Αύξηση παγκόσμιων τιμών τον Ιούλιο
Παγκόσμιες Τιμές

 παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, με επικεφαλής τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με την έκθεση αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας ήταν κατά μέσο όρο 94,2 μονάδες τον Ιούλιο, αύξηση 1,2% από τον Ιούνιο και σχεδόν 1,0% υψηλότερος από τον Ιούλιο του 2019. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων FAO παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο διαδεδομένων προϊόντων διατροφής.

Ο δείκτης τιμών του φυτικού ελαίου FAO αυξήθηκε 7,6 τοις εκατό από τον Ιούνιο και έφτασε στο υψηλό των πέντε μηνών, με τις διεθνείς τιμές για τα βασικά έλαια να αυξάνονται εν μέσω, στην περίπτωση του φοινικέλαιου, πιθανές επιβράδυνση της παραγωγής, αναβίωσε την παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών και παρατεταμένη έλλειψη εργατικού δυναμικού μεταναστών.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε 3,5% τον μήνα, με όλα τα προϊόντα από βούτυρο και τυρί έως σκόνη γάλακτος να αυξάνεται.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO ήταν σχεδόν αμετάβλητος από τον Ιούνιο, αν και οι τιμές του αραβοσίτου και του σόργου σημείωσαν απότομη αύξηση - επηρεασμένες από μεγάλες αγορές από την Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής - ενώ οι τιμές του ρυζιού μειώθηκαν, αντανακλώντας τις προοπτικές μεγάλων συγκομιδών του 2020. Οι τιμές του σίτου άλλαξαν λίγο εν μέσω της αργής εμπορικής δραστηριότητας.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO αυξήθηκε 1,4 τοις εκατό, καθώς οι ισχυροί αριθμοί ζάχαρης από τη Βραζιλία μετριάστηκαν εν μέρει μόνο τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας και τις προοπτικές χαμηλότερης παραγωγής ζάχαρης στην Ταϊλάνδη λόγω σοβαρής ξηρασίας.

Ο δείκτης τιμών κρέατος FAO, αντίθετα, μειώθηκε κατά 1,8% τον Ιούλιο και κατά μέσο όρο 9,2% κάτω από το επίπεδο του Ιουλίου 2019. Οι τιμές των χοίρων και των βοοειδών μειώθηκαν και οι δύο τον μήνα καθώς ο όγκος της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών παρέμεινε κάτω από τις διαθέσιμες εξαγωγές, παρά το coronavirus- προκάλεσε διαταραχές στη βιομηχανία σε βασικές περιοχές εξαγωγής. Οι τιμές του κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν, επηρεασμένες από τις περικοπές παραγωγής στη Βραζιλία που προκλήθηκαν από το υψηλό κόστος ζωοτροφών και τις ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση.

Η κάλυψη τιμών του δείκτη τιμών τροφίμων FAO επεκτάθηκε και μειώθηκε τον Ιούλιο του 2020. Το άρθρο της δυνατότητας του τελευταίου Food Outlook εξηγεί λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την αναθεώρηση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις