Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για τις αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών του Ηρακλείου

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών του Ν. Ηρακλείου για τις καταστροφές από τον καύσωνα και τον περονόσπορο. 

Οι αλλεπάλληλοι καύσωνες είχαν ως αποτέλεσμα να πρκληθούν εκτεταμένες καταστροφές τόσο στις επιτραπέζιες ποικιλίες και στο σταφιδάμπελο όσο και στις οινοποιήσιμες, τα οποία προσβλήθηκαν από περονόσπορο

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης «ειδικότερα, οι πολύ συχνές υψηλές θερμοκρασίες κατέστρεψαν την παραγωγή, ενώ λόγω των καιρικών συνθηκών η προσβολή από περονόσπορο ήταν εκτεταμένη, παρά την εφαρμογή των απαιτούμενων καλλιεργητικών πρακτικών – μέτρων αντιμετώπισης και, όπως επισημαίνουν οι αμπελοκαλλιεργητές, τα αμπέλια που υπέστησαν φέτος καταστροφή θα έχουν και την επόμενη χρονιά σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή.

Η ζημιά, που είναι ολοκληρωτική σε πολλές περιοχές πχ σε Αρχάνες, Ασίτες, Βενεράτο, Προφήτη Ηλία κτλ ήρθε να προστεθεί πάνω στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές, όπως όλοι οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, με την ακρίβεια στα αγροεφόδια, την τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα που οδηγεί στα ύψη την τιμή στο αρδευτικό νερό, με τις πολύ χαμηλές τιμές στον παραγωγό, τις αθρόες εισαγωγές -ελέω ΚΑΠ – κρασιού από τρίτες χώρες, κ.α.

Μετά απ’ όλα αυτά και σε συνδυασμό με τη γενικότερη επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, οι αμπελουργοί αδυνατούν να καλύψουν υποχρεώσεις που «τρέχουν», οξύνονται τα προβλήματα επιβίωσής τους και από την άλλη αντιμετωπίζουν τον αναχρονιστικό και φοροεισπρακτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων έχει τόσους κόφτες και εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα οι αγρότες να πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να αποζημιώνονται πλήρως για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

– Να αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές του Ν. Ηρακλείου, άμεσα, στο 100%, για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους.

– Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου, σε φυτικό και ζωικό, απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής του.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω»
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις