Κίνα: Drones βοηθούν τους αγρότες

"Τα drones είναι πάνω από 10 φορές πιο αποτελεσματικά από το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και είναι οικονομικά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον", δήλωσε ο Λι Λίπινγκ, ένας μεγάλος καλλιεργητής σιτηρών στην πόλη Xiangxiang της επαρχίας Χουνάν της κεντρικής Κίνας.

Ο 51χρονος αγρότης, ο οποίος έμαθε να πετάει το μηχάνημα πριν από τρία χρόνια, είπε ότι δεν χρειάζεται πλέον να περνά μέσα από τα χωράφια για ψεκασμό και λίπανση, καθώς τα αεροσκάφη αντικατέστησαν τη χειροκίνητη εργασία.

"Ήταν τόσο συναρπαστικό να βλέπεις το drone να απογειώνεται", δήλωσε ο Λι καθώς θυμάται την πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το μηχάνημα το καλοκαίρι του 2018.

Καθώς η επιδημία COVID-19 εξαπλώνεται σε όλη την Κίνα, οι αγρότες ενθαρρύνονται από τις τοπικές κυβερνήσεις να επεκτείνουν τις περιοχές φύτευσης και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Η πόλη Xiangxiang, για παράδειγμα, είναι έτοιμη να δει μια καλοκαιρινή συγκομιδή πρώιμου ρυζιού.

Η Λι έχει καλλιεργήσει περίπου 20 εκτάρια πρώιμου ρυζιού φέτος και αναμένει να δει μια σημαντική αύξηση της παραγωγής σιτηρών με τα drone να είναι μια μεγάλη βοήθεια.

Ο Xiao Jianliang, ιδιοκτήτης μιας άλλης μεγάλης καλλιεργήσιμης γης στο Xiangxiang, έχει επίσης επωφεληθεί σημαντικά από τη χρήση drone στη γεωργία.

Ο Xiao είπε ότι απέκτησε την άδεια drone του στα τέλη του 2017 μετά από ένα πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης 15 ημερών και η ικανότητα του να πετάει αεροσκάφη του έφερε επιπλέον εισόδημα καθώς το μηχάνημα ενισχύει την αποτελεσματικότητα της σποράς και του ξεσκόνισμα.

Οι αγρότες όπως ο Λι και ο Xiao συγκαταλέγονται σε έναν αυξανόμενο αριθμό Κινέζων αγροτών που εισάγουν εξυπνότερες και καινοτόμες ιδέες για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής τους.

Είναι εξειδικευμένοι χειριστές drone, ικανοί να σχεδιάσουν τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές και ύψη πτήσης, να αναλύσουν τη διαδρομή πτήσης για να καλύψουν το κενό και να υπολογίσουν την ακριβή ποσότητα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων για τη γη.

"Μια επανάσταση στη γεωργική παραγωγή λαμβάνει χώρα λόγω μηχανοποίησης και ευφυούς εντατικής γεωργίας, ειδικά σε πρωτοποριακές περιοχές όπως η Xiangxiang", δήλωσε ο Li Xiangping, γεωργικός εμπειρογνώμονας στο Χουνάν με πάνω από δύο δεκαετίες εμπειρίας στη διαχείριση αγροκτημάτων.

Δείτε επίσης