Εκτεταμένες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες του Πηλίου

Eρώτηση  έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το θέμα «Εκτεταμένες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες του Πηλίου».

Ακολουθεί η ερώτηση: 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών του Πηλίου της Μαγνησίας, θέμα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην περιοχή τους προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειές  τους. Συγκεκριμένα, μας μετέφεραν οι ως άνω αγρότες ότι οι έντονες παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, η φετινή ακαρπία των ελαιόδεντρων και η προσβολή από τον μύκητα φουζικλάδιου στις μηλιές είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στους καρπούς των κερασιών, μήλων και αχλαδιών και να οδηγήσουν σε οικονομική δυσπραγία τους αγρότες του Πηλίου. Θεωρούν οι ως άνω ότι οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των φυτοφαρμάκων εμποδίζουν τους συναδέλφους τουςναανταπεξέλθουνστοκόστοςκαλλιέργειαςτωνδενδροκαλλιεργειώντους.Τονίζουν δε ότι μια σειρά από χρονίζοντα άλυτα γεωργικά θέματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή τους. Ζητούν οι ως άνω αγρότες: α) άμεση οικονομική βοήθεια στους πληγέντες δενδροκαλλιεργητές του Πηλίου, β) συγκράτηση και μείωση των τιμών των αγροτικών φυτοφαρμάκων, γ) μέτρα κατά της αισχροκέρδειας των εμπόρων φρούτων ,δ)μείωση των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών, ε)επιτάχυνση και επίλυση των θεμάτων με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο στ) εξεύρεσηβιώσιμωνλύσεωνγιατακόκκινακαιαγροτικάδάνειατωναγροτώντηςπεριοχήςτους.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Σεποιεςενέργειεςπροτίθεστεναπροβείτε,κατάτομερίδιοευθύνηςπουσαςαναλογεί,ώστεναικανοποιηθούνταπαραπάνωαιτήματατωναγροτώντουΠηλίουτηςΜαγνησίαςπρος όφελος της τοπικής αγροτικής κοινωνίας;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις