Οι θερμικοί σταθμοί πρέπει να κλείσουν νωρίς για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους, λέει μια μελέτη

Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου θα πρέπει να κλείσουν 10 έως 30 χρόνια νωρίτερα από τη συνήθη διάρκεια ζωής τους από 35 έως 40 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, σύμφωνα με μια μελέτη.

Όλα τα κλιματικά σενάρια είναι συνεπή: για να παραμείνουν κάτω από το στόχο των + 2 ° C σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, ή ακόμη και + 1,5 ° C, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν γρήγορα προκειμένου να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως τα μέσα ο αιώνας.

Ενώ τα πράγματα φαίνονται απλά σε ένα χαρτί, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Εξαιτίας της ύπαρξης μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου, οι οποίοι έχουν μέση διάρκεια ζωής 39 και 36 ετών αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν βασίζουμε όλο και περισσότερο σε υποθετικές αρνητικές εκπομπές, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τις κλείσουμε νωρίς.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό γνωστό ως Environmental Research Letters, η ομάδα του Steven Davis από το Τμήμα Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Irvine) ανέλυσε τον παγκόσμιο στόλο θερμοηλεκτρικών σταθμών, υπολογίζοντας τις υπερβολικές εκπομπές σε σχέση με τους κλιματικούς στόχους του + 1,5 ° C, + 2 ° C και + 3 ° C κατά τη διάρκεια του αιώνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, αυτοί οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν μεταξύ 10 και 30 ετών προτού πρόκειται να παροπλιστούν.

Το πλεόνασμα της Κίνα

Εάν οι υπάρχοντες σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής πέθαναν με «καλό θάνατο», οι πλεονασματικές εκπομπές από αυτές τις μονάδες θα ανέρχονταν σε 220 δισεκατομμύρια τόνους CO2 (GTCO2) στην περίπτωση σεναρίου + 1,5 ° C. Έτσι, εκτιμώντας ότι το πλεόνασμα 182,5 GTCO2 θα παραμείνει εντός των στόχων, αυτό το πλεόνασμα ανέρχεται επομένως σε 220,5%.

Αυτό το πιθανό πλεόνασμα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Κίνα, η οποία διαθέτει τους μισούς από τους υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στον κόσμο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κάτω των 15 ετών.

Εάν οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στις ΗΠΑ παραμείνουν ενεργές καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής τους, το πλεόνασμα εκπομπών τους θα ήταν 26% χαμηλότερο από ό, τι στην Κίνα. Ωστόσο, στη Δυτική Ευρώπη, θα ήταν κατά 87% χαμηλότερη, δεδομένης της χαμηλότερης αφθονίας των θερμοηλεκτρικών σταθμών και της μεγαλύτερης ηλικίας τους.

Οι ερευνητές λένε ότι οι μελέτες για την υπερθέρμανση του πλανήτη αγωνίζονται να λάβουν υπόψη την αδράνεια του ενεργειακού τομέα.

«Η εκ νέου κατεύθυνση χιλιάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ιδιωτικού κεφαλαίου αφού οι μονάδες παραγωγής ενέργειας φτάσουν μόλις το ένα τέταρτο της διάρκειας ζωής τους θα δημιουργήσουν τεράστιες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις