Διευκρινίσεις για τις τελικές χρεώσεις των ΤΟΕΒ

«Διευκρινίσεις για τις τελικές χρεώσεις των ΤΟΕΒ και άμεση ανάκληση της απαίτησης της Κυβέρνησης για την επιστροφή επιδοτήσεων που έχουν λάβει ως κρατική ενίσχυση για το ηλεκτρικό ρεύμα» ζητά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν ακόμη 17 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Στις 2/2/2024 και στις 13/2/2024,ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση μέτρα για τη ρύθμιση χρεών που έχουν σωρευτεί από την κατανάλωση ενέργειας στους Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)  και μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος.

Όμως ακόμη εκκρεμεί ο προσδιορισμός του ακριβούς ύψους των τελικών χρεώσεων για τα έτη 2024 και 2025 με αποτέλεσμα οι ΤΟΕΒ να αδυνατούν να προβούν στην ανάλογη τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη τους. Επίσης για τους ΤΟΕΒ που βρίσκονται στις πλημμυροπαθείς περιοχές, αναφορικά με το ζήτημα των οφειλών τους δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν δύναται να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση που προβλέπει δύο έτη περιόδου χάριτος και μετά πενταετή άτοκη αποπληρωμή σαν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μάλιστα, με έγγραφο του ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ ΦΑΡΣΆΛΩΝ προτείνεται  να ενταχθούν οι οφειλές  των οργανισμών αλλά και όλων των ιδιωτών αγροτών των πλημμυροπαθών  περιοχών σε ευνοϊκή ρύθμιση,  να μην θεωρηθούν ληξιπρόθεσμες και η ελάχιστη χρέωση να είναι στα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επιπλέον, πέραν των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ της χώρας, μείζον ζήτημα έχει προκύψει και από την απαίτηση της Κυβέρνησης για επιστροφή επιδοτήσεων που έχουν λάβει, λόγω υπέρβασης του ανώτατου επιτρεπτού ορίου του συνολικού ποσού καταβαλλόμενης κρατικής ενίσχυσης 250.000€ για κάθε ΑΦΜ..

Σύμφωνα με τις ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/125322/21619 (ΦΕΚ Β 6800/1.12.2023) και ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/152/4/2.1.2023 των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεσπίζεται ανώτατο όριο μέγιστης επιδότησης για τους δικαιούχους που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πρωτογενούς τομέα και ζητείται επιστροφή μέρους της επιδότησης, με επιπρόσθετη υποχρέωση καταβολής εισφοράς αναδρομικά για τα έτη 2022 και 2023.

Επειδή η απόφαση επιστροφής της κρατικής επιδότησης του αγροτικού ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά , αφορά την πλειονότητα των ΤΟΕΒ της χώρας μας.

Επειδή  οι ΤΟΕΒ δεν έχουν κάποια πρόσθετα έσοδα για να καλύψουν την επιστροφή του ποσού της κρατικής επιδότησης και το οποιοδήποτε κόστος της θα μετακυληθεί  στους αγρότες.

Επειδή το κόστος της αγροτικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί και χρήση του καθίσταται  απαγορευτική προκαλώντας ως επακόλουθη συνέπεια την παύση της αγροτικής δραστηριότητας.

Επειδή οι πλημμυρόπληκτες περιοχές βρίσκονται ήδη στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής και απαιτείται  η ένταξη όλων των οφειλών των πληγέντων ΤΟΕΒ και αλλά και των μεμονωμένων  ιδιωτών αγροτών- χωρίς να θεωρηθούν αυτές ληξιπρόθεσμες - στις πλέον ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Επειδή στις πλημμυροπαθείς περιοχές η απώλεια του εισοδήματος είναι τεράστια και η αναπλήρωση του αδύνατη, επιβάλλεται το μέγιστο ύψος της χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας να οριστεί στα 0,093 € ανά κιλοβατώρα.

Επειδή είναι μονόδρομος η λήψη ουσιαστικών και ρεαλιστικών μέτρων ενίσχυσης των πλημμυροπαθών αγροτών για την παραμονή τους στον κλάδο και την επανέναρξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας.   

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1.Ποιο είναι το ακριβές ύψος των τελικών χρεώσεων για τα έτη 2024 και 2025 για τους ΤΟΕΒ των πλημμυρόπληκτων περιοχών και τι ακριβώς ισχύει για τη δυνατότητα ένταξης των οφειλών τους στη σχετική ρύθμιση που προβλέπει δύο έτη περιόδου χάριτος και μετά πενταετή άτοκη αποπληρωμή σαν ληξιπρόθεσμες οφειλές;

2.Με ποιο τρόπο προτίθενται να επιλύσούν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στους ΤΟΕΒ της χώρας μας από την διεκδίκηση της Κυβέρνησης για επιστροφής της κρατικής επιδότησης του αγροτικού ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά, λόγω υπέρβασης του ανώτατου επιτρεπτού ορίου του συνολικού ποσού καταβαλλόμενης κρατικής ενίσχυσης 250.000€;»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις