Χωρίς απαντήσεις για την απώλεια της παραγωγής και την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου από τις πλημμύρες

 

Διευκρινίσεις για το ακριβές χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, ζήτησε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη βουλή.

Στην πρωτολογία του, ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε «τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό και με τις επίσημες ανακοινώσεις που κάνατε και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχετε αναφερθεί στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Όχι ότι το κάνουν εσκεμμένα οι δημοσιογράφοι, αλλά κάποια θέματα είναι αποκλειστικά και μόνο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τον οποίο η υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι να απαντά εάν το θέλει βέβαια, και αν το επιθυμεί, και αν μπορεί, όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και ορισμένα.

Πρώτον, είναι τρεις λέξεις οι οποίες περιγράφουν την όλη κατάσταση: τι, πόσο, πότε. Τι θα αποζημιωθεί; Σταχυολόγησα ότι έχετε προβλέψει τις εξής ζημιές: απώλεια ζωικού κεφαλαίου, αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και τρίτον, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Απομένουν άλλες δύο: η απώλεια της παραγωγής του ζωικού κεφαλαίου και δεύτερον, άρα πέμπτον, οι απολεσθείσες ζωοτροφές.

Όσον αφορά την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου καταρχήν να πούμε ότι είναι θετικό μέτρο η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η τιμή αποζημίωσης θα είναι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στα 85 ευρώ, μια τιμή η οποία απέχει πάρα πολύ από την πραγματική τιμή στην αγορά. Αυτή η τιμή καθορίστηκε στις 8 Μαΐου του 2023 με σχετική κοινή υπουργική απόφαση του κ. Σκυλακάκη και του κ. Στύλιου, δηλαδή ότι το ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιώνεται με τις τιμές του 2010.

Θέλω να πείτε στο Κοινοβούλιο και στους κτηνοτρόφους όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα τι θα αποζημιώσετε, αν από αυτά τα πέντε θα συμπεριλάβετε και την απώλεια παραγωγής και τις ζωοτροφές, πότε και πόσο, ειδικά το τελευταίο, δηλαδή πόσο θα αποζημιωθούν.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «στον ΕΛΓΑ κατατέθηκαν έως 20 Οκτωβρίου, που ήταν η τελευταία παράταση, 30.088 δηλώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και 2.366 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος καταρχάς 150 εκατομμύριων ευρώ για την πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων. Τις επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων μελισσοκόμων. Οι προκαταβολές για την φυτική παραγωγή θα καταβληθούν πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Καταθέσαμε πριν το δεύτερο συνημμένο, που αφορά βεβαίως ό,τι σας περιγράφω και αναφέρει αναλυτικότατα τα στάδια, τις ημερομηνίες και τους χρόνους.

Τέλος, έχουμε ήδη καταθέσει από την περασμένη Πέμπτη τροπολογία για το ακατάσχετο και το αφορολόγητο των ποσών που θα λάβουν οι πληγέντες αγρότες. Η τροπολογία θα συζητηθεί, 1-2 Νοεμβρίου...»

 

ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΣΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης επέμεινε σε σειρά διευκρινίσεων ρωτώντας: «Την απώλεια παραγωγής θα την αποζημιώσετε, ναι ή όχι; Δεν υπάρχει άλλη απάντηση. Την αποζημίωση των 85 ευρώ τη θεωρείτε δίκαιη; Με απόφαση της δική σας Κυβέρνησης καθορίστηκε η τιμή των 85 ευρώ και ο κύριος Κελέτσης είπε ότι είναι πραγματικά άδικο, αλλά το έκανε η προηγούμενη, είπε, Κυβέρνηση. Να που η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η δικιά σας. 85 ευρώ!

Δεύτερον, αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου. Γιατί, ξέρετε, κύριε Υπουργέ, δεν χρειάζεται να λέμε μεγάλα λόγια και βαρύγδουπους τίτλους. Είπαμε ότι είναι θετικό μέτρο. Εκατόν είκοσι χιλιάδες ζώα με 350 ευρώ το ζώο, βγαίνει σχεδόν το ποσό του μέτρου. Έχετε κάποιο σχέδιο; Θα είναι παραγωγικά τα ζώα; Μπορείτε να πείτε στους κτηνοτρόφους; Αυτό θέλουν. Αλλιώς, να πείτε: «Κοιτάξτε, πρώτη φορά συνέβη αυτό. Ήταν πρωτόγνωρο. Δεν έχουμε σχέδιο.» Θα είναι αρνάδες; Θα είναι παραγωγικά τα ζώα; Πώς θα αντικατασταθούν; Τη διαδικασία.

Επαναλαμβάνω, για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Ναι, αλλά οι κτηνοτρόφοι θέλουν να ακούσουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, το πότε και το πόσο. Επίσης, δεν αναφέρατε κάτι για τις ζωοτροφές. Θα περιμένω τεκμηριωμένες απαντήσεις για την απώλεια παραγωγής και για τα υπόλοιπα, το σχέδιο στην αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις