5 βασικές αρχές για την επίτευξη υγιών εδαφών

Το υγιές έδαφος είναι το νούμερο ένα πλεονέκτημα μιας φάρμας και είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια καλλιεργειών και ζώων, τον εμπλουτισμό των οικοσυστημάτων, τον περιορισμό του άνθρακα και την πρόληψη των πλημμυρών. Αλλά πώς φαίνεται το υγιές έδαφος;

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος λιβαδιών και εδάφους Gareth Davies λέει ότι οι αγρότες πρέπει να σκέφτονται να καλλιεργούν τη ζωή κάτω από το έδαφος καθώς και τη ζωή πάνω από αυτό.

«Το έδαφος χρειάζεται καλή παροχή νερού, αέρα και τροφών, όπως τα ζώα πάνω από την επιφάνεια.»

«Πρέπει να υπάρχει ένας κύκλος με τον οποίο ο αγρότης φροντίζει το έδαφος, το έδαφος φροντίζει το φυτό, το φυτό φροντίζει το ζώο και το ζώο φροντίζει τον αγρότη.»

Παρακάτω, συμβουλεύει τι συνιστά υγιές έδαφος και γιατί αυτοί οι παράγοντες είναι τόσο σημαντικοί για τον τρόπο λειτουργίας του εδάφους.

1. Φυσική υγεία (δομή και μυρωδιά)

Γιατί είναι σημαντικό
Το υγιές έδαφος πρέπει να έχει άφθονο χώρο για να διατηρεί αερόβιες συνθήκες. Αυτό είναι σημαντικό για τη βελτίωση της λειτουργίας της βιολογίας και της ικανότητας συγκράτησης άνθρακα, που είναι η κινητήρια δύναμη για τα εδάφη μας, τροφοδοτώντας μύκητες και μικρόβια που βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν.

Τι να ψάξω
Το υγιές έδαφος πρέπει να έχει έναν καλό συνδυασμό αδρανών, να διασπάται εύκολα, να έχει βαθιές ρίζες (τουλάχιστον το βάθος του φτυάρι), να έχει πολλά σκουλήκια και να έχει μια καλή, γήινη μυρωδιά.

Στόχος
Εύκολα θρυμματισμένο, ανοιχτό καφέ χρώμα, καλή, γήινη μυρωδιά, σκουλήκια.

2. Περιεχόμενο οργανικής ύλης

Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό
Η οργανική ύλη του εδάφους αποτελείται από κατάλοιπα φυτών και ζωικούς ιστούς σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης. Η οργανική ύλη περιελάμβανε 50% άνθρακα. Για κάθε 1% αύξηση της οργανικής ύλης, 0,4 εκτάρια (ένα στρέμμα) εδάφους αντλεί 10 φορές περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρά μας. Επιπλέον, για κάθε 1% αύξηση της οργανικής ύλης του εδάφους, το έδαφος μπορεί να συγκρατήσει επιπλέον 70.000 λίτρα νερού / εκτάριο.

Η καλή οργανική ύλη έχει πολλά άλλα οφέλη, όπως:

  • Ενίσχυση χώρων πόρων, που βελτιώνουν τη διείσδυση και τον αερισμό του νερού
  • Παροχή τροφής για ζωντανούς οργανισμούς στο έδαφος
  • Ενίσχυση της βιοποικιλότητας του εδάφους
  • Μείωση των ασθενειών και των παρασίτων.


Τι να ψάξω
Απαιτείται σε βάθος δοκιμή εδάφους για τη δοκιμή της οργανικής ύλης των εδαφών σας.

Το άνοιγμα των οπών μπορεί επίσης να σας δώσει μια ένδειξη. Σκάψτε ένα κοντά σε ένα φράκτη και ένα στη μέση του χωραφιού. Συγκρίνετε το χρώμα των δύο. Τις περισσότερες φορές, το δείγμα που λαμβάνεται από τον πλησιέστερο φράκτη είναι πιο σκούρο χρώμα, πράγμα που δείχνει υψηλότερη οργανική ύλη. Αυτό μπορεί να δείξει πώς οι πρακτικές σε αυτό το πεδίο μπορεί να έχουν μειώσει την οργανική ύλη με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να σας προκαλέσει να το επιστρέψετε στο προηγούμενο χρώμα.

Στόχος

Η οργανική ύλη του εδάφους κυμαίνεται από 1% (κυρίως ερήμους) έως 5-10% σε πολλά αγροτικά προϊόντα, ανάλογα με τον τύπο του εδάφους σας. Είναι γενικά χαμηλότερο σε ελαφρύτερα εδάφη.

Στην ιδανική περίπτωση, η οργανική ύλη του εδάφους πρέπει να υπερβαίνει το 3%, διαφορετικά το έδαφος δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των καλλιεργειών. Θα πρέπει να στοχεύσετε στην αύξηση της οργανικής ύλης και να ελέγχετε τακτικά (κάθε δύο χρόνια) για να παρακολουθείτε την πρόοδο.

3. Βιοποικιλότητα και βιολογία

Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό

Η βιοποικιλότητα του εδάφους σχετίζεται με το εύρος των ζωντανών οργανισμών στο έδαφος. Σε υγιές έδαφος, το ζωντανό βάρος κάτω από την επιφάνεια πρέπει να ισούται με αυτό πάνω από την επιφάνεια.

Τα φυτά διαρρέουν υγρό άνθρακα στη ριζική ζώνη. Οι μυκορριζικοί μύκητες δεν μπορούν να πάρουν αρκετά από αυτά και, σε αντάλλαγμα, τροφοδοτούν το φυτό με θρεπτικά συστατικά για να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί.

Τι να ψάξετε

Σκάψτε μια τρύπα (20 τετραγωνικά εκατοστά) και δείτε τα εξής:

  • Worms - ένα φτυάρι εδάφους πρέπει να περιέχει 10+ γαιοσκώληκες (με ένα καλό μείγμα μεγεθών)
  • Συμπύκνωση (βλ. «Διήθηση και κατακράτηση νερού» παρακάτω)
  • Πόσο μακριά εκτείνονται οι ρίζες (ιδανικά βάθος φτυάρι)
  • Τα σκουλήκια πρέπει να είναι ορατά (μοιάζουν με μίνι γραμμοφόρους λόφους)
  • Τα σκαθάρια κοπριάς θα πρέπει να διασπώνται εμφανώς παλιά παπλώματα κοπριάς.

4. Χημική υγεία

Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό

Η χημεία του εδάφους καλύπτει τα στοιχεία και τις ενώσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών.

Αυτά έχουν άμεση επίδραση στη δομή και τη βιολογία του εδάφους και είναι βασικά στην παροχή ζωτικών θρεπτικών ουσιών για τους οργανισμούς και τα φυτά του εδάφους. Για παράδειγμα, εάν μερικά είναι πολύ υψηλά, έχουν επιζήμια επίδραση στη βιολογία του εδάφους. Η διαθεσιμότητα χημικών στοιχείων ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη σύνθεση του εδάφους.

Τι να ψάξω

Οι στόχοι εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων, όπως ο τύπος του εδάφους, το pH, η οργανική ύλη και η ανταλλαγή κατιόντων. Γνωρίστε την κατάσταση των εδαφών σας πραγματοποιώντας μια εις βάθος δοκιμή εδάφους και συζητώντας το με τον γεωπόνο σας.

Στόχος 6.2-6.5pH

5. Διήθηση και κατακράτηση νερού

Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό

Η συμπύκνωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και μπορεί να αποτελέσει τεράστιο εμπόδιο στη διείσδυση νερού και ρίζας. Το νερό πρέπει να φτάσει στο έδαφος για να μειώσει τα επίπεδα επιφανειακών υδάτων, να ενθαρρύνει τη βαθιά ρίζα και να δημιουργήσει καλές συνθήκες διαβίωσης βαθιά στο έδαφος. Η βελτιωμένη κατακράτηση νερού βοηθά επίσης στην αντιστάθμιση της ξηρασίας.

Στόχος

Η πιθανή ικανότητα συγκράτησης νερού υποδεικνύεται από την οργανική ύλη του εδάφους, αλλά χρειάζεστε καλή διείσδυση για να δείτε τα οφέλη. Εάν το νερό δεν διεισδύσει περισσότερο από τα κορυφαία 7-14 εκατοστά, δεν θα δείτε αυτά τα οφέλη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις