Άνω του 90% η ακαρπία στα ελαιόδεντρα Χαλκιδικής

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση, τον Κωνσταντίνο Χήτα, σχετικά με το θέμα « Άνω του 90% η ακαρπία στα ελαιόδεντρα Χαλκιδικής ». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως ενημερωθήκαμε, κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκε το φαινόμενο της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής σε ποσοστό άνω του 90%. Το συμπέρασμα προκύπτει μετά από πόρισμα του ΑΠΘ και το οποίο υπογράφεται από 13 συλλογικούς και συνεταιριστικούς φορείς ελαιοκαλλιεργητών.

Οι ασυνήθιστα αυξημένες θερμοκρασίες, που επικράτησαν στην περιοχή της Χαλκιδικής από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022 αλλά και τον Ιανουάριο του 2023, όπως σημειώνεται, «επηρέασαν σε μη αναστρέψιμο βαθμό το στάδιο επαγωγής των οφθαλμών και των ενδοοφθαλμικών μορφολογικών μεταβολών των ελαιόδεντρων, με αποτέλεσμα τη μη διαφοροποίηση ή τη μερική διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών ανεξάρτητα από τις θερμοκρασίες, που επικράτησαν στη συνέχεια». Η κύρια ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στη Χαλκιδική είναι η «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και η «Χαλκιδικής».

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεστε όπως, «ως ένδειξη ενδιαφέροντος για την επιβίωση της ίδιας της ελαιοκαλλιέργειας» στη Χαλκιδική, προβείτε σε όλες τις δέουσες ενέργειες, ώστε να περιορισθούν οι οικονομικές συνέπειες του φαινομένου της ακαρπίας στους ελαιοκαλλιεργητές της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις