Μέτρα ανακούφισης για κτηνοτρόφους Θεσσαλίας - Θράκης

Ερώτηση  που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με τα «Μέτρα ανακούφισης για κτηνοτρόφους Θεσσαλίας - Θράκης».

Ακολουθεί η ερώτηση:

Συμφώνως εγγράφου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με Αρ. Πρωτ.: 266/11-09-2023, οι φωτιές και οι πλημμύρες που έπληξαν σημαντικά κέντρα κτηνοτροφικής παραγωγής, όπως της Θράκης και του Θεσσαλικού κάμπου, κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά και μελίσσια). Ταυτόχρονα, εκατοντάδες αγροτικές υποδομές υπέστησαν πλήρη καταστροφή, με συνέπεια κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί χώροι ζωοτροφών και εφοδίων, μηχανήματα και εξοπλισμός να χαθούν ολοσχερώς.

Κατά τα προκύπτοντα δεδομένα, ο ΣΕΚ προτείνει, μεταξύ των άλλων, δέσμη ενεργειών και μέτρων - κατόπιν της πλήρους αποτιμήσεως των καταστροφών στους κτηνοτρόφους των αναφερομένων Γεωγραφικών Διαμερισμάτων - ήτοι: α) Καταβολή ολικών αποζημιώσεων κτηνοτροφικών υποδομών και απωλειών ζωικού κεφαλαίου με δεδομένα ΟΣΔΕ ή κτηνιατρικών βεβαιώσεων, β) νομοθέτηση προστασίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διαγραφή οφειλών προς τράπεζες, γ) αναστολή καταβολής οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ για 2 χρόνια με ταυτόχρονη δυνατότητα γενναίας ρύθμισης, δ) επανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με 100% αποζημίωση από το κράτος, όπως και για τα μηχανήματα και το γενικότερο μηχανολογικό εξοπλισμό (ως προτεινόμενη εναλλακτική επιλογή θεωρεί ο Σύνδεσμος τις θερμοκηπιακού τύπου κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι πιο συμφέρουσες), ε) αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα με τις εν λόγω να κινούνται σε 250 ευρώ, ανά αρσενικό και θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους, για απολεσθέντα χοιρινά [για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο], για τα απολεσθέντα βοοειδή 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές, για τη μελισσοκομία αποζημιώσεις για τις απολεσθείσες κυψέλες - μελίσσια και για την πτηνοτροφία αποζημιώσεις για όσους έχουν χάσει ζωικό πληθυσμό (κύρια στον Έβρο από φωτιές). Τέλος, ο ΣΕΚ προτείνει για τις επιδοτήσεις από την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και μετά τις καταστροφές που υπέστη η χώρα να ζητηθεί από την ΕΕ να θεωρηθεί το 2023 μεταβατικό έτος και να αποδοθούν με βάση το 2022.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεστε όπως ικανοποιήσετε τα αιτήματα - μέτρα, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κατά τα αναδειχθέντα, ώστε οι κτηνοτρόφοι των Γεωγραφικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας - Θράκης να ανακουφιστούν άμεσα και στον αναγκαίο βαθμό, κατόπιν της καταστροφής που υπέστησαν είτε λόγω των πυρκαγιών είτε λόγω της κακοκαιρίας «Daniel»;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις