Σύστημα e-call σε όλα τα νέα αυτοκίνητα από το 2017

Το όνομα του συστήματος είναι eCall και θα είναι σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα από το 2017, ενώ θα μπορεί να μπει και στα παλαιότερα.

Όπως προβλέπεται, από το 2017, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαθέτουν το σύστημα eCall, το οποίο θα καλεί αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.

Το σύστημα eCall περιλαμβάνει έναν πομποδέκτη κινητής τηλεφωνίας που ενεργοποιείται κατά τη σύγκρουση και μεταδίδει το στίγμα του οχήματος στο Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο λειτουργεί στον αριθμό 112. Επίσης μπορεί να ενεργοποιηθεί και χειροκίνητα, πατώντας ο επιβάτης ένα ειδικό κουμπί.

Εκτός από τη θέση του οχήματος η συσκευή μεταδίδει τον τύπο του οχήματος, τον αριθμό πλαισίου, ακόμα και την κατεύθυνση κίνησης την ώρα του ατυχήματος.

Η ενεργοποίηση του eCall θα γίνεται ταυτόχρονα με το άνοιγμα των αερόσακων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου, το eCall εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σώζει πάνω από 2.500 ανθρώπινες ζωές το χρόνο.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Ελλάδα είναι ήδη εταίρος στο πιλοτικό πρόγραμμα HeERO που προωθεί την εφαρμογή του eCall σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς το σύστημα eCall , έχει ως στόχο να μη χάνονται τα πρώτα πολύτιμα λεπτά, ειδικά στις περιπτώσεις σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι με το σύστημα αυτό θα μπορούσαν να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μειωθούν οι συνέπειες από έναν σοβαρό τραυματισμό, καθώς η ιατρική βοήθεια θα έφτανε πολύ νωρίτερα στο σημείο του ατυχήματος.Το eCall προγραμματιζόταν αρχικά να γίνει υποχρεωτικό στην ΕΕ έως το 2014, ωστόσο το μέτρο αναβλήθηκε αρκετές φορές. Έπειτα από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η τελική ημερομηνία που ανακοινώθηκε είναι η 1η Οκτωβρίου του 2017.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις