Η νανοτεχνολογία στην προστασία των καλλιεργειών

Τα φυτοφάρμακα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων παραγωγής φρούτων, λαχανικών και δημητριακών. 

Χωρίς φυτοφάρμακα, οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα μειώνονταν σημαντικά, με την παραγωγή φρούτων να μειώνεται κατά 78%, την παραγωγή λαχανικών κατά 54% και την παραγωγή δημητριακών κατά 32%. 

Ωστόσο, η περιβαλλοντική ζημία που προκαλούν τα φυτοφάρμακα έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών στρατηγικών για τη μείωση των επιπτώσεών τους.

Μια αναδυόμενη προσέγγιση είναι η χρήση της νανοτεχνολογίας στα σκευάσματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με πρόσφατο τεύχος του AgriBusiness Global DIRECT. 

Τα νανοσωματίδια, μεγέθους από 1 έως 100 nm, διαθέτουν μοναδικές ιδιότητες που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των φυτοφαρμάκων. Το μικρότερο μέγεθός τους αυξάνει την επιφάνεια, επιτρέποντας την καλύτερη και ταχύτερη διείσδυση στους στόχους, μειώνοντας την πρόωρη απώλεια των φυτοφαρμάκων. 

Τα νανοσωματίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δραστικά συστατικά σε νανοσυσκευάσματα ή να ενσωματωθούν σε νανοφορείς, οι οποίοι μπορούν να παραδώσουν σημαντικούς μεταβολίτες ή θρεπτικά συστατικά σε συγκεκριμένα σημεία, βελτιώνοντας την προστασία και τη λίπανση των καλλιεργειών.

Η μικροενθυλάκωση είναι μια άλλη τεχνική στη σύνθεση φυτοφαρμάκων που περιλαμβάνει την ενθυλάκωση δραστικών συστατικών με ένα πολυμερές υλικό με κέλυφος. 

Αυτό βελτιώνει την ασφάλεια του χρήστη, ρυθμίζει τον ρυθμό απελευθέρωσης του φυτοφαρμάκου και προστατεύει τα ευαίσθητα δραστικά συστατικά από περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

Εμπορικά προϊόντα μικροενθυλάκωσης είναι ήδη διαθέσιμα για ορισμένα φυτοφάρμακα, βελτιώνοντας το χειρισμό, την αποτελεσματικότητα στο πεδίο και την πρόσφυση στους στόχους ψεκασμού.

Τα παραδοσιακά σκευάσματα φυτοφαρμάκων έχουν περιορισμούς όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Έχουν καταβληθεί προσπάθειες για τη βελτίωση αυτών των σκευασμάτων, αλλά η συνολική αποτελεσματικότητά τους παραμένει χαμηλή. 

Ως αποτέλεσμα, η γεωργική βιομηχανία κινείται προς πιο προηγμένες τεχνολογίες όπως η μικροενθυλάκωση και η νανοτεχνολογία.

Εταιρείες όπως η Vive Crop Protection και η Aqua-Yield χρησιμοποιούν ήδη συστήματα διανομής με βάση τη νανοτεχνολογία για προϊόντα προστασίας καλλιεργειών και λιπάσματα, προσφέροντας καλύτερη εξαγωγή αξίας, βελτιωμένη προστασία των καλλιεργειών και αυξημένη αποτελεσματικότητα χρήσης των λιπασμάτων.

Συμπερασματικά, τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υψηλής παραγωγής καλλιεργειών, αλλά η περιβαλλοντική τους ζημία έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για τις συνθέσεις φυτοφαρμάκων. 

Η νανοτεχνολογία, η μικροενθυλάκωση και οι βελτιώσεις των παραδοσιακών σκευασμάτων προσφέρουν πολλά υποσχόμενες λύσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ασφάλειας των φυτοφαρμάκων.

Καθώς η γεωργική βιομηχανία εξελίσσεται, αναμένονται περαιτέρω πρόοδοι στις τεχνολογίες παρασκευής σκευασμάτων που θα μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων, εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλές αποδόσεις των καλλιεργειών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις