Tο «κλειδί» για καλύτερη μπαλίτσα…”

Με αφορμή τα όσα έχουμε δει φέτος μετά από βροχές στα ελληνικά γήπεδα και το ακραίο καιρικό φαινόμενο της περασμένης Παρασκευής, έρχεται ξανά στο προσκήνιο το θέμα της κατάστασης των χλοοταπήτων των αγωνιστικών χώρων της Super League αλλά και των άλλων κατηγοριών, επαγγελματικών και μη. Το θέμα της αποστράγγισης, λυμένο σε γενικές γραμμές σε χώρες με πολύ περισσότερη συχνότητα αλλά και ύψος βροχόπτωσης, προβληματίζει, αλλά μέχρι σήμερα δε λύνεται, ούτε καν με ημίμετρα, με αποτέλεσμα να :

-κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των αθλουμένων (είτε είναι «περιουσιακά» στοιχεία , είτε είναι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές),

-καταστρέφεται ο χλοοτάπητας, κάτι που είναι κοστοβόρο,

-παρακωλύει τη διαδικασία του παιχνιδιού, υποβαθμίζοντας το όποιο «θέαμα» για τους παρακολουθούντες στο γήπεδο δια ζώσης,

-είναι κοινά και «φωναχτά» παραδεκτό ότι χαλάει το τηλεοπτικό προϊόν (αν και για το υπάρχον ελληνικό πρωτάθλημα , ίσως και να γίνεται πιο… ενδιαφέρον).

Δεν ήταν λίγες οι φορές που γράφτηκαν εν δικαίω, ειρωνικά σχόλια για την κατάσταση των γηπέδων. Με δεδομένο όμως ότι σε γενικές γραμμές έχει ανέβει το επίπεδο των συντηρητών αλλά και των παραγομένων έτοιμων χλοοταπήτων στην Ελλάδα, είναι απορίας άξιο πως οι «αρμόδιοι» (Διοργανώτρια Αρχή Super League, ΕΠΟ, ΓΓΑ, Δημοτικές Αρχές κλπ) αγνοούν ή υποβαθμίζουν το θέμα των συστημάτων  αποστράγγισης των γηπέδων, τα οποία είναι τα περισσότερα «απαρχαιωμένα» ενώ όσο κατεβαίνουμε τις κατηγορίες , τα πράγματα γίνονται χειρότερα… Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να εξάγουμε και χλοοτάπητα και τεχνογνωσία , κι από την άλλη να αγνοούμε τα «θεμέλια» , μην ακούγοντας τους ίδιους εκείνους επιστήμονες και ειδικούς που προτείνουν λύσεις, αλλά οι παράγοντες είτε λόγω βιασύνης είτε για λόγους κακής εννοούμενης «οικονομίας» , βάζουν στην άκρη την αποστράγγιση σε όποια εργασία αποκατάστασης του γηπέδου.

Οι τεχνικές της κροκάλας και του «ψαροκόκαλου»  στα περισσότερα ελληνικά γήπεδα είναι κυρίαρχες αλλά τα έργα είναι κακοσυντηρημένα και πλέον αναποτελεσματικά. Αντιθέτως, μοντέρνες τεχνικές λύσεις, ευρύτερης εφαρμογής, που προέρχονται από Αυστραλία και αφορούν στη δημιουργία υπόγειων δεξαμενών με τη χρήση κιβωτίων-κλωβών από ισχυρό PVC , εφαρμόζονται πλέον παγκοσμίως αφού εκτός από την ευκολία εγκατάστασης έχουν την ικανότητα να απορροφούν σε κάθε τετραγωνικό, 150 λίτρα νερό το λεπτό! Μάλιστα, το νερό των δεξαμενών μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί προς άρδευση του χλοοτάπητα και των γύρω χώρων Πρασίνου (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ολυμπιακό Στάδιο του Σύδνεϋ). Είναι τα συστήματα ATLANTIS (*)

Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να θέσουμε τον προβληματισμό, ιδιαίτερα σε αρχές που χρηματοδοτούν το ποδοσφαιρικό προϊόν, να επιχορηγήσουν και να εφαρμόσουν μία «Ολιστική Περιβαλλοντική και Οικονομική Προσέγγιση» της υπεραξίας του άριστου αγωνιστικού χώρου, όπως αυτός εγκαθίσταται σε προφίλ που αποτελείται από:

-αποστραγγιστικό σύστημα

-καλής ποιότητας άμμο

-άριστο χλοοτάπητα της σωστής ποικιλίας

  ….και ολοκληρώνεται με:

-την ύπαρξη κατάλληλων μηχανημάτων συντήρησης (δυστυχώς τα περισσότερα των Δημοτικών Σταδίων που είχε χορηγήσει η ΓΓΑ , «σαπίζουν» στις αποθήκες)

-τις ορθές οικολογικές πρακτικές συντήρησης (χρήση βιολογικών σκευασμάτων- λιπασμάτων)

-τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές διαχείρισης (ανακύκλωση του νερού μέσω του συστήματος αποστράγγισης που περιγράψαμε, κομποστοποίηση του κομμένου χορταριού κλπ) που αθ οδηγήσουν μαζί με άλλες προϋποθέσεις σε «πράσινο σήμα» για την επιχείρηση «γήπεδο» (άγνωστο για αυτό το πεδίο επιχειρηματικότητας).

-την επιμόρφωση των συντηρητών με σοβαρές πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους οργανισμούς της UEFA και FIFA.

Το καλοκαίρι του 2013 , πολλά από τα γήπεδα θα ανακατασκευαστούν. Με δεδομένο ότι οι ομάδες της Super League αυξήθηκαν, είναι ευκαιρία να μπουν και οι βάσεις για τα επόμενα χρόνια σε όλη την επικράτεια. Ας μη λησμονούμε ότι πλέον θα μπούμε σε «μουντιαλική» χρονιά και με δεδομένο το πλάνο του ομοσπονδιακού τεχνικού για το ποδόσφαιρο συνολικά στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε με την υπάρχουσα κατάσταση.

Και η καλή αρχή θα μπει από το θεμέλιο:  από την αποστράγγιση. Αυτά τα χρήματα που θα παρακρατούνται από τα τηλεοπτικά για τα γήπεδα, ας επενδυθούν και σε αυτήν την τεχνική αλλά και τα υπόλοιπα που αναφέραμε… Να δούμε και λίγη μπαλίτσα να κυλά στο χορτάρι.

 

ΥΓ. εννοείται, ότι δεν τίθεται καμία σύγκριση του φυσικού με το συνθετικό τάπητα, ούτε σε αυτό το θέμα, ούτε στο οικονομικό… Και δεν είναι μόνο η ασφάλεια των παικτών αλλά και τα νούμερα…

 

Από το Νίκο Θυμάκη, Γεωπόνο/Σύμβουλο Πρασίνου

τ. Γραμματέα Επιτροπής Πρασίνου ΓΕΩΤΕΕ

ειδικό σύμβουλο ΕΣΕΦΥ

 

(*)Το σύστημα των υπόγειων αρθρωτών δεξαμενών νερού , μοναδικό της Atlantis, εκτός από τη γρήγορη  κι εύκολη εγκατάσταση , έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει εσωτερικό κενό χώρο πάνω από  90%, εκτοπίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα πεπαλαιωμένα κανάλια από αδρανή υλικά, προσφέροντας ευέλικτους εναλλακτικούς τρόπους σχεδιασμού. Κατάλληλο για εφαρμογή και σε κατασκευές που πρέπει να συμμορφώνονται με ειδικές απαιτήσεις Ε.Ε ή Δημοσίου, για διαχείριση νερών καταιγίδας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

ΤΑΝΙ ΕΠΕ

Λ. Κίτσι 11,
19400 Κορωπί

tel: +30 2109654194, 2109654402
fax: +30 2109654962

email: [email protected] 
web:
http://www.tani.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις