Απλήρωτοι οι εκτροφείς μαύρων χοίρων

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, Συμεών Κουπέλογλου, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με τις συνεχείς καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκτροφέων μαύρων χοίρων που εντάχθηκαν στην Δράση 10.1.09 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων».

Ακολουθεί ερώτηση: 

Απλήρωτοι παραμένουν, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα οι εκτροφείς μαύρων χοίρων που εντάχθηκαν στην παράταση που δόθηκε στην πρώτη πρόσκληση της Δράσης 10/1.09 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων. Δυστυχώς, όπως πληροφορούμαστε, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού το ίδιο συνέβη και το 2023, καθώς οι πληρωμές τους σημείωσαν καθυστέρηση 4 μηνών.

Συνέπειες των καθυστερήσεων αυτών είναι οπωσδήποτε από τη μια πλευρά οι οικονομικές δυσχέρειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν και από την άλλη πλευρά η ανασφάλεια που νιώθουν από την ασυνέπεια του επίσημου κράτους και η αναξιοπιστία που εκφράζουν προς το πρόσωπο των εκτροφέων οι προμηθευτές των ζωοτροφών και εξοπλισμών τους, οι οποίοι με τη σειρά τους καθυστερούν να πληρωθούν από τους εκτροφείς. Οι συνεχείς καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με την ανοχή του Υπουργείου οδηγούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας σε μαρασμό και σταδιακά σε αφανισμό.

Στην κατεύθυνση αυτή συντελεί ασφαλώς το γεγονός ότι παρόλο που το είδος του μαύρου χοίρου υπάγεται στην εκτατική/ημι-εκτατική χοιροτροφία, τα τελευταία 5 έτη τελεί υπό εγκλεισμό λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ο εγκλεισμός αυτός προκαλεί, όπως ομολογούν οι εκτροφείς, τεράστια ζημία τόσο σε επίπεδο αποδοτικότητας των ζώων όσο και σε επίπεδο οικονομικό, καθώς το κόστος παραγωγής ανέβηκε κατακόρυφα. Οι εκτροφείς μαύρου χοίρου εκφράζουν για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά τους από τη στάση της Πολιτείας, η οποία δεν έχει επιδείξει για αυτό το ζήτημα καμία ουσιαστική μέριμνα προς ενίσχυση των παραγωγών, οι οποίοι για τους παραπάνω λόγους έχουν περιέλθει σε δυσχέρεια και απόγνωση.

Αξίζει να αναφέρουμε και μία άλλη σημαντική παράμετρο την οποία το Υπουργείο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το τρέχον πρόγραμμα για τις Αυτόχθονες Φυλές ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ενώ το ΥΠΑΑΤ δεν έχει προβεί ακόμη στην προκήρυξη του νέου προγράμματος, κάτι που δημιουργεί επιπλέον ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον στους εκτροφείς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.   Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι εκτροφείς μαύρου χοίρου, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

2.   Πότε προτίθεστε να ανακοινώσετε το νέο πρόγραμμα για τις αυτόχθονες φυλές χοίρων, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα βαδίζει στη λήξη του και οι παραγωγοί παραμένουν χωρίς ουσιαστική ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου;

3.   Προτίθεστε να προβείτε σε λήψη έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση των παραγωγών, οι οποίοι αναγκάζονται να διατηρούν εγκλεισμένο το συγκεκριμένο είδος χοίρου, για τον λόγο που προαναφέραμε, γεγονός που από τη μια αντίκειται στη φύση των ζώων, που κανονικά προορίζονται για ελεύθερη βοσκή, και από την άλλη δημιουργεί προβλήματα στην αποδοτικότητα των ζώων και συμβάλλει στην αύξηση του κόστους παραγωγής; Αν ναι, τότε ποιες πρόκειται να είναι οι ενέργειές σας και τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε προς ενίσχυση των παραγωγών;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις