Τον Απρίλιο θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για το νυχτερινό ρεύμα αγροτών

Σημεία ομιλίας Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή στην επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα.
 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη

«Η ερώτηση των Βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, δίνει ίσως την εντύπωση ότι τίποτα δεν πάει καλά στην ελληνική γεωργία. Ότι όλα είναι μελανά και άσχημα. Μου κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατόν, να λέτε τόσες ανακρίβειες, τόσα λάθη και τόσα ψέματα. Γιατί όλα αυτά είναι ψέματα.

Ποιες χώρες έχουν, κύριε Ψύρρα  ανακοινώσει τι θα κάνουν στη νέα ΚΑΠ; Είπατε «όλες οι χώρες της Ευρώπης». Οι χώρες είναι είκοσι οκτώ μαζί με την Ελλάδα και το έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις μικρές χώρες, η Λιθουανία και κάποιες άλλες. Μόλις προχθές η Γερμανία ανακοίνωσε τις θέσεις της για τρία τέσσερα σημαντικά θέματα, αλλά δεν ανακοίνωσε τι θα κάνει για τα κρίσιμα θέματα.

Λέτε ότι είδατε τους φορείς για πρώτη φορά ύστερα από είκοσι χρόνια. Όλους αυτούς τους φορείς που αναφέρατε, κύριε Αναγνωστάκη, τους έχω δει δεκάδες φορές στο Υπουργείο και επιτόπου.

Σε αυτήν την αίθουσα και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κάναμε επτά συνεδριάσεις με τους Βουλευτές σας, για να μιλάμε για τη θεσμοθέτηση των farmers market, που έγιναν και λειτουργούν, για το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων κλπ.

Δε ζείτε στην ελληνική πραγματικότητα; Δεν ξέρετε ότι έγινε το Μητρώο, ότι συνδέθηκε με το ΓΕΜΗ; Προχθές δημοσιεύθηκε μάλιστα και η Υπουργική απόφαση που προβλέπει ποια θα είναι η εγγυητική επιστολή και των υπαρχόντων εμπόρων και των νέων εμπόρων. Δεν παρακολουθείτε αυτές τις εξελίξεις;

Μιλήσατε για ομάδες παραγωγών. Δεν γνωρίζετε ότι κάναμε ήδη πάνω από εκατόν εξήντα πέντε; Αυτή τη στιγμή λειτουργούν εκατόν εξήντα πέντε ομάδες παραγωγών, έξι, επτά μόνο για το ροδάκινο.

Εμείς αγωνιστήκαμε στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Όσον αφορά στον Κανονισμό της ΚΟΑ για τον οποίο μιλήσατε, εμείς προσπαθήσαμε να επιτραπεί για πρώτη φορά να δημιουργούνται ομάδες των ομάδων και τριτοβάθμιες οργανώσεις κατά κατηγορία προϊόντων, όπως υπαινιχθήκατε.

Δεν γνωρίζετε ότι οι Κανονισμοί της νέας ΚΑΠ δεν έχουν τεθεί σε ισχύ και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015; Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει αναβολή στη νέα ΚΑΠ, γιατί δεν υπήρχε συμφωνία μέχρι πρόσφατα; Πώς θα το εφαρμόζαμε εμείς σήμερα; Μόνοι μας;

Μιλήσατε για τους συνεταιρισμούς. Επανειλημμένα σας εξήγησα σε αυτήν την Αίθουσα τι πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε τα προβλήματα του συνεταιριστικού κινήματος. Δεν συμφωνείτε ότι πρέπει να καθαρίσουμε πρώτα το αρχείο των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών; Πιστεύετε ότι η χώρα μας μπορούσε και πρέπει να έχει 6.000 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς;

Σας εξήγησα με τον έλεγχο που κάναμε ότι πάνω από τους μισούς είναι «σφραγίδες» και εξετάζοντας αυτούς που δήλωσαν ότι είναι κανονικοί βλέπουμε ότι η βιωσιμότητα περισσότερων εξ αυτών δεν υπάρχει. Θα υπάρξουν γύρω στους 1.000, 1.500 πραγματικά υγιείς συνεταιρισμοί που έχουν τζίρο, θετικά υπόλοιπα και μπορούν να γίνουν κύτταρα δευτεροβάθμιων και άλλων οργανώσεων.

Χύνετε “κροκοδείλια” δάκρυα λέγοντας τι πρέπει να κάνουμε με τις 6.000 συνεταιρισμούς και γιατί δεν κάναμε τόσα πολλά πράγματα νωρίτερα.

Αντιπαρέρχομαι τα θέματα της καινοτομίας, της έρευνας γιατί θα μιλήσουμε επ’ αυτών εκτενέστερα. Σας εξήγησα, όμως -πάλι σε εσάς μιλώντας- γιατί δεν μπορούσε να προχωρήσει και έπρεπε να περάσει ο νόμος. Χρειάζεται επιστημονικό συμβούλιο για να γίνουν κρίσεις επιστημόνων. Κανείς δεν μπορεί να προσλάβει ερευνητές χωρίς την κρίση των επιστημόνων. Γι’ αυτό κάναμε το Επιστημονικό Συμβούλιο με το νομοθέτημα που περάσαμε εδώ. Σας το εξήγησα έξι φορές στην Επιτροπή και σε τρεις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και επιμένετε να λέτε το ίδιο, γιατί δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια!

Εγώ έφερα τον κ. Ciolos, κυρία Βουλευτά, εδώ μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο De Castro δεν είναι Κομισάριος. Κάνετε λάθος. Εγώ τους έφερα και γιορτάσαμε εδώ το 100o ΠΟΠ που πήρε η χώρα μας, το λάδι της Μεσσαράς. Ο κ. Ciolos είναι Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, ο De Castroείναι Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Τι είπε ο κ. Ciolos; Δεν είπε αυτό που είπατε, ίσα-ίσα επαίνεσε τη χώρα μας και είπε πως μια μικρή σχετικά χώρα, με πλούσια βιοποικιλότητα και παράδοση στα προϊόντα είχε πράγματι τόσο πολύ μεγάλο αριθμό ΠΟΠ. Πρέπει να πάρουμε περισσότερα. Είπε, όμως, ότι έχουμε μικρό αριθμό ΠΟΠ σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της θάλασσας, των ψαριών. Έχουμε μόνο ένα ΠΟΠ και αυτό είναι το αυγοτάραχο του Μεσολογγίου.

Αγωνιζόμαστε τώρα –ήδη είναι σε εξέλιξη τρεις, τέσσερις φάκελοι- και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρουμε ακόμα περισσότερα ΠΟΠ σε αυτόν τον τομέα.

 

Δράσεις για μείωση του κόστους παραγωγής

Θα ήθελα, όμως, στο λίγο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου να δώσω σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσατε.

Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στο πιο σημαντικό θέμα που τέθηκε και έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής, που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Έχει να κάνει με εισροές, όπως η ενέργεια, το πετρέλαιο, το ρεύμα, ο σπόρος κ.λπ., για τις οποίες θα ήθελα να απαντήσω εξειδικευμένα.

Δεν αναγνωρίζουμε εμείς ότι είναι ακριβό το πετρέλαιο στη γεωργία και στους υπόλοιπους καταναλωτές; Σαφέστατα. Αλλιώς γιατί θα δίναμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών; Φέτος δώσαμε 160 εκατομμύρια ευρώ για να απαλύνουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Θα σας πω ότι με την επεξεργασία των στοιχείων που κάνουμε, θα φτάσουμε σε ένα σημείο -και θα ανακοινώσουμε σύντομα τις λεπτομέρειες- για να δώσουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, χωρίς καμία επιβάρυνση, κατευθείαν στο λογαριασμό των δικαιούχων, αξιοποιώντας αφενός μεν το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, όπως επίσης και το μηχανισμό επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, που είναι ακόμη καλύτερο σύστημα από το σύστημα με την κάρτα που ζητούν οι γεωργοί. Το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν χρειάζεται την κάρτα, μας απαλλάσσει από το πρόβλημα της τυχόν απώλειας της ή του σπασίματός της κ.ά. Δεν θα χρειαστεί δηλαδή καν η καθιέρωση κάρτας.

Θα σας πω ένα, δυο παραδείγματα συγκεκριμένα για να δείτε με στοιχεία πλέον ότι αυτό που περιγράφετε δεν είναι ακριβές. Ας πάρουμε μία καλλιέργεια για να δούμε εάν πραγματικά υποστηρίζουμε αυτήν την καλλιέργεια, για παράδειγμα την πιο σημαντική καλλιέργεια του τόπου μας, που είναι σε δύο με δυόμισι εκατομμύρια στρέμματα, το βαμβάκι.

Σήμερα καταθέσαμε στο λογαριασμό των γεωργών την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, που είναι γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε καλλιεργητή αναλογούν ογδόντα και μισό περίπου ευρώ ανά στρέμμα. Σε μία χρονιά σαν τη φετινή, που η μέση παραγωγή του βάμβακος ήταν τριακόσια είκοσι δύο κιλά, σημαίνει ότι, με μισό ευρώ το στρέμμα, οι γεωργοί πήραν 166 μόνο ευρώ από το βαμβάκι τους. Σε αυτούς δώσαμε ενιαία ενίσχυση 90 ευρώ, πέραν της ειδικής ενίσχυσης που μόλις καταθέσαμε, και φυσικά 11,2 ευρώ ανά στρέμμα ως επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών. Μαζί με την επιστροφή του ΦΠΑ 10 ευρώ ανά στρέμμα, ο άνθρωπος που καλλιέργησε ένα στρέμμα βαμβάκι πήγε στο σπίτι του, στη μέση τιμή, 358 ευρώ το στρέμμα.

Πιστεύετε ότι δεν υποστηρίζουμε αυτή τη σημαντική καλλιέργεια; Οι γεωργοί  εγκαταλείπουν τα χωράφια τους; Αν είναι τόσο μαύρα γιατί καλλιεργούν τόσα εκατομμύρια στρέμματα γης; Δεν προβαίνουμε σε ενέργειες υποστήριξής τους; Δεν είναι αυτές προσπάθειες για να τους ανακουφίσουμε από το κόστος παραγωγής; Γιατί τότε δίνουμε αυτήν την ειδική ενίσχυση και την ενιαία ενίσχυση;

Σε αυτά τα χρήματα δεν προσθέτω και αυτά που δίνουμε για την απονιτροποίηση. Θέλετε να ανεβάσουμε τις επιδοτήσεις και να επιδοτούμε και το λίπασμα; Δεν είναι καλύτερο και σοφότερο να κάνουμε αυτό που επιβάλλει τώρα η νέα ΚΑΠ που λέει: Αντί να σου επιδοτούμε το λίπασμα και στη συνέχεια να έχουμε τόση νιτροποίηση, ώστε να χρειαστούμε άλλα 50 ευρώ το στρέμμα -σαν να κυνηγάμε την ουρά μας από τη μια μεριά- για να απονιτροποιήσουμε το έδαφος, δεν είναι καλύτερο να σε βοηθήσουμε και να πρασινίσουμε την παραγωγή, να οδηγηθούμε σε συστήματα αμειψισποράς; Τι λέει, δηλαδή, στο γεωργό; Μη βάζεις μονίμως σε ένα χωράφι βαμβάκι. Κάνε τουλάχιστον μία φορά την τριετία, εναλλαγή των καλλιεργειών. Εάν δεν το κάνεις –την αμειψισπορά- θα γεμίσεις με έντομα του βάμβακος, με ζιζάνια της βαμβακοκαλλιέργειας, με υποβάθμιση των εδαφών κ.λπ. Αυτό θα κάνουμε με τη νέα ΚΑΠ μόλις αρχίσει η εφαρμογή της. Αυτό είναι το σωστό και πιστεύω ότι αυτό είναι το αειφόρο που βοηθάει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ακόμη, υπάρχουν πιο ριζικές λύσεις. Ποιος μίλησε σ’ αυτή την Αίθουσα για ψυχανθή; Τώρα θυμηθήκατε ξαφνικά ότι όλες οι ζωοτροφές της Ευρώπης είναι όλες από αμερικάνικη σόγια; Ποιος μίλησε σ’ αυτή την Αίθουσα για ελληνικές ή ευρωπαϊκές ζωοτροφές; Ποιος μίλησε στην Ευρώπη για ευρωπαϊκές ζωοτροφές πρώτη φορά, με αφορμή τότε τη συζήτηση του κόστους ζωοτροφών και το δικαίωμα της Ελλάδας να δώσει deminimis για να απαλύνει έστω και με αυτά τα λίγα χρήματα το κόστος των ζωοτροφών;

Χάρις σε εκείνη τη συζήτηση μπήκαν τα ψυχανθή στη νέα ΚΑΠ, και για να δικαιολογήσουν ως συστατικό της αμειψισποράς και του πρασινίσματος, αλλά και δημιουργώντας ένα αυξημένο -όπως σας είπα- εργαλείο, όπως είναι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, να έχουν τη δυνατότητα να δοθεί στα ψυχανθή ακόμα 2% επιπλέον συνδεδεμένη ενίσχυση, μόνο με την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθεί για την καλλιέργεια ψυχανθών.


Για το ζήτημα του νυχτερινού ρεύματος στους αγρότες

Όσον αφορά το ρεύμα, έτσι είναι όπως το είπατε. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και στο θέμα του αγροτικού ρεύματος. Θα σας πω τι κάνουμε. Τα πράγματα δεν είναι αυτόματα. Είπαμε ότι υπάρχουν γύρω στους 207.000 πελάτες της ΔΕΗ που είναι χρήστες του ρεύματος.

Απ’ αυτούς γίνεται η αρχή από τους πρώτους 500 που είναι της μέσης τάσης, οι οποίοι έχουν βάλει ήδη τηλεμετρούμενο μετρητή και μπορούν να καταναλώσουν νυχτερινό τιμολόγιο. Οι άλλες 18.000 είναι επίσης χαμηλής τάσης, αλλά είναι μεγάλης ισχύος. Σας θυμίζω ότι αυτές οι δυο κατηγορίες μπορεί να φαίνονται μικρές, ολιγάριθμες, αλλά καταναλώνουν το 43% του ρεύματος στη γεωργία. Επομένως, δεν είναι λίγο το ποσό που καταναλώνουν, γι’ αυτό και δόθηκε προτεραιότητα σ’ αυτές τις δυο κατηγορίες.

Τι κάνουμε για τους υπόλοιπους 120.000 χιλιάδες; Όπως μας πληροφορεί το αρμόδιο Υπουργείο, ήδη και σ’ αυτούς έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα αναθέσει στη ΔΕΔΔΗΕ την αγορά άλλων 100.000 κατ’ αρχήν τριφασικών πολυζωνικών μετρητών.

Τον Απρίλιο του 2014 θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων των αγροτών για αλλαγή στους μετρητές τους. Χρειάζεται αλλαγή στα ρολόγια τους για να κάνουν χρήση αυτού του πράγματος. Οι πρώτοι μετρητές θα αρχίσουν να εγκαθίστανται τον Ιούνιο του 2014 και με τον τρόπο αυτόν πιστεύουμε ότι το δέκατο μήνα του 2014, δηλαδή από τον Οκτώβριο θα έχουν ξεπεράσει ήδη τους 20.000 μετρητές και μέσα στο 2015 ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία.

Μακάρι να ήταν τα πράγματα τόσο εύκολα και πατώντας ένα κουμπί 200.000 άνθρωποι να είχαν το βράδυ νυχτερινό ρεύμα και να μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε. Δεν είναι έτσι όμως.

Δεν έχω χρόνο να αναφερθώ και στις άλλες εισροές. Να μου επιτρέψετε μόνο να πω κάτι για το σπόρο. Γιατί αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές εισροές που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τη γεωργία μας. Ποιος έσβησε τα Ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ; Ποιος έκανε μη επιλέξιμη δαπάνη, στην προηγούμενη περίοδο, την έρευνα και την καινοτομία, έχοντας σαν συνέπεια να μην μπορούμε να ξοδέψουμε ούτε 1 ευρώ; Ο Τσαυτάρης ήταν τότε Υπουργός; Ποιος πέρασε αυτούς τους κανονισμούς και τους νόμους;

Λέω ότι τότε έγιναν οι επιλογές και δεν ήταν επιλέξιμες οι δαπάνες στις έρευνες. Πολλοί από εσάς ήσασταν και Ευρωβουλευτές, όταν πέρασαν οι επιδοτήσεις στα ξηρικά χωράφια μόνο των σιτηρών και όχι των ψυχανθών.

Εμείς δεν προσπαθήσαμε να λύσουμε τα προβλήματα της υπερυποθηκευμένης γης, που είναι επίσης μια άλλη σημαντική εισροή ως έδαφος στη γεωργία; Εδώ σ’ αυτή την Αίθουσα δεν κάναμε εκτεταμένες συζητήσεις πώς λύνοντας τα προβλήματα της υπερυποθηκευμένης γης, που αφορά 500.000 στρέμματα, θα γλιτώσουν οι γεωργοί αυτές τις μεγάλες εκτάσεις; Και θα μπορούσα να σας αναφέρω κι άλλα παραδείγματα.

 

Υποστήριξη της εξωστρέφειας των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων

 

Μιλήσατε για δράσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την εξωστρέφεια, τα προβλήματα των τιμολογίων, των ελληνοποιήσεων κλπ. Ρωτάτε: «Τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτά τα θέματα;». Όχι, δεν προτιθέμεθα να κάνουμε. Μπορώ να σας πω δέκα πράγματα που κάναμε για να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Εσείς πιστεύετε ότι τυχαία ανέβηκαν οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων; Πώς ανέβηκαν οι εξαγωγές 40% στο λάδι και 23% στα φρούτα; Και θα μπορούσα να σας αναφέρω κι άλλα, όπως τα τυροκομικά. Εσείς πιστεύετε ότι έγιναν τυχαία;

Ποιος καθιέρωσε το πρόγραμμα «SingleWindow» για πρώτη φορά, ώστε με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε ως τώρα τους ξένους επενδυτές να έρθουν ή τον Έλληνα επιχειρηματία να επενδύσει στον τόπο, να βοηθήσουμε αυτόν που προσπαθεί να εξάγει τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό;

Ποιος καθιέρωσε το σήμα του εγκεκριμένου εμπόρου νωπών οπωροκηπευτικών; Μέσα σε ένα μήνα περάσαμε στις 25 πιστοποιήσεις. Πρώτη φορά περνάμε την πιστοποίηση από το προϊόν στο πρόσωπο, γιατί υπάρχουν εξαιρετικοί επιχειρηματίες έμποροι που χρόνια δραστηριοποιούνται στο εξαγωγικό εμπόριο και τους εμπιστεύεται το εμπόριο του εξωτερικού. Γιατί κάποιος να έχει περιορίσει την πιστοποίηση μόνο στο ακτινίδιο; Μπορεί να πουλά ακτινίδιο, αλλά μόλις αυτό τελειώσει, αυτός ο έμπορος πουλάει ροδάκινο, κεράσι ή οτιδήποτε άλλο. Γιατί να μην αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα;

 

Το ψηφιακό ΥπΑΑΤ

 

Μια σειρά άλλων στοιχείων θα λύσουν και τα προβλήματα των παρατυπιών με τα τιμολόγια, το οποίο θέσατε και τα θέματα του κόστους των ελληνοποιήσεων κλπ. Δεν θα λυθούν τα προβλήματα αυτά με το μητρώο των εμπόρων; Δεν θα λυθούν αυτά τα προβλήματα με τα στοιχεία εσόδων-εξόδων για το οποίο τόσο συζήτηση έγινε τις προηγούμενες ημέρες; Πώς είναι δυνατόν, αφού τηρούνται στοιχεία εσόδων-εξόδων, κάποιος να δώσει ένα πλαστό ή εικονικό τιμολόγιο με δεκαπλάσιες τιμές; Πώς θα το δικαιολογήσει;

Εμείς δεν μιλήσαμε εδώ για διασταυρωτικούς ελέγχους; Πρώτη φορά χάρη στην ψηφιοποίηση του ΥΠΑΑΤ γίνονται τέτοιοι διασταυρωτικοί έλεγχοι και βλέπετε πόσο περιορίστηκαν τα φαινόμενα αυτά.

Δεν περιορίζει η συμβολαιακή γεωργία τα φαινόμενα αυτά; Δείτε πόσα συμβόλαια γίνονται. Δεν περιορίζουν οι εκατόν εξήντα πέντε ομάδες των παραγωγών αυτά τα φαινόμενα; Μπορεί μέσα στην ομάδα ένας παραγωγός, όταν όλοι οι άλλοι θα δώσουν το ροδάκινο για 1 ευρώ, να πει ότι το δίνει 10 ευρώ και θα ελληνοποιήσει άλλα εννιά ή θα δώσει αυτό το πράγμα τόσο εύκολα την ώρα που θα το δουν όλοι από τους υπόλοιπους 400 συνεργάτες του στην ίδια ομάδα;

Δεν κάναμε εμείς σημαία την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων; Από αυτό το Βήμα, την πρώτη ημέρα που ανέλαβα το Υπουργείο είπα ότι εάν φύγουμε από μία γεωργία χαμηλού κόστους -αυτό που αναφέρεται ως «commodities» και «lowcost» γεωργία- και στρέψουμε την προσοχή μας προς μία ποιοτική γεωργία, αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά του τόπου μας, αυτό πραγματικά μπορεί να γίνει διαβατήριο για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων.

 

Για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών και το Πρόγραμμα Μεταποίησης, με διαδικασίες fast track

 

Γι’ αυτό αγωνιστήκαμε και να υποστηρίξουμε τα τρία σήματα ποιότητας -είτε αυτά είναι ΠΟΠ, είτε ΠΓΕ, είτε βιολογικά- και αγωνιστήκαμε να έρθουν τρία ακόμη σήματα ποιότητας στην Ευρώπη με τα παραδοσιακά προϊόντα, με τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας κλπ.

Εμείς δεν βοηθήσαμε τα κομμάτια της μεταποίησης να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα; Δεν φώναζαν όλοι οι επενδυτές, όπως επίσης και με τα σχέδια βελτίωσης και τους νέους αγρότες, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, γιατί με τον τρόπο που γινόταν περνούσαν ένα-δύο χρόνια προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν τις επιδοτήσεις;

Δείτε το πρόγραμμα της μεταποίησης με το μέτρο 113Α. Η προκήρυξη έγινε τον Δεκέμβριο του 2013 και μέσα σε ένα μήνα ο πρώτος επενδυτής πήρε την ενίσχυσή του. Πότε ξαναέγινε μία πραγματική διαδικασία «fast track»; Προχθές πήρε και ο δεύτερος και την άλλη εβδομάδα θα πάρουν άλλοι τρεις.

Αυτό βοηθάει πραγματικά τον επενδυτικό τομέα. Διότι, αλλιώς, αν περιμένεις δύο-τρία χρόνια, θα αλλάξουν είτε τα τεχνολογικά, είτε τα οικονομικά, είτε τα τραπεζικά δεδομένα και δεν θα μπορείς να προχωρήσεις. Το ίδιο πράγμα ανακοινώσαμε σήμερα και με το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Θα δείτε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει, μαζί με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Είναι 140 εκατομμύρια ευρώ. Δείτε τις τροποποιήσεις που κάναμε, προκειμένου και αυτό το Πρόγραμμα να απλουστευθεί και στην υποβολή των δικαιολογητικών και στην επιτάχυνση της αξιολόγησης και στην επιτάχυνση των ελέγχων.

Λυπάμαι ειλικρινά που δεν έχω χρόνο να μπω και στα άλλα θέματα που θίξατε. Θέλω, όμως, να πω δύο-τρία πράγματα για την κτηνοτροφία. Από αυτό το Βήμα την πρώτη μέρα είπα ότι υπάρχει ανισόρροπη ανάπτυξη και μάλιστα, αυτό αποτελεί διαρθρωτική αδυναμία του τόπου μας υπέρ της φυτικής παραγωγής και σε βάρος της ζωικής παραγωγής. Εξήγησα τι και πώς μπορεί να γίνει και θα γίνει.

 

Ενίσχυση της κτηνοτροφίας

 

Εμείς υποστηρίζουμε την κτηνοτροφία και την υποστηρίζουμε ποικιλότροπα και στο θεσμικό πλαίσιο, γι’ αυτό δώσαμε μάχη στην Ευρώπη να υποστηριχθεί η εκτατική, δηλαδή, η κοπαδιάρικη αιγοπροβατοτροφία κυρίως, αλλάζοντας τον ορισμό των βοσκοτόπων στον τόπο μας. Διότι τα δικά μας λιβάδια δεν είναι τα λιβάδια με τα ετήσια ποώδη φυτά της Ευρώπης. Έχουμε και φρυγανώδη και ξυλώδη βλάστηση. Και θα το κάνουμε και θα βοηθήσουμε την κτηνοτροφία με αυτό το σκοπό. Εμείς είπαμε ότι, αν δεν παράξουμε δικές μας, φθηνότερες και πιο καλές ζωοτροφές για την ενσταβλισμένη κτηνοτροφία, δεν μπορούμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής της και γι’ αυτό μιλήσαμε για ψυχανθή και ντόπια παραγωγή ζωοτροφών.

Εμείς στο Νόμο που περάσαμε πρόσφατα κοιτάξαμε να λύσουμε τα προβλήματα των υποδομών, είτε των νομιμοποιήσεων που πέρασαν με το νόμο του ΥΠΕΚΑ, είτε των καινούργιων αδειοδοτήσεων με πολύ απλό τρόπο που πέρασε με το δικό μας Νομοσχέδιο. Γίνεται και μία σειρά άλλων βοηθειών που προσπαθήσαμε να κάνουμε σε ό,τι αφορά στην κτηνοτροφία. Αν θα δείτε τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εργασιών που κάναμε για την αναχλόωση των βοσκοτόπων, τότε θα δείτε πώς πραγματικά μπορεί να βοηθηθεί η κτηνοτροφία στον τόπο μας. Φυσικά, σας θυμίζω το 2% της συνδεδεμένης ενίσχυσης και μια σειρά άλλων νέων θεσμών που θα αρχίσουμε να τους δείχνουμε τώρα και θα τους υλοποιούμε, όπως είναι ο θεσμός των κτηνοτροφικών πάρκων για την ενσταβλισμένη κτηνοτροφία και των κτηνοτροφικών ζωνών για την εκτατική. Μάλιστα, σε λίγες ημέρες θα επισκεφθούμε και θα δείτε τις πρώτες τέτοιες στη Βόρεια Ελλάδα».

 

Δευτερολογία

«Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να πω ότι πρέπει να δεχτείτε αυτή την αντίφαση. Δικές σας είναι οι ερωτήσεις, σας τις διαβάζω, κύριε Τσούκαλη. «Τι θα κάνετε με το πετρέλαιο; Τι θα κάνετε με τις ελληνοποιήσεις; Τι θα κάνετε με το ρεύμα; Τι θα κάνετε με το ΦΠΑ; Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε για τις εισαγωγές και εξαγωγές;

Σας διαβάζω και τα οκτώ θέματα. Αυτά με ρωτήσατε και αυτά κλήθηκα να απαντήσω. Και σας απήντησα για όλα τα θέματα τι κάναμε. Και τώρα αυτά τα χαρακτηρίζετε «διαχειριστικά». Μα αυτά με ρωτήσατε! Κάντε μία άλλη ερώτηση –αν θέλετε- και αγνοείστε τα αυτά. Ξέρω ότι όσα και να κάναμε, μπορεί να μην σας ικανοποιούσαν. Όμως, μου κάνει εντύπωση που ενώ και για τα οκτώ θέματα σας είπαμε ποιες δράσεις κάναμε και τι αποτέλεσμα είχαν, εσείς είπατε πάλι ότι αρκεστήκαμε μόνο σε διαπιστωτικές πράξεις. Γιατί θεωρείτε μόνο ως διαπιστωτικές πράξεις όλα όσα σας περιέγραψα ότι έγιναν, από τη στιγμή που σας είπα μάλιστα και το αποτέλεσμα που είχαν; Δεν θέλετε να τα ακούσετε. Τι να κάνω; Αμφιβάλλετε ότι θα κάνουμε πολύ συζήτηση γύρω από αυτά; Κάντε μία  ερώτηση να σας πούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες και του Πυλώνα I και του Πυλώνα II. Τις έχουμε πει και όταν έγινε η μεγάλη συζήτηση για τις προτεραιότητες στο Caravel –ενώπιον εξακοσίων και πλέον ατόμων- και σήμερα το πρωί που έγινε μία πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία αφορούσε το αναπτυξιακό σκέλος του Πυλώνα II. Τέθηκαν οι προτεραιότητες και συζητούνται. Στη συζήτηση ήταν τριακόσιοι άνθρωποι από τις περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις περιφερειακές υπηρεσίες και από τον ιδιωτικό χώρο, ιδιαίτερα οι μελετητές κ.λπ. Δεν έχω καμία αντίρρηση. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την Αίθουσα θα συζητήσουμε εκτεταμένα γι’ αυτό το θέμα, μέχρι να έρθει η ώρα να το πούμε τον Αύγουστο.

Εάν, όμως, με ρωτάτε για οκτώ θέματα, για τα οποία μιλάει και όλος ο κόσμος και αναγκάζομαι να σας περιγράψω τι κάναμε για το κάθε ένα εξ αυτών, δεν μπορείτε να μου λέτε μετά «Γιατί δεν μας είπες για τη στρατηγική;» Θα σας πω και για τη στρατηγική.

Είπατε για την παλαιά ΚΑΠ και σας δώσαμε τις διαπιστωτικές πράξεις. Είπα ότι υπάρχουν 6.000 συνεταιρισμοί στον τόπο μας, δηλαδή το 25% των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της Ευρώπης. Μην παραποιείτε τα λόγια μου. Δεν είπα ότι και οι 6.000 συνεταιρισμοί είναι «σφραγίδες». Πρέπει να εκκαθαριστούν. Αυτό κάνουμε. Σας είπα μέχρι στιγμής πού βρισκόμαστε. Σας είπα γιατί έγινε η παράταση. Έχει ολοκληρωθεί. Σας είπα επίσης τι θα κάνουμε μόλις τελειώσει αυτό το πράγμα. Σας είπα ακόμη για τις υπόλοιπες νομοθετικές παρεμβάσεις. Δεν λέω ποτέ ψέματα. Ήσασταν παρούσα όταν συζητήσαμε -γιατί ήσασταν ακόμη μέλος της Κυβέρνησης- το νομοσχέδιο και εκφράσατε δύο φορές τις απόψεις σας. Σας είπα τι θα γίνει μετά. Σας είπα τι θα ακολουθήσει. Σας είπα ότι θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο που αφορά τις υδατοκαλλιέργειες γιατί έχουμε έναν κλάδο που θέλουμε να τον βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή.

Σας είπα ότι θα ακολουθήσει το θέμα του νόμου με την έρευνα. Σας εξήγησα το γιατί. Σας εξήγησα γιατί έγινε το Επιστημονικό Συμβούλιο για να προσληφθούν οι ερευνητές και να γίνουν όλες οι άλλες ενέργειες.

Σας είπα επίσης ότι θα ακολουθήσει η παρέμβασή μας που αφορά τον ασφαλιστικό τομέα και σας εξήγησα κι εγώ κι ο Αναπληρωτής Υπουργός γιατί έμεινε εκεί. Έμεινε εκεί γιατί για να ενσωματωθούν οι επιπτώσεις που θα έχουν οι κλιματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό μας περιβάλλον, έπρεπε πρώτα να κάνουμε δύο πράγματα: Το ένα ήταν –και σας το εξήγησα- να γίνει μια μεγάλη Επιτροπή για να δει και να αποτυπώσει αυτές τις αλλαγές. Κανένας δεν ξέρει τι επιπτώσεις φέρνουν αυτήν την ώρα οι κλιματικές αλλαγές. Έγινε αυτή η Επιτροπή. Κατατέθηκαν τα πορίσματά της. Θα γίνουν αναλογιστικές μελέτες, όπως σας είπε. Έγινε και η Κοινή Οργάνωση Αγοράς που επιτρέπει τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Θα συζητήσουμε εκτεταμένα, σας είπα, για τις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ.

Είχατε πει τι επίπτωση είχε η παλαιά ΚΑΠ. Δεν αντιλαμβάνεστε γιατί είχε αυτήν την επίπτωση που περιγράφετε; Ήταν παραγωγικός ο στόχος της παλαιάς ΚΑΠ για να ανεβούν οι παραγωγές ή ήταν ακριβώς το αντίθετο; Ποιος οδήγησε τους γεωργούς να γίνουν «γεωργοί του καναπέ»; Ποιος πλήρωνε επιδοτήσεις χωρίς αυτές να είναι συνυφασμένες με την παραγωγή; Πώς περιμένατε να ανεβεί η παραγωγή με την παλαιά ΚΑΠ; Αμφιβάλλετε ότι η νέα ΚΑΠ, έτσι όπως την περιγράψαμε, θα έχει παραγωγικό χαρακτήρα; Η πιο μεγάλη τομή που κάνει η νέα ΚΑΠ είναι αυτή η στροφή της, να γυρίσει σε πιο παραγωγικές διαδικασίες. Αμφιβάλλετε ότι δώσαμε μάχη; Δεν μπορώ να σας καταλάβω. Όλα όσα θίξατε είναι προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ. Αμφιβάλλετε ότι έχουμε τη δυνατότητα χάρη στα αυξημένα ποσοστά συνδεδεμένων ενισχύσεων να έχουμε για πρώτη φορά εργαλεία που θα μπορούμε να κατευθύνουμε όπου θα θέλαμε; Όταν θα έρθουν, με την περιγραφή των λεπτομερειών, θα δείτε ότι θα συμφωνήσετε απολύτως προς την κατεύθυνση αυτή.

Αμφιβάλλετε ότι έχοντας τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε με έως και 2% του προϋπολογισμού την είσοδο νέων αγροτών, θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη δημογραφική γήρανση που περιγράψατε;

Δεν άρχισε ακόμη, η νέα ΚΑΠ. Θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ακόμα είμαστε στην παλαιά ΚΑΠ. Δεν σας είπα ότι έχει προϋποθέσεις 30% στο πρασίνισμα και χάρη σε αυτό θα υποστηρίξουμε αειφόρες διεργασίες στο πλαίσιο αυτής της νέας ΚΑΠ; Δεν εξηγήσαμε από αυτό το Βήμα πώς θα υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία για να ισορροπήσει η φυτική με τη ζωική παραγωγή;

Είμαι σίγουρος –επαναλαμβάνω- ότι με καλό πνεύμα, με πνεύμα συνεργασίας οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ο τομέας της γεωργίας και να αποτελέσει πυλώνα, είναι εκεί. Και οι πόροι είναι εκεί και ο σχεδιασμός. Εάν κάνουμε τις σχετικές συζητήσεις, εφόσον δοθεί η ευκαιρία -και θα τις κάνουμε, έχουμε χρόνο να τις κάνουμε, γιατί ο διάλογος είναι συνεχής- μακάρι να ακουστούν τέτοιες προτάσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τις ενσωματώσουμε, γιατί δεν αμφιβάλλω ότι και ο ένας και ο άλλος είμαστε στην ίδια πλευρά αυτής της προσπάθειας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον γεωργικό τομέα γιατί – επαναλαμβάνω- σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από αυτά τα αδιέξοδα και πιστεύω ότι και οι πόροι και οι δυνατότητες είναι εκεί, όπως και οι αρχές που τονίσατε είναι εκεί. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αν μας βοηθήσετε, θα τα καταφέρουμε. Είναι δυνατόν να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις