Κυκλοκόνιο της ελιάς

Το κυκλοκόνιο της ελιάς αποτελεί μια μυκητολογική ασθένεια, η οποία έχει δημιουργήσει σημαντική μείωση της ελαιοπαραγωγής έως και ακαρπία σε ορισμένες περιοχές της Λέσβου εξαιτίας της φυλλόπτωσης, της ανθόρροιας, της καρπόπτωσης και της εξασθένισης των δέντρων.

 Συμπτώματα : Ο μύκητας προσβάλλει φύλλα και ποδίσκους των ταξιανθιών και σπανιότερα τους καρπούς της ελιάς. Τα περισσότερα συχνά και εμφανή συμπτώματα  εκδηλώνονται στα φύλλα που προκαλούνται και οι μεγαλύτερες ζημιές. Η ασθένεια στα φύλλα εμφανίζει γκριζοκαστανές κηλίδες που στη συνέχεια γίνονται κυκλικές με χλώρωση (κιτρίνισμα). Ο μύκητας επιβιώνει κυρίως πάνω στα προσβεβλημένα φύλλα που παραμένουν στο δένδρο.

Συνθήκες ανάπτυξης :  Οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο εφόσον επικρατούν συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (σχηματισμός δρόσου ή βροχή) σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες,με άριστη τους 10-20 βαθμούς Κελσίου.

Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η πολύ υψηλή υγρασία και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες  (6-12ΟC)

Οι μολύνσεις γίνονται κυρίως το φθινόπωρο, αλλά και τον χειμώνα εφόσον είναι ήπιος  επίσης και την άνοιξη εφόσον επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός.

Αντιμετώπιση : Η αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου στην ελιά βασίζεται σε προληπτικούς και θεραπευτικούς ψεκασμούς των δέντρων, με τα κατάλληλα σκευάσματα (χαλκούχα, βορδιγάλιο πολτό κ.α.)  Συνήθως αρκούν δυο ψεκασμοί, ο πρώτος πρέπει να γίνεται αρχές φθινοπώρου πριν τις βροχές και ο δεύτερος αρχές της άνοιξης.

Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ασθένειας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τον ψεκασμό στην καλή διαβροχή του φυλλώματος από το ψεκαστικό υγρό και στις υγρές – ανήλιες περιοχές που υπάρχει παρατεταμένη διαβροχή των φύλλων το πρωί (πρωινή δροσιά) και οι φυτείες δεν αερίζονται (πυκνοφυτεμένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες).

Επομένως, συνιστάται στους παραγωγούς που οι ελαιοκαλλιέργειές τους έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί  από κυκλοκόνιο, να πραγματοποιήσουν φθινοπωρινούς ψεκασμούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας λόγω των βροχοπτώσεων και της αυξημένης σχετικής υγρασίας που επικρατούν αυτή την περίοδο. Ψεκαστικά μέσα με μεγάλη πίεση για καλή διαβροχή της πυκνής φυλλωσιάς είναι αποτελεσματικότερα.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έτσι όπως ενημερώνονται από τους κατά τόπους γεωπόνους και αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις