Εύλογα τα ερωτήματα των πλημμυροπαθών αγροτών για την επόμενη μέρα

«Οι άνθρωποι αυτοί είδαν τη ζωή τους από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάζει, να ανατρέπεται ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός. Αναμφίβολα, τα ανακλαστικά της κυβέρνησης με εντολή του πρωθυπουργού, που ήρθε κατ’ επανάληψη στη Θεσσαλία, ήταν άμεσα. Ωστόσο, εύλογα ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το ύψος της τελικής αποζημίωσης και χρονοδιαγράμματα για την επόμενη μέρα. Γιατί, όπως εύστοχα είπαν οι ίδιοι, οι παραγωγοί δεν είναι επαίτες αλλά νοικοκυραίοι που τους ενδιαφέρει πότε θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπους των παρακάρλιων χωριών που πλημμύρισαν, παρουσία και του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Μιχάλη Μπεκίρη.

 

Αποστράγγιση πλημμυρικών υδάτων…

Η σύσκεψη έλαβε χώρα σε υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη στη συνάντηση που είχαν οι κυβερνητικοί βουλευτές της Λάρισας με αγρότες στο Καλαμάκι του δήμου Κιλελέρ (17.11.23), όπου έγιναν αποδέκτες της αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την πρωτόγνωρη καταστροφή που υπέστησαν, αλλά και διαμαρτυριών για τα λάθη στις αποζημιώσεις.

Οι παραγωγοί επανέλαβαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις δηλώσεις εκπροσώπου της ολλανδικής εταιρείας που έχει αναλάβει την εκπόνηση σχεδίου για τον θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με τις οποίες η σχέση κόστους-οφέλους δεν προκρίνει τη διάνοιξη σήραγγας για την αποστράγγιση των πλημμυρικών υδάτων προς το Αιγαίο.

 

Δενδρώδεις καλλιέργειες

Επιπλέον, ζήτησαν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό κ. Αυγενάκη πότε θα λάβουν το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούνται και ποιο θα είναι αυτό, ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί οι προκαταβολές αποζημιώσεων που δόθηκαν για δενδρώδεις καλλιέργειες περιορίστηκαν μόνο στους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας και όχι και στους αγρότες της Λάρισας. Θύμισαν, μάλιστα, ότι ακόμη αναμένουν το deminimis που προεκλογικά δόθηκε στους αμυγδαλοπαραγωγούς της Μαγνησίας, δημιουργώντας αισθήματα αδικίας στους παραγωγούς της Λάρισας.

 

Ειδικά προγράμματα

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «οι προκαταβολές αποζημιώσεων που δόθηκαν πράγματι ήταν γενναίες. Δυστυχώς, δεν έλειψαν τα λάθη που πρέπει τάχιστα να διορθωθούν. Εκείνο, όμως, που προέχει είναι το πρόγραμμα στήριξης των παρακάρλιων, αλλά και αντίστοιχο για την ενίσχυση όλων των πληγέντων από τις πλημμύρες αγροτών που τα χωράφια τους υπέστησαν ζημιά. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων, για τα οποία, όταν είναι έτοιμο το υπουργείο, θα προβεί σε επίσημη ενημέρωση των αγροτών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις