Χαρτογράφηση του Μαρτίου της γαλακτοπαραγωγής σε όλη την Ευρώπη

Μια μελέτη παρακολούθησε τη μετάβαση από τον τρόπο ζωής των κυνηγών-συλλεκτών στην πρώιμη γεωργία που σημειώθηκε στην προϊστορική Ευρώπη για μια περίοδο περίπου 1.500 ετών.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Υόρκης, ανέλυσε τα μοριακά υπολείμματα τροφίμων που άφησαν στην κεραμική που χρησιμοποιούν οι πρώτοι αγρότες που εγκαταστάθηκαν κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού της Ευρώπης πριν από 7.000 έως 6.000 χρόνια. Οι ερευνητές αναφέρουν στοιχεία για τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο 80% των θραυσμάτων κεραμικής από την ακτή του Ατλαντικού που είναι τώρα η Βρετανία και η Ιρλανδία. Συγκριτικά, η εκτροφή γαλακτοκομικών προϊόντων στις ακτές του Νότιου Ατλαντικού που είναι τώρα Πορτογαλία και Ισπανία φαίνεται να ήταν πολύ λιγότερο εντατική και με μεγαλύτερη χρήση προβάτων και αιγών παρά αγελάδων.

Διατροφικά οφέλη

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι αγρότες που έφτασαν στις ακτές του Νότιου Ατλαντικού εκμεταλλεύτηκαν ζώα για το γάλα τους, αλλά προτείνει ότι η γαλακτοκομική παραγωγή απογειώθηκε μόνο όταν εξαπλώθηκε στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, με σταδιακά περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα που μεταποιούνται σε κεραμικά δοχεία.

Οι προϊστορικοί αγρότες που αποικίζουν τις βόρειες περιοχές με σκληρότερα κλίματα μπορεί να είχαν μεγαλύτερη ανάγκη για τα θρεπτικά οφέλη του γάλακτος, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D και του λίπους, προτείνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Ανώτερος συγγραφέας της εφημερίδας, ο καθηγητής Oliver Craig από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Υόρκης, δήλωσε: «Οι διαφορικές διαφορές στην κλίμακα της γαλακτοκομικής παραγωγής μπορεί επίσης να είναι σημαντικές για την κατανόηση της εξέλιξης της εμμονής στη λακτάση ενηλίκων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα, η γενετική αλλαγή που επιτρέπει στους ενήλικες να αφομοιώσουν τη λακτόζη στο γάλα είναι σε πολύ υψηλότερη συχνότητα στους βορειοδυτικούς Ευρωπαίους από τους νότιους ομολόγους τους ».

Θαλασσινά τρόφιμα

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε οργανικά υπολείμματα που διατηρήθηκαν στην Πρώιμη Νεολιθική κεραμική από 24 αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται μεταξύ Πορτογαλίας και Νορμανδίας, καθώς και στη Δυτική Βαλτική. Βρήκαν απροσδόκητα λίγα στοιχεία για θαλασσινά τρόφιμα στην κεραμική, ακόμη και από τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά στην ακτή του Ατλαντικού, με πολλές ευκαιρίες για ψάρεμα και οστρακοειδή. Εξαίρεση έγινε στη Δυτική Βαλτική όπου παρασκευάστηκαν γαλακτοκομικά και θαλασσινά σε κεραμική.


Σημαντική αλλαγή

Ο επικεφαλής συγγραφέας της εφημερίδας, Δρ Miriam Cubas, δήλωσε: «Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη θα μπορούσε να σημαίνει ότι πολλοί προϊστορικοί αγρότες αποφεύγουν τα θαλάσσια τρόφιμα υπέρ των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά ίσως τα ψάρια και τα οστρακοειδή απλά υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με άλλους τρόπους.


«Η μελέτη μας είναι μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές συγκρίσεις της πρώιμης χρήσης κεραμικής. Έχει ρίξει νέο φως στην εξάπλωση της πρώιμης καλλιέργειας σε όλη την Ατλαντική Ευρώπη και έδειξε ότι υπήρχε τεράστια ποικιλία στον τρόπο ζωής των πρώτων αγροτών. Αυτά τα αποτελέσματα μας βοηθούν να κερδίσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των ανθρώπων που ζουν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας σημαντικής αλλαγής στον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής - από κυνηγούς-συλλέκτες έως καλλιέργεια».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις