Συνεργασία Bayer-Iktos για χρήση ΑΙ στο σχεδιασμό νέων βιώσιμων λύσεων φυτοπροστασίας

Η Iktos, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων, και το τμήμα Crop Science της Bayer με τον κορυφαίο στον κλάδο αγωγό Ε&Α και το χαρτοφυλάκιο σπόρων και χαρακτηριστικών, λύσεων προστασίας καλλιεργειών και ψηφιακής γεωργίας, ανακοίνωσαν σήμερα τη συνεργασία τους για την επέκταση της χρήσης της ΤΝ στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων βιώσιμων προϊόντων προστασίας καλλιεργειών.

Το λογισμικό de novo generative design Makya της Iktos θα αναπτυχθεί από τους επιστήμονες της Bayer για να διευκολύνει τον σχεδιασμό νέων μορίων σύμφωνα με προκαθορισμένα προφίλ και να επιταχύνει τη βελτιστοποίηση hit-to-lead/lead, με την οποία οι δυνητικοί υποψήφιοι μοριακοί παράγοντες βελτιστοποιούνται περαιτέρω και αναπτύσσονται σε κύριες ενώσεις.

Το Makya βασίζεται σε μοντέλα γεννητικής μάθησης που σχεδιάζουν και βελτιστοποιούν, in-silico, νέα μόρια που ικανοποιούν πολλαπλές παραμέτρους, όπως αποτελεσματικότητα, εκλεκτικότητα, ασφάλεια και βιωσιμότητα. 

Η τεχνολογία φέρνει νέες ιδέες και κατευθύνσεις στη διαδικασία ανακάλυψης μορίων με βάση μια ολοκληρωμένη τεχνολογία δημιουργίας χημικών δομών με βάση τα δεδομένα. Επιτρέπει επίσης στους επιστήμονες να αναλύουν δισεκατομμύρια μόρια σε ένα εικονικό περιβάλλον, επιτρέποντας την εξερεύνηση νέων και μεγαλύτερων χημικών χώρων από ό,τι ήταν δυνατό προηγουμένως. 

Η πλατφόρμα Makya Software as a Service (SaaS) επιτρέπει στους ερευνητές να επωφεληθούν από την τεχνολογία χάρη στη φιλική προς το χρήστη διεπαφή της και την ασφαλή και κλιμακούμενη τεχνική υλοποίηση στο νέφος.

Αυτή η προσέγγιση στην καινοτομία, που έχει επικυρωθεί μέσω πολλαπλών συνεργασιών στη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, χρησιμοποιείται τώρα για πρώτη φορά για να συμβάλει στην επίλυση μιας βασικής πρόκλησης στην ανακάλυψη της φυτοπροστασίας: τον γρήγορο και αποτελεσματικό εντοπισμό και τη βελτιστοποίηση επιτυχημένων και ασφαλών μορίων και έχει μεγάλες δυνατότητες να υποστηρίξει τον στόχο της Bayer για βιωσιμότητα, δηλαδή τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας, μέσω χαμηλότερων ποσοστών εφαρμογής και ευνοϊκών προφίλ ασφάλειας των λύσεων της.

"Οι αγρότες του κόσμου χρειάζονται αξιόπιστες και βιώσιμες λύσεις για να ξεπεράσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, της αυξανόμενης ανθεκτικότητας των παρασίτων στις υπάρχουσες λύσεις και των αυξανόμενων κοινωνικών προσδοκιών σχετικά με τα τρόφιμα που τρώμε και την υγεία του πλανήτη μας", δήλωσε η Rachel Rama, επικεφαλής του τμήματος Small Molecules στο τμήμα Crop Science της Bayer. 

"Η προσέγγιση CropKey της Bayer για την καινοτομία στην προστασία των καλλιεργειών καθίσταται δυνατή χάρη σε πρωτοποριακές τεχνολογίες που βασίζονται σε δεδομένα, όπως αυτές που καθιστά προσβάσιμες η Iktos. Θα μας επιτρέψουν να ξεκλειδώσουμε έναν νέο τρόπο προστασίας των καλλιεργειών, της επισιτιστικής ασφάλειας και του περιβάλλοντος και, με τον τρόπο αυτό, να θέσουμε ένα νέο σημείο αναφοράς στον κλάδο".

"Είμαστε ενθουσιασμένοι και υπερήφανοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Bayer, μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία βιοεπιστημών, και που οι επιστήμονες της Bayer χρησιμοποιούν το λογισμικό μας στο σχεδιασμό δραστικών συστατικών μικρών μορίων", δήλωσε ο Yann Gaston-Mathé, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Iktos. 

"Απώτερος στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τη χρήση της τεχνολογίας μας από ειδικούς επιστήμονες ανακάλυψης, οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση και κατανόηση των προγραμμάτων ανακάλυψης που εφαρμόζουν. Με αυτόν τον τρόπο, η υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης για δραματική βελτίωση της ανακάλυψης θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί και να επηρεάσει την ανάπτυξη δραστικών συστατικών μικρών μορίων".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις