Φοινικόδασος Βάι: Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης

Ο Βουλευτής Α' Αθηνών της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση της απειλής του κόκκινου σκαθαριού στο Φοινικόδασος του Βάι.

Στην ερώτησή του, ο κ. Γραμμένος επισημαίνει ότι το κόκκινο σκαθάρι, το οποίο έχει καταστρέψει χιλιάδες φοίνικες στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, έχει πλέον προσβάλει και το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης, αυτό του Βάι.

Ο Βουλευτής σημειώνει ότι, παρά τις αρχικές προβλέψεις των ειδικών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι φοίνικες του Θεόφραστου, δηλαδή η ποικιλία των φοινίκων του συγκεκριμένου φοινικοδάσους, δεν απειλούνταν λόγω της σκληρότητας του κορμού τους, τελικά το σκαθάρι κατάφερε να εισχωρήσει στον φλοιό των φοινίκων και να τους προσβάλει.

Μέχρι σήμερα, όπως έχει διαπιστωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 16 φοίνικες στο Φοινικόδασος του Βάι, ενώ οι φοίνικες που προσβλήθηκαν έχουν ξεραθεί.

Ο κ. Γραμμένος ζητά από τους Υπουργούς να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες που προτίθενται να προβούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, ερωτά:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της απειλής να ξεραθούν οι φοίνικες του Βάι από την επιδρομή του κόκκινου σκαθαριού;
  • Προτίθενται να εφαρμόσουν σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου να αποτραπεί με αποτελεσματικό τρόπο η επέκταση της προσβολής του σκαθαριού και να προστατευθεί το μοναδικού φυσικού κάλους φοινικόδασος;
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις