Οδηγίες για την αντιμετώπιση της 1ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, απευθύνει στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας, την παρακάτω ανακοίνωση:

Αυτές τις μέρες, όπως κάθε χρόνο, εμφανίζεται στο βαμβάκι, η πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού, που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, περίπου.

Η γενιά αυτή δεν αναπτύσσει, συνήθως, σημαντικούς πληθυσμούς και οι όποιες ζημιές στα καρποφόρα όργανα υπάρχει καιρός να αναπληρωθούν. Το βαμβακόφυτο, αυτή την εποχή, εκπτύσσει κάθε 3 μέρες ένα καινούργιο χτένι σε κάθε ψηλότερο κλαδί και κάθε 6 μέρες, ένα νέο χτένι, σε δευτερογενή θέση, πάνω στο ίδιο κλαδί.

Σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας (που έχει 15 φυτά, περίπου) υπάρχουν 100 χτένια, περίπου. Αν χτυπηθούν 1,2,3 χτένια το μέτρο απ΄ αυτή τη γενιά του σκουληκιού (που θα αναπληρωθούν σε ελάχιστες μέρες), είναι λόγος για να ανησυχούμε; ΟΧΙ.  Είναι μία προσωρινή, ασήμαντη ζημιά της τάξης του 1-2 % (τις περισσότερες χρονιές δεν υπάρχει ούτε αυτή η ελάχιστη ζημιά). Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και να διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Αξίζει για ένα τόσο ασήμαντο πρόβλημα, να καταστρέψουμε τα ωφέλιμα έντομα;

Όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει, επιδίωξή μας είναι να φθάσουμε στον Αύγουστο χωρίς ψεκασμούς με εντομοκτόνα και, συνεπώς, με τα χωράφια μας γεμάτα με ωφέλιμα έντομα. Ώστε, αξιοποιώντας, τότε, αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο, αυτό το δωρεάν και καλύτερο «φυσικό εντομοκτόνο», να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη δεύτερη γενιά του σκουληκιού, που αποτελεί και τον ουσιαστικό εχθρό της βαμβακοκαλλιέργειας. Εχθρό καταστρεπτικό, στις χρονιές που αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς. Στο παραπάνω πλαίσιο είναι, λοιπόν, σημαντικό να αποφύγουμε τον χημικό ψεκασμό για την πρώτη γενιά.

Οι βαμβακοπαραγωγοί, ωστόσο, πρέπει να ελέγχουν τις φυτείες τους για το, ελάχιστα πιθανό, ενδεχόμενο κάποιας αξιόλογης προσβολής. Σε χημικό ψεκασμό προχωρούμε, μόνο στην περίπτωση που η προσβολή ξεπεράσει το οικονομικό επίπεδο. Με πιο απλά λόγια: ψεκάζουμε με εντομοκτόνα μόνο όταν φθάσει να βρίσκουμε, κατά μέσο όρο, περισσότερα από ένα σκουλήκια, σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας.

 

Αν γίνουν, σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, ψεκασμοί, οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα για την βαμβακοκαλλιέργεια φυτοφάρμακα, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και ασφάλειά τους και να ειδοποιήσουν σχετικά τους μελισσοκόμους για την απομάκρυνση των κυψελών τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις