Κρίσιμο ζήτημα για την επιβίωση των πτηνοτροφείων η καθυστέρηση επιδοτήσεων

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, απεύθυνε ερώτηση  στους αρμόδιους υπουργούς για την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και προπανίου στους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους.

Ακολουθεί η ερώτηση: 

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως διαπιστώνεται από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των πτηνοτρόφων σε πρόσφατα δημοσιεύματα η ενίσχυση για τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος για το 2022, που θα δίνονταν στους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στα πλαίσια της εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 3/01/2023, τεύχος Β', δεν έχει ακόμη δοθεί στους δικαιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε πρόβλεψη για επιδότηση η οποία θα παρέχεται για την κατανάλωση μεταξύ των μηνών Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου Το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως οι πτηνοτρόφοι ομολογούν, είναι ένα από τα βασικά έξοδά τους, αφού τα πτηνοτροφεία θεωρούνται από τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η τιμή της κιλοβατώρας έχει αυξηθεί σημαντικά, το ίδιο και η τιμή του προπάνιου και του πέλετ. Οι πτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις, οι οποίες ως γνωστόν δίνονται για να μη μετακυλήσουν οι αυξήσεις από την αξία του ρεύματος στις τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών προϊόντων. Τα περιθώρια κέρδους των πτηνοτρόφων ανέρχονται στο 6%, από τα οποία το 3% δίνεται για την εξόφληση των οφειλών του ηλεκτρικού ρεύματος και το 1% για την εξόφληση του προπανίου. Έτσι, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, τίθεται θέμα επιβίωσης των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις