Ινδία: Νέα ποικιλία σιταριού διπλασιάζει την απόδοση των αγροτών
Ινδία: Νέα ποικιλία σιταριού

Οι αγρότες έχουν τώρα μια ποικιλία σιταριού που αναπτύχθηκε από Ινδούς επιστήμονες με σημαντικά υψηλότερη απόδοση. Το chapati από το αλεύρι αυτού του σιταριού έχει επίσης υψηλή ποιότητα.

Αυτή η ποικιλία σιταριού - MACS 6478–, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες από το Agharkar Research Institute (ARI), ένα αυτόνομο ινστιτούτο στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας (DST), κυβέρνηση της Ινδίας, διπλασίασε την απόδοση της καλλιέργειας για τους αγρότες στο Karanjkhop, ένα χωριό στη Μαχαράστρα , είπε το υπουργείο.

Οι αγρότες του χωριού στην επαρχία Κορέαγκον της περιφέρειας Σατάρα στην Μαχαράστρα λαμβάνουν τώρα απόδοση 45-60 κουίνταλ ανά εκτάριο με τη νέα ποικιλία σε σύγκριση με την προηγούμενη μέση απόδοση που κυμαινόταν από 25-30 κιλά ανά εκτάριο όταν καλλιεργούσαν το Lok 1, HD 2189 και άλλες παλαιές ποικιλίες, ανέφερε περαιτέρω το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το μαλακό σιτάρι ή το σιτάρι ψωμιού που αναπτύχθηκε πρόσφατα, ονομάζεται επίσης Aestivum υψηλής απόδοσης, ωριμάζει σε 110 ημέρες και είναι ανθεκτικό στις περισσότερες φυλές σκουριάς από φύλλα και μίσχους. Το κεχριμπαρένιο μεσαίου μεγέθους κόκκο περιέχει 14% πρωτεΐνη, 44,1 ppm ψευδάργυρο και 42,8 ppm σίδηρο που είναι υψηλότερος από άλλες καλλιεργημένες ποικιλίες.

Η ποιότητα του αλεύρι αυτού του σιταριού σε chapati είναι εξαιρετική, έχοντας βαθμολογία 8,05 με καλή ποιότητα ψωμιού βαθμολογία 6,93. Το κρατικό πρακτορείο σπόρων Maharashtra για τον πολλαπλασιασμό των σπόρων, το «Mahabeej» πραγματοποιεί πιστοποιημένη παραγωγή σπόρων MACS 6478 για χρήση από τους αγρότες.

Με τις προσπάθειες ενός πρώην αξιωματικού πιστοποίησης σπόρων και την υποστήριξη του προσωπικού του ARI, μέχρι στιγμής 10 αγρότες του χωριού έχουν καλλιεργήσει αυτήν την ποικιλία σε 14 στρέμματα γης. Οι αγρότες του Karanjkhop έχουν προγραμματίσει να ιδρύσουν μια εταιρεία για περαιτέρω παραγωγή σπόρων και άλλων γεωργικών προϊόντων.

«Χρειαζόμασταν ένα σπινθήρα για να μας δώσουν κίνητρο και αυτό παρέχεται από την ποικιλία σιταριού ARI MACS 6478. Τώρα, δεν θα κοιτάξουμε ποτέ πίσω» Ο Ramesh Jadhav, ένας αγρότης, που είδε όλες αυτές τις αλλαγές είπε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις