Επίκαιρη φυτοπροστασία σε πυρηνόκαρπα και αχλαδιά

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, αυτή την εποχή κρίνεται απαραίτητο για τους παραγωγούς πυρηνοκάρπων (ροδακινιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, κερασιάς, αμυγδαλιάς) και αχλαδιάς, να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη αντιμετώπιση συγκεκριμένων εχθρών και ασθενειών όπως αναφέρεται παρακάτω:

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ
(ροδακινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κερασιά, αμυγδαλιά)

  1. Για τον εξώασκο της ροδακινιάς και το κορύνεο της βερικοκιάς πρέπει να γίνει ένας ψεκασσμός λίγο πριν τη διόγκωση/φούσκωμα των οφθαλμών και οπωσδήποτε πριν φανεί η πράσινη βλάστηση.
  2. Για τη μονίλια των πυρηνοκάρπων η περίοδος ευαισθησίας των καλλιεργειών διαρκεί από την έκπτυξη των οφθαλμών, μέχρι και την πτώση των πετάλων. Με υγρό και βροχερό καιρό η μόλυνση των ανθέων είναι δυνατό να προκληθεί μέσα σε λίγες ώρες. Για την προστασία των καλλιεργειών από τον μύκητα συνιστώνται αυτή την εποχή δύο ψεκασμοί με κατάλληλα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια μυκητοκτόνα. Ο πρώτος στο βλαστικό στάδιο του ρόδινου ή λευκού μπουμπουκιού και ο δεύτερος στην πλήρη άνθηση. Στην περίπτωση παρατεταμένης και βροχερής περιόδου άνθησης, συνιστάται και τρίτος ψεκασμός μετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων. Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του μύκητα, συνιστάται η συνεχής εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.
  3. Για το ευρύτομο της αμυγδαλιάς, η επιτυχημένη καταπολέμησή του βασίζεται στην παρακολούθηση του πληθυσμού, τον προσδιορισμό της  έναρξης εξόδου των ενηλίκων και το μέγιστο του πληθυσμού. Για την ορθολογική αντιμετώπιση του ευρυτόμου συνιστάται στους καλλιεργητές να συλλέγουν αυτές τις ημέρες προσβεβλημένους καρπούς και να τους τοποθετήσουν σε μεγάλα διαφανή βάζα ή ξύλινους κλωβούς, τους οποίους να τοποθετούν μέσα στην καλλιέργεια και στην συνέχεια να ελέγχουν για την εμφάνιση των ενηλίκων ατόμων του εντόμου.

ΑΧΛΑΔΙΑ

  1. Από τους σημαντικότερους εχθρούς της αχλαδιάς είναι η ψύλλα της αχλαδιάς. Συνεχόμενες μέρες με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες υψηλότερες από 10o C ευνοούν την εμφάνιση και τη δραστηριότητα (ωοτοκία) των ακμαίων του εντόμου. Πρωτεύοντα ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση του εντόμου έχει η αποτελεσματική καταπολέμηση των πληθυσμών της διαχειμάζουσας γενιάς με εφαρμογή χειμερινών λαδιών χωριστά ή σε μίγμα μαζί με πυρεθρίνες. Ο ψεκασμός αυτός στρέφεται κατά των τελείων εντόμων και λειτουργεί σαν αποτρεπτικό ωοτοκίας επειδή η ψύλλα δεν ωοτοκεί σε επιφάνειες που έχουν λάδι. Έτσι οι παραγωγοί αυτές τις ημέρες θα πρέπει να προβούν στον παραπάνω ψεκασμό για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εντόμου.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έτσι όπως αναγράφονται στην ετικέτα. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις