Κόκκαλης σε Χατζηδάκη - Γεωργιάδη: Επιτακτική ανάγκη μία νέα ρύθμιση 120 δόσεων για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

«Είναι επιτακτική η ανάγκη για νέα ενιαία ρύθμιση οφειλών προς την φορολογική διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έως και 120 δόσεις» τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα η ερώτηση του κ. Κόκκαλη την οποία συνυπογράφουν 29 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αναποτελεσματική αποδείχθηκε η ρύθμιση του ν. 5036/2023 για την τμηματική καταβολή βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 1η-11-2021 και μέχρι την 1η-2-2023 σε 36 έως και 72 μηνιαίες δόσεις. Η προϋπόθεση της μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων αρρύθμιστων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση την 1η-11-2021 απέκλεισε πολλούς οφειλέτες από την ένταξη τους στη ευνοϊκή αυτή ρύθμιση της οποίας η πενιχρή αποδοτικότητα επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των φορολογουμένων που κατάφεραν να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή μέχρι και τη λήξη της στις 31-7-2023, ανήλθε σε περίπου 13.000, αφορώντας συνολικό ποσό οφειλών ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα  ο συνολικός αριθμός των οφειλετών της φορολογικής διοίκησης ανερχόταν σε 4.471.762 με οφειλές ύψους 104,8 δισ. ευρώ .

Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά, αλλά αποτελεί κανονικότητα  για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. καθώς στο πρόσφατο παρελθόν αξιοσημείωτη παραμένει η παταγώδης αποτυχία των διατάξεων για τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για τα χρέη της περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού, αφού   εντάχθηκαν λιγότεροι από το 25% αυτών που μπορούσαν να επανενταχθούν αλλά και της επανένταξης των οφειλετών της φορολογικής διοίκησης που είχαν απολέσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019.

Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσπίσαμε το ν.4611/ 2019 «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με τον οποίο προβλεπόταν η δυνατότητα να υπαχθούν σε ρύθμιση καταβολής εώς και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις «το σύνολο των οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018,με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής». Πρόσθετα για τους οφειλέτες που υπάγονταν στη ρύθμιση, παρέχονταν έκπτωση ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.

Πλέον τα υπό ρύθμιση ποσά οφειλών αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ η εισροή τους στα ταμεία του κράτους προβλέπεται να γίνεται σταδιακά σε διάρκεια εώς και έξι έτη, καθώς η καταβολή τους αναμένεται σε 36 έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Σήμερα προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης των βεβαιωμένων εντός του 2023 οφειλών προς το δημόσιο σε έως και 24 ή 48 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 ευρώ  παρόλο που τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται. Μάλιστα οι μηνιαίες αυτές δόσεις επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια 4,37% εάν επιλεγούν μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις και 5,37% εάν επιλεγούν 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Επιπλέον καθιερώνεται το ενιαίο πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, το πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας το οποίο έχει δρομολογηθεί για τον Ιανουάριο του 2024 και θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ενώ θα είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση σειράς συναλλαγών με το δημόσιο. Ως εκ τούτο, η λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας θα καθίσταται  αδύνατη για τους πολίτες που δεν έχουν προηγουμένως εξοφλήσει ή ρυθμίσει όχι μόνο τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές τους, αλλά δεν έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει και τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους και θα ισχύει και το αντίστροφο.

Αναμένεται πλέον η αδυναμία διεκπεραίωσης συναλλαγών  για τις οποίες αρκεί σήμερα μόνο αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας εξαιτίας των αρρύθμιστων ληξιπρόθεσμων οφειλών  προς τη Φορολογική Διοίκηση αλλά και η αδυναμία διεκπεραίωσης συναλλαγών για τις οποίες σήμερα απαιτείται μόνο αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και όχι και αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

Επειδή έχει αποδειχθεί ότι η υπάρχουσα δυνατότητα ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι αναποτελεσματική.

Επειδή οι συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με συσσωρευμένα δυσβάσταχτα ληξιπρόθεσμα και αρρύθμιστα φορολογικά χρέη από την εποχή των μνημονίων αλλά και της πανδημίας.

Επειδή η ακρίβεια επιμένει και «ροκανίζει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών που βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσθεώρητα ποσά χρεών που αδυνατούν να καλύψουν.

Επειδή η αναμενόμενη καθιέρωση  ενιαίου πιστοποιητικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, του πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας καθιστά επιτακτική ανάγκη την ενιαία ρύθμιση των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επειδή η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις αποτελούν λάθος επιλογές  και η πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αποτυπώνεται καθημερινά στην αγορά απαιτεί μια νέα, και ενιαία ρύθμιση των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί: Προτίθενται να προβούν σε νέα ενιαία ρύθμιση των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έως και 120 δόσεις ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή τους για την πλειοψηφία των οφειλετών;»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις