Αντιμετώπιση του περονόσπορου της πατάτας

ΣΕΡΡΕΣ.Η Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνει προς τους πατατοπαραγωγούς των ορεινών περιοχών του Νομού ότι λόγω της όψιμης σποράς της πατάτας την φετινή καλλιεργητική περίοδο αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο (καλοκαίρι δροσερό με απογευματινές βροχοπτώσεις) προβλέπεται να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του Περονόσπορου της πατάτας.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας οι πατατοπαραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:
Ο περονόσπορος της πατάτας προκαλείται από τον μύκητα Phytophthora infestans. Για την ανάπτυξή του απαιτεί υγρό και δροσερό καιρό (17-20 οC). Με τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας τα φυτά.

Ο μύκητας προσβάλλει την βλάστηση και τους κονδύλους. Η προσβολή ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος. Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται. Με υγρές συνθήκες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων διακρίνεται η υπόλευκη εξάνθιση του μύκητα.

Οι κόνδυλοι της πατάτας προσβάλλονται επίσης και παρουσιάζουν εξωτερικά εκτεταμένες, ακανόνιστες, σκούρες κηλίδες. Εσωτερικά οι ιστοί κάτω από τις προσβεβλημένες θέσεις γίνονται καστανοί και σαπίζουν.

Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου της πατάτας συνιστάται η εφαρμογή προστατευτικών μυκητοκτόνων που στοχεύουν στην προστασία της νεαρής βλάστησης ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι. Αν όμως εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας και επικρατούν συνθήκες ευνοϊκές για την εξάπλωσή της (βροχερός καιρός και θερμοκρασίες 20-25 οC) τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασμούς με χρήση διασυστηματικών μυκητοκτόνων. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με τα εγκεκριμένα για την ασθένεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο Γραφείο Καταπολέμησης Εχθρών και Ασθενειών, στο τηλ. 2321355224.                                                      

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις