Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς: Πρώτη επέτειος εν μέσω πανδημίας

Η ελιά, με τις ρίζες της στη Μεσόγειο, είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς στις 26 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, αλλά ειδικά φέτος καταγράφηκε ως πρώτη επέτειος από την επίσημη δημιουργία της κατά την 40η σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO το 2019 και ο εορτασμός της έγινε στις δύσκολες συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία covid-19,

Για την καθιέρωση της αφιερωμένης στο Ελαιόδεντρο και στο Ελαιόλαδο Παγκόσμιας Ημέρας χρειάστηκε προσπάθεια ετών, συνέργειες και οργανωτική προετοιμασία.

Η ελιά, ειδικά το κλαδί ελιάς, κατέχει μια σημαντική θέση στο μυαλό των ανθρώπων καθώς από τα αρχαία χρόνια, συμβόλιζε μια σειρά ανθρωπιστικών αξιών, την ειρήνη, τη σοφία και την αρμονία και ως εκ τούτου είναι σημαντικό όχι μόνο για τις χώρες όπου μεγαλώνουν αυτά τα ευγενή δέντρα, αλλά και για ανθρώπους και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Η διατήρηση και η καλλιέργεια της ελιάς είναι επιτακτική ανάγκη καθώς ο κόσμος καταπολεμά και προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή. Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των τοπίων, βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της UNESCO και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς ενισχύει τις προσπάθειες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που ενσωματώνει, προκειμένου να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

Υπάρχουν πολλά να μάθουν, να μοιραστούν και να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, και η UNESCO ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως συζητήσεις, συνέδρια, εργαστήρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις ή εκθέσεις.

Οι Έλληνες έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μία χώρα όπου η καλλιέργεια της ελιάς χρονολογείται από το 4.000 πΧ, με παρουσία ήδη από το Μινωικό πολιτισμό. Η ελαιοκαλλιέργεια διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομία των χωρών όπου έχει αναπτυχθεί, γιατί αξιοποιεί ακατάλληλες εκτάσεις για άλλες καλλιέργειες και συμβάλει στην προστασία εδαφών από τις διαβρώσεις.

Η ελιά μπορεί να ευδοκιμήσει και να ριζοβολήσει ζώντας μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς καμία καλλιεργητική φροντίδα και να αναρρώνει γρήγορα ύστερα από μεγάλες δοκιμασίες. Λόγω αυτών των ικανοτήτων της ελιάς υπάρχει συνεχής ετήσια αύξηση των ελαιοφυτευτών και αυξανόμενη αγοραστική ζήτηση των ελαιοκομικών προϊόντων εξαιτίας της μεγάλης θρεπτικής αξίας του καρπού αλλά και του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, η Ελλάδα είναι τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία με ετήσια παραγωγή η οποία κυμαίνεται από 280.000-300.000 τόνους ελαιόλαδο.

Με κριτήριο την ποιότητα, όμως, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο καθώς πάνω από το 75% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 40%. Η μέση ετήσια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς είναι 215.000 τόνοι. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη εξαγωγική χώρα στον κόσμο στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και τέταρτη σε όγκο παραγωγής.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις