Σοβαρά προβλήματα καρπόπτωσης και ακαρπίας σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην Ελασσόνα

«Σοβαρά προβλήματα ακαρπίας και καρπόπτωσης στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Δήμου Ελασσόνας» επισημαίνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου στα οποία φιλοξενούνται επιστολές του Δημάρχου Ελασσόνας προς τον Προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας, αναφορικά με τις ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις που έχουν λάβει τα φαινόμενα ακαρπίας και καρπόπτωσης στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Δήμου Ελασσόνας.

 Στην αρχική επιστολή αναφέρεται ότι «το τελευταίο διάστημα οι καλλιεργητές αμυγδαλιάς του Δήμου μας παρατήρησαν στα διάφορα στάδια της καλλιέργειας, έλλειψη ανθοφορίας, ανθόρροια λόγω μη γονιμοποίησης καθώς και έντονη καρπόπτωση .»

Στη δεύτερη επιστολή που ακολουθεί, αναφέρεται ότι ο Δήμος Ελασσόνας δέχθηκε «πλείστες αναφορές από παραγωγούς μηλιάς και βερικοκιάς από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ελασσόνας και ιδιαίτερα από τις Δημοτικές Ενότητες Σαρανταπόρου, Λιβαδίου με τις οποίες μας ενημέρωσαν ότι τα φαινόμενα της έλλειψης ανθοφορίας, ανθόρροιας λόγω μη γονιμοποίησης καθώς και έντονης καρπόπτωσης, παρουσιάζονται και στις συγκεκριμένες καλλιέργειες.»

Επισημαίνεται ότι «όλοι οι παραγωγοί πιθανολογούν ότι το φαινόμενο οφείλεται στις ιδιαίτερα δυσμενείς και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες (ήπιος χειμώνας, άστατος και κρύος καιρός κατά την περίοδο της ανθοφορίας) με αποτέλεσμα την μείωση στο σύνολο της αναμενόμενης παραγωγής» και ζητείται κλιμάκιο της υπηρεσίας του ΕΛΓΑ να προβεί σε αυτοψία για τη διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος και τη διενέργεια σχετικών ενεργειών για  αποζημίωση των παραγωγών του δήμου Ελασσόνας.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις