηση που έχει η ελληνική γιαούρτη και άλλα προϊόντα.

Η σταφίδα έχει εξαιρετικά συστατικά, που μπορούν πραγματικά να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν κοινωνικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τόσο το περιεχόμενό τους, τα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες, ιδιαίτερα μάλιστα τις μορφές ζαχάρου, και μπορεί να βοηθηθεί η κοινωνία μας που υποφέρει από το υψηλό ζάχαρο.

Κατά συνέπεια, θα υποστηρίξουμε τη σταφίδα και στην τρέχουσα περίοδο. Όπως είπατε πήραν και παίρνουν αρκετά χρήματα για να βοηθηθούν και όχι μόνον από τον Πυλώνα 1, όχι μόνο δηλαδή από την ενιαία ενίσχυση –κάτι που θα συνεχιστεί, δεν περιορίζονται οι ενιαίες ενισχύσεις, θα δίδονται και στη νέα ΚΑΠ και μάλιστα πρόκειται για 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Όμως και τώρα δεν περιοριστήκαμε στην προώθηση, στην υποστήριξη αυτού του προϊόντος μόνο στον Πυλώνα 1. Δώσαμε δύο σημαντικά προγράμματα για την προώθηση της σταφίδας στις αγορές του εξωτερικού, στοχεύοντας μάλιστα ιδιαίτερα στις ανατολικές χώρες, πέραν των κλασικών αγορών, όπως ήταν η Αγγλία, η Ολλανδία κ.λπ. Είναι δύο στοχευμένα προγράμματα για να προωθηθεί η σταφίδα στις ανατολικές χώρες και στη Ρωσία κ.λπ., όπου επίσης  έχουν μάθει και την καταναλώνουν τώρα, γιατί όπως σας είπα είναι εξαιρετικό προϊόν. Θα υποστηρίξουμε τη σταφίδα και στη νέα ΚΑΠ. Αυτό ισχύει.

Αγνοείτε βέβαια ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ έχουμε αφενός ορισμένες υποχρεώσεις που θα αναφέρω και αφετέρου η υποστήριξη μιας καλλιέργειας ή ενός κλάδου δεν είναι υποχρεωτικό να περνάει μόνο από την ενιαία ενίσχυση. Σας θυμίζω ότι για αυτούς τους λόγους στη διαπραγμάτευση αγωνιστήκαμε για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τις υποστηρίξεις μειονεκτικότερων περιοχών. Είπαμε για παράδειγμα ότι θα υπάρχει ξεχωριστό περιφερειακό πρόγραμμα για την ορεινή Ελλάδα, ακριβώς για αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Πριν από λίγο απαντώντας σε άλλο Βουλευτή αναφέρθηκα στην προσπάθεια που θα κάνουμε με τα βοσκοτόπια, τις βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας μας. Συμφωνήσαμε με το ΥΠΕΚΑ να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα βελτιώνοντας τα βοσκοτόπια, αυξάνοντας από τα 11 στα 51 εκατομμύρια στρέμματα τις αξιοποιήσιμες βοσκήσιμες εκτάσεις.

Λέω όμως ότι στην προηγούμενη ΚΑΠ είχαμε μέχρι 2% δυνατότητα να πάμε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Το εργαλείο αυτό ήταν σχεδόν ελάχιστο γιατί είχε ελάχιστα ποσά. Εμείς αγωνιστήκαμε να πάμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο 8% και μάλιστα και στο 10% με την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθεί η παραγωγή ψυχανθών προς όφελος της ενσταυλισμένης κτηνοτροφίας, των οσπρίων του τόπου μας και φυσικά του περιβάλλοντος, γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις το περιβάλλον και να μειώσεις τις εισροές από την καλλιέργεια αυτών των φυτών.

Να, λοιπόν που είτε μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα ορεινής οικονομίας, τα προγράμματα προώθησης ή μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων, θα υποστηρίξουμε τη σταφίδα για να κρατηθεί εκεί που είναι, στα βουνά και να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτό το ποιοτικό μας προϊόν, η τιμή του οποίου πιστεύω ότι συνεχώς θα ανεβαίνει χάρη και στα εξαιρετικά ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι έχουμε υποχρέωση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ να συγκλίνουν οι διαφορές μεταξύ των κρατών και οι διαφορές μεταξύ των περιφερειών. Δεν μπορεί η πολιτεία να πει «όχι, δίνω πολύ περισσότερα χρήματα σε μία περιφέρεια και πολύ λιγότερα στην άλλη». Λένε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές και μεταξύ των καλλιεργητών-γεωργών μίας περιφέρειας.
Ο κανόνας και η συμφωνία, όπως αποτυπώθηκε στους κανονισμούς, λέει: «Φροντίστε οι όποιες ψαλίδες υπάρχουν μεταξύ των κρατών μεταξύ των περιφερειών ενός κράτους και μεταξύ των γεωργών μιας περιφέρειας να συγκλίνουν στο τέλος της νέας ΚΑΠ, σε επτά χρόνια, κατά 30%».

Και μάλιστα, είπαμε ότι δεν πρέπει να γίνει απότομα αυτό απότομο, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής, να πάει σε κάτι καλύτερο, να επενδύσουμε στην ποιότητά του για να ισοφαρίσουμε».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών

«Ο αγώνας των γεωργών δεν είναι σημερινός, κύριε Πετράκο. Μονίμως αγωνίζονται οι αγρότες στο χωράφι κι εδώ και αρκετές ημέρες αγωνίζονται για να πουν τα προβλήματά τους. Η Πολιτεία όμως δεν κλείνει τα αυτιά της. Ο διάλογος είναι μόνιμος και συνεχής και του Υπουργείου μας, ανεξάρτητα αν αφορά τη φορολογική πολιτική, που αφορά το Υπουργείο Οικονομίας.

Μέχρι και πρόσφατα ακούσαμε τις ιδιαιτερότητες που έχει –ας πούμε- το σύστημα της τήρησης βιβλίων εσόδων και εξόδων. Μάλιστα μου κάνει εντύπωση που μιλάτε ακόμη για βιβλία, αφού δεν θα τηρούν βιβλία εσόδων κι εξόδων. Οι αγρότες θα κρατούν τα στοιχεία τους, αλλά δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στον λογιστή κάθε μήνα. Δεν έχει εισόδημα ένας αγρότης που πουλάει τα βαμβάκια του μία φορά το φθινόπωρο, να πηγαίνει κάθε μήνα για να δηλώνει έσοδα. Δεν έχει άλλα έσοδα. Αυτό μας ζήταγαν οι άνθρωποι και αυτό κάναμε.

Επομένως, ο αντικειμενικός σκοπός, ο οποίος είναι να σταματήσει αυτό το εικονικό τιμολόγιο, οι ελληνοποιήσεις, οι ψεύτικες τιμές, οι διογκώσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ από την Πολιτεία προς τους αγρότες, επιτυγχάνεται με την τήρηση των στοιχείων αυτών είτε μία φορά είτε δύο φορές το χρόνο, εφόσον θα υπάρχει αυτό το όριο των 15.000 ευρώ που ζητούσαν και οι ίδιοι. Ζήταγαν οι ίδιοι 20.000 ευρώ όριο, αλλά το Υπουργείο Οικονομίας είπε 10.000 ευρώ. Στο τέλος βρέθηκε το όριο των 15.000 ευρώ. Δεν πρέπει όμως να μιλάμε πλέον για την τήρηση βιβλίων, γιατί δεν θα τηρούνται βιβλία. Αυτό ήταν το αίτημά τους.

Επίσης, υπήρχαν προβλήματα που τα ακούσαμε και τα λύσαμε, όπως η διαχείριση του ΦΠΑ γιατί πολλοί δεν πωλούν τα προϊόντα τους στον έμπορο. Δεν είχαν τιμολόγιο.

Πρόσφατα είχαμε συνάντηση με ροδακινοπαραγωγούς του Βελβεντού. Εμείς πήραμε την ομάδα του Βελβεντού και τους πήγαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και είπαμε «ακούστε τις ιδιαιτερότητές τους». Ο αγρότης δεν πουλάει, ώστε να ανήκει στην ομάδα των εμπόρων. Δίνει τα προϊόντα στην ομάδα του και η ομάδα του, αφού τα επεξεργαστεί, τα συσκευάζει. Το ίδιο και ο συνεταιρισμός. Αυτός έχει τιμολόγιο. Επομένως, πώς θα διαχειριστεί ο αγρότης το ΦΠΑ, τι στοιχεία θα καταθέσει;

Όλα αυτά τα ακούσαμε, η Κυβέρνηση τα υιοθέτησε, νομίζω ότι οι αγρότες τα δέχθηκαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ωραιοποιήθηκαν και λύθηκαν τα πάντα.

Σας είπα ότι, αν είναι κάτι λογικό και εφικτό να λυθεί σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα το κάνουμε».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις