Θ.Ψύρρας:για την εμπλοκή στην αδειοδότηση του ΤΟΕΒ Πηνειού

 

Ο Βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε ερώτηση (με αριθμ. πρωτοκόλλου: 7274/26.03.2014) προς τους Υπουργούς α) Περιβάλλοντος, ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, β) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και γ) Εσωτερικών για την εμπλοκή στην αδειοδότηση του ΤΟΕΒ Πηνειού. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Οι Θεσσαλοί αγρότες υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία  σχετικά με την τακτοποίηση του θέματος της αδειοδότησης του ΤΟΕΒ Πηνειού για τη χρήση νερού του ποταμού. Δεκάδες παραγωγοί έχουν κάνει αίτηση για να λάβουν άδεια χρήσης του νερού σε αντλιοστάσια  από επιφανειακά δίκτυα.

 Όμως η διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών έχει «παγώσει» από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η οποία χαρακτηρίζει αυτά τα επιφανειακά δίκτυα σαν “αποστραγγιστικά κανάλια” και με βάση αυτό τον χαρακτηρισμό δεν επιτρέπει στους αγρότες να λάβουν τις άδειες  παρά το γεγονός (και το πιστοποιεί ο ίδιος ο ΤΟΕΒ Πηνειού με επίσημα έγγραφά του) ότι εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται για άρδευση αφού μάλιστα έχουν υποστεί σημαντικές παρεμβάσεις διαπλάτυνσης και εμβάθυνσης. Έτσι οι αγρότες δεν μπορούν να προχωρήσουν στον εξηλεκτρισμό των αντλήσεών τους από το δίκτυο καναλιών του ΤΟΕΒ Πηνειού. Πρέπει επίσης να σημειωθεί και το παράδοξο: αγρότες των οποίων τα αγροτεμάχια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και οι οποίοι αντλούν νερό από το ίδιο κανάλι, ο μεν ένας αρδεύει την εκμετάλλευσή του με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος την ώρα που στον άλλον το κράτος δε δίνει αυτή τη δυνατότητα, στερώντας του, με αυτό τον τρόπο, το περιθώριο περιορισμού του κόστους παραγωγής του.

Η επίλυση του ζητήματος θεωρείται ένα απλό νομικό ζήτημα αφού αρκεί  να δοθεί ο χαρακτηρισμός “αρδευτικά κανάλια” ώστε να απελευθερωθούν οι άδειες. Πρόκειται για μια επιβεβλημένη αλλαγή η οποία θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στην ήδη από χρόνια διαμορφωμένη πραγματικότητα. Ή εάν είναι πια τόσο δύσκολο να ξεπεραστεί το γραφειοκρατικό κώλυμα που έχει ανακύψει με τον χαρακτηρισμό των καναλιών προτείνουμε να υπάρξει αναστολή για ένα έτος της υποχρέωσης έκδοσης άδειας χρήσης νερού για τους αγρότες που θέλουν να εξηλεκτρίσουν τις υδροληψίες τους από τα κανάλια του ΤΟΕΒ ή να εκδοθούν προσωρινές άδειες χρήσης νερού έως ότου υπάρξει συνολική ρύθμιση του ζητήματος χαρακτηρισμού των καναλιών σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ, με στόχο οι αγρότες να μπορέσουν να πάρουν ρεύμα μέσα στην άνοιξη και να ανασάνουν οικονομικά.

Επειδή το ζήτημα είναι επείγον και αφορά την αγροτική παραγωγή σε περίοδο κρίσης

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1)Γιατί συνεχίζεται η κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού από μια δυσλειτουργία του νομικού πλαισίου;

2)Ποια βήματα θα γίνουν από την Διεύθυνση Υδάτων προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις