Την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν 7 εκ. ευρώ αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην επίκαιρη επερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη και Βουλευτών του κόμματός του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.

Το δύσκολο έργο της Κυβέρνησης Σαμαρά
«Από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση Σαμαρά ανέλαβε το δύσκολο έργο της διάσωσης της χώρας από το βυθό της μεγαλύτερης μεταπολιτευτικής οικονομικής κρίσης, εργαζόμαστε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας επιτρέπει η δημοσιονομική στενότητα για να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα των αγροτών και να ενισχύσουμε την ποιότητα και την εξωστρέφεια στην πρωτογενή μας παραγωγή».

Η μείωση του κόστους παραγωγής εξαρτάται και από την επιτυχία του οικονομικού προγράμματος
«Στα ερωτήματα που έχετε θέσει θα απαντήσω, όπως προσπαθώ πάντα να κάνω, χωρίς υπεκφυγές. Πράγματι υπάρχει ζήτημα με το κόστος παραγωγής:
·    Ο ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια είναι υψηλός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλωστε, το γεγονός αυτό το αναγνώρισε η ίδια η Κυβέρνηση στην προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής και έθεσε ως στόχο τη μείωσή του.
·    Το ίδιο συμβαίνει και με το αγροτικό πετρέλαιο, για το οποίο πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στο νέο τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, που θα κάνει πιο δίκαιο το όλο σύστημα.
·    Όσον αφορά στο αγροτικό ρεύμα, η θεσμοθέτηση του νυχτερινού αγροτικού ρεύματος από το ΥΠΕΚΑ είναι άμεσα συνυφασμένη με την προμήθεια των απαραίτητων μετρητών. Θυμίζω όμως ότι οι προαναγγελθείσες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2013, τελικά δεν υλοποιήθηκαν, ούτε προβλέπονται αναπροσαρμογές για φέτος, παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα.
Αναμφίβολα δεν αρκούν οι καλές προθέσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Βασική προϋπόθεση για τη μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια ή την αύξηση της επιστροφής στο αγροτικό πετρέλαιο είναι η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης. Από το μέγεθος αυτής της επιτυχίας εξαρτάται η δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης για τη μείωση του κόστους παραγωγής».

Μεσάζοντες και «μπαταχτσήδες»
«Υποστηρίζετε στην ερώτησή σας ότι οι μεσάζοντες κυριαρχούν. Παραλείπετε, όμως, να αναφέρετε τις δράσεις και τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των απαράδεκτων φαινομένων με τους «μπαταχτσήδες» εμπόρους που ρίχνουν «φέσια» στους αγρότες. Η διασύνδεση του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων με την ηλεκτρονική βάση του ΓΕΜΗ και κυρίως η κατάθεση εγγυητικών επιστολών δίνει πλέον ένα καίριο χτύπημα σε αυτά τα φαινόμενα. Κάθε κατεργάρης πλέον στον πάγκο του…».

Την Τρίτη 18 Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα νέων αγροτών
«Επισημαίνετε το ανησυχητικό πρόβλημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού. Δεν μνημονεύετε όμως –και αδικείτε έτσι και το κόμμα σας, γιατί μαζί το σχεδιάσαμε, με τον τότε Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων κ. Θεοχαρόπουλο- το καινούριο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών. Ένα πρόγραμμα που είχε χρόνια να προκηρυχθεί και θα αφορά τουλάχιστον 8  χιλιάδες νέους με πριμ εγκατάστασης έως 20 χιλιάδες ευρώ και συνολικό προϋπολογισμό 140 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε ενδιαφέρον και η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 18 Μαρτίου. Μάλιστα, πρόθεσή μας είναι στη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρχει κάθε χρόνο προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών».

Ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων
«Θέτετε το ζήτημα των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων και εστιάζετε την κριτική σας στους ελέγχους, οι οποίοι έχουν αυξηθεί. Όμως, λησμονείτε ότι η σημαντική παρέμβαση της Κυβέρνησης στην αλλαγή της φορολόγησης των αγροτών, με την καθιέρωση στοιχείων εσόδων-εξόδων, στοχεύει και στην πάταξη τέτοιων αμαρτιών.

Όπως γνωρίζετε, με το δέλεαρ της μεγαλύτερης επιστροφής ΦΠΑ κάποιοι αγρότες δήλωναν στα τιμολόγια ότι πουλούσαν μεγαλύτερες ποσότητες από την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να νομιμοποιείται ο έμπορος, έχοντας τα ανάλογα παραστατικά, να ελληνοποιεί εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα. Πλέον, καθώς ο αγρότης θα φορολογείται με βάση τα έσοδά του, δεν έχει το κίνητρο να δίνει ψευδή τιμολόγια στον έμπορο».

Την επόμενη εβδομάδα 7 εκ. ευρώ αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ
«Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τις αγροτικές καλλιέργειες από τις κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση του ΕΛΓΑ με τα νέα δεδομένα. Σε ό,τι αφορά το 2013, να σας ενημερώσω ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 47,9 εκατομμυρίων ευρώ και εντός της επόμενης εβδομάδας θα καταβληθούν άλλα 7 εκατομμύρια για ζημιές στη φυτική παραγωγή. Για τη ζωική παραγωγή έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα 2,7 εκατομμύρια ευρώ».

Εντός της εβδομάδας η προκήρυξη του διαγωνισμού αναλογιστικής μελέτης για επιπλέον παροχές στον ΕΛΓΑ
«Για να είναι όμως, κύριοι συνάδελφοι, βιώσιμος ο ΕΛΓΑ οι όποιες επιπλέον παροχές στους ασφαλισμένους θα πρέπει να συνοδεύονται από αναλογιστική μελέτη, που θα ορίζει και το ανάλογο ασφάλιστρο. Ήδη ελήφθη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αναλογιστική μελέτη, που θα διερευνά τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης για ζημιογόνα αίτια που σήμερα δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Το πρόβλημα των συνεπειών από τις κλιματικές αλλαγές απασχολεί και την ΕΕ και γι’ αυτό άλλωστε στη νέα ΚΑΠ υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης του ασφαλίστρου.

Μόλις, λοιπόν, ολοκληρωθεί η μεγάλη αναλογιστική μελέτη και ο διάλογος με τους φορείς, εντός του έτους, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης, έτσι ώστε οι όποιες αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης να ισχύσουν από την επόμενη δήλωση καλλιέργειας».

Το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 2 δις
«Για το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα μηνύματα είναι θετικά. Το έλλειμμα από 3 δισεκατομμύρια που ήταν το 2008, έπεσε στο 1,134 δισεκατομμύρια το 2012. Πτώση σίγουρα εντυπωσιακή. Και αυτή οφείλεται όχι μόνο στη μείωση των εισαγωγών κατά 1 δισεκατομμύριο, όπως ειπώθηκε, αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών κατά 1 δισεκατομμύριο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα φρούτα και στα λαχανικά, η αύξηση είναι αλματώδης».

Δράσεις για την κτηνοτροφία
«Δυστυχώς, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην κτηνοτροφία, όπου εξακολουθούμε να είμαστε ελλειμματικοί σε κρέας και γαλακτομικά προϊόντα. Για το λόγο αυτό έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις, όπως:
·    την αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης,
·    τα σχέδια βελτίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων,
·    την απλοποίηση της ίδρυσης νέων μονάδων,
·    τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς κανένα πρόστιμο,
·    τη διαγραφή πανωτοκίων σε 17 χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που είχαν «κόκκινα» δάνεια στην παλιά ΑΤΕ,
·    τη θεσμοθέτηση του κτηνιάτρου εκτροφής,
·    τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ψυχανθών και κτηνοτροφικών φυτών,
·    την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητας για τα νησιά και
μια σειρά άλλων μέτρων που περιλαμβάνονται στη συνοπτική παρουσίαση του έργου και των δράσεών τους στο ΥπΑΑΤ, τα οποία λόγου χρόνου δεν αναφέρω και καταθέτω στα Πρακτικά».

Έκθεση ΟΟΣΑ για το γάλα
«Σε ό,τι αφορά στην έκθεση του ΟΟΣΑ για το φρέσκο γάλα, στην οποία αναφέρθηκαν πολλοί συνάδελφοι, έχουμε διατυπώσει κατ’ επανάληψη τις απόψεις μας και δυστυχώς δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα πειστικές απαντήσεις.

Θα αναφερθώ μόνο στην πρόταση για «γάλα δύο ημερών». Η πρόταση αυτή προδίδει μάλλον άγνοια τόσο των επιστημονικών δεδομένων του τρόπου και της διαδικασίας παστερίωσης του φρέσκου γάλακτος όσο και των αναγκών της αγοράς γάλακτος, αλλά και του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Το γάλα, το οποίο θα υποστεί την πιο ήπια θερμική επεξεργασία των 71,7 ˚C για 15 δευτερόλεπτα, έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής πέντε ημερών. Σε τι αποσκοπεί το γάλα αυτό των «δύο ημερών»; Και εάν η τιμή του γάλακτος επιβαρύνεται από τις επιστροφές διότι λήγει στις πέντε ημέρες, τι θα συμβεί με αυτό των «δύο ημερών»; Προφανώς θα είναι τόσο ασύμφορο, ώστε τελικά δεν θα μπορεί να φθάνει ούτε στην Αθήνα.

Υπάρχουν παραγωγοί ή συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες που ζητούν αυτή τη ρύθμιση; Προσωπικά τουλάχιστον δεν γνωρίζω. Και για να μη δημιουργούνται παρερμηνείες, θα καταθέσω στα Πρακτικά τις αντιρρήσεις τόσο των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών όσο και του πρότυπου συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα», του οποίου το παράδειγμα διαστρεβλώνεται. Διότι είναι άλλο να διαθέτεις στην τοπική αγορά φθηνό φρέσκο γάλα από αυτόματους πωλητές και άλλο να το εμφιαλώνεις και να το διακινείς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Καταθέτω στα Πρακτικά επιστολή των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, όπως επίσης και άρθρο του προέδρου του «ΘΕΣγάλα» κ. Βακάλη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Larissanet».

Φορολόγηση αγροτών
«Όσον αφορά στη φορολόγηση των αγροτών, τα περισσότερα από αυτά που έθεσε η κ. Ξηροτύρη έχουν ήδη ανακοινωθεί:
·    Αντί για βιβλία οι αγρότες θα τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων,
·    δεν θα υπάρχει τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε χρόνια και
·    η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες θα είναι στο μισό, 27,5% αντί 55% που είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες που κρατούν βιβλία.
Στόχος σε κάθε περίπτωση της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των αγροτών είναι η καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές από το χωράφι στο ράφι».

Επιτυχία οικονομικού προγράμματος και ο πρωτογενής τομέας
«Ασφαλώς τα προβλήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής είναι πολλά και πολλά μένουν ακόμα να γίνουν, ώστε να αποτελέσει ο πρωτογενής τομέας, όπως ειπώθηκε, ατμομηχανή της οικονομίας μας.
Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή είναι η μέριμνά μας και ο στόχος της πολιτικής μας. Προσδοκούμε ότι η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος που ακολουθεί η Κυβέρνηση Σαμαρά, επιτυχία που θα σημάνει την απαλλαγή της χώρας από επιτροπείες και μνημόνια και την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα μας επιτρέψει να ασκήσουμε ακόμη πιο ολοκληρωμένη, ακόμη πιο αποτελεσματική παρέμβαση στην πρωτογενή παραγωγή προς όφελος των αγροτών, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».
 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις